Niels over creativiteit en ondernemerschap bij Deloitte: 'ook als werkstudent wordt inzet en visie beloond'

  • Niels van der Heijden
  • 16 september 2018
Niels

Bij Deloitte doen we veel projecten op het gebied van Artificial Intelligence (AI). Het project DocQMiner is daar een voorbeeld van. Werkstudent Niels van der Heijden vertelt je graag meer over het project en gaat in zijn blog in op creativiteit en ondernemerschap binnen Deloitte. 

Ik ben nu bijna een jaar in dienst bij Deloitte als werkstudent voor drie dagen per week. De laatste maanden heb ik mij bezig gehouden met het ontwikkelen van de AI voor DocQMiner. Op moment van schrijven heb ik net het eerste jaar van de MSc Business Analytics aan de VU afgerond en sta ik aan het begin van een tweede MSc track in Artificial Intelligence aan de UvA. In mijn vrije tijd houd ik ervan om te fitnessen en kan een biertje op zijn tijd ook geen kwaad. Voor ik begon bij Deloitte werkte ik in de sales bij een pensioenbank, maar omdat ik mij verder wilde ontwikkelen op zowel algemeen professioneel vlak als op technisch vlak heb ik voor Deloitte gekozen.

Na mijn eerste paar maanden ingewerkt te zijn en stapsgewijs kleinere opdrachten af te werken heb ik bij mijn manager aangegeven dat ik op zoek ben naar een echte uitdaging, het liefst iets op het gebied van AI. Niet heel veel later kwam de perfecte mogelijkheid om te leren hoe AI in de business toegepast kan worden: DocQMiner. Gelijk vanaf het begin van het project mocht ik werken aan de AI-engine en gaandeweg is het team uitgebreid.

Applicatie

DocQMiner is een applicatie die helpt bij het analyseren van documenten. Stel je voor dat je als bedrijf 100.000 contracten hebt liggen waarvan je uit elk contract zo’n 40 datapunten moet halen, zoals de startdatum van het contract, een indexering of de vraag of een bepaalde clausule is bijgesloten. Elk contract is anders en zo’n 40 tot 200 pagina’s lang. Alles met de hand doen kan dus alleen met een leger aan (gespecialiseerde) mensen. Het doel van DocQMiner is om deze mensen te assisteren met behulp van AI. Er worden modellen getraind om te leren deze datapunten te vinden en te weergeven aan de analisten. Hierdoor hoeft uiteindelijk niet meer het hele contract gelezen te worden, maar moet er alleen gecontroleerd worden of de gegeven suggesties kloppen: een enorme tijdsbesparing dus!

  • DocQMiner- contract analysis through AI | Deloitte Nederland

Creativiteit

Bij Deloitte heb ik de ruimte gekregen om al mijn passie en creativiteit kwijt te kunnen in de technologie. In de wetenschap is er veel bekend over onderwerpen op het gebied van DocQMiner, echter is het bedrijfsleven een stuk minder ‘mooi’ dan de wetenschappelijke wereld: data is vervuild met menselijke fouten en het is zeker niet vanzelfsprekend dat data in overvloed aanwezig is om maar even twee dingen te noemen. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je van zowel de business als de wetenschap veel kennis moet hebben.

Veel van mijn tijd heb ik dan ook kunnen wijden aan het opzoeken van de technologische grenzen en te proberen deze te implementeren in de praktijk. Hiervoor heb ik allereerst de tijd genomen om mij te verdiepen in de state of the art in de wetenschap en vervolgens zijn we hands on aan de slag gegaan met echte data.

Het overbruggen van het gat tussen de business en de wetenschap is waar de creativiteit te pas komt: hoe zorg je ervoor dat je model zo optimaal mogelijk presteert als de omstandigheden niet perfect zijn?

Ondernemerschap

Ondernemerschap wordt beloond bij Deloitte: ook als werkstudent wordt inzet en visie beloond. Door mijn intrinsieke drive en passie voor AI heb ik al snel een duidelijke visie gekregen van de stappen die we moesten ondernemen als team om DocQMiner een succes te maken. Dit werd vanaf het begin gewaardeerd door alle collega’s en met veel inhoudelijke discussies en goed teamwork hebben we dan ook een hoop van deze ideeën kunnen realiseren. Hierdoor ben ik uiteindelijk verantwoordelijk gesteld voor de innovatie op het project: in mijn ogen de ultieme beloning voor het ondernemerschap.

Los van de projecten wordt ondernemerschap en meedenken over de toekomst van Deloitte ook zeker gewaardeerd. Na te constateren dat er behoefte was aan extra tijd/aandacht voor Machine Learning op de afdeling, hebben we met een groep van drie collega’s budget gekregen om een vijfdaagse hands-on training te organiseren bij een externe trainer. Het resultaat: een leerzame en vooral ook leuke week waarin we allemaal onze passie voor AI/ML kwijt konden.

Deloitte x Artficial Intelligence

Bij Deloitte doen we veel op het gebied van nieuwe technologieën en artificial intelligence in het bijzonder. Meer weten? Lees dan ook dit artikel Hoe passen wij AI toe? Drie collega's over hun projecten.

Niels van der Heijden

Werkstudent

Niels is 21 jaar en is werkstudent bij Deloitte. De laatste maanden heeft hij zich bezig gehouden met het ontwikkelen van de AI voor DocQMiner. Hij heeft net het eerste jaar van de MSc Business Analytics aan de VU afgerond en staat aan het begin van een tweede MSc track in Artificial Intelligence aan de UvA. In zijn vrije tijd houdt hij van fitnessen. 

Van Business Course naar Starter binnen de Audit

  • Vivian de Gilde
  • 04 september 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven