Btw 0,6 of 21%?

  • Alexandra Dubois
  • 08 juli 2013

Gelukkig heeft de btw veel meer te bieden dan het beantwoorden van de vraag 0,6 of 21%. Als analyst werkzaam op de afdeling Indirect Tax (VAT International) heb ik een dynamische baan en dát maakt mijn werk ontzettend leuk!

Toen ik net begon met werken, kwam ik erachter hoe weinig ik tijdens mijn studie nog maar had gezien van de btw. Zelfs collega’s met meer dan 15 jaar ervaring krijgen nog steeds nieuwe btw-vraagstukken voorgeschoteld. Eén van de grote voordelen van werken als analyst op de internationale btw-praktijk, is dat ik een kijkje kan nemen in alle Industries binnen Indirect Tax, voordat ik me ga specialiseren. Ik word voortdurend uitgedaagd in mijn werk en ben ervan overtuigd dat dit de rest van mijn loopbaan zo zal blijven. Zelf ben ik erg blij om in deze energieke wereld terecht te zijn gekomen, waarbij je ontzettend veel leert en tegelijkertijd een groot netwerk opbouwt. Een kanttekening hierbij is dat er in een korte tijd veel op je afkomt. Dit is ook een van de redenen dat ik het prettig vind de keuze voor een Industry focus voorlopig nog niet te hoeven maken.

Op dit moment heb ik cliënten in ongeveer alle Industries en werk ik nauw samen met onze collega’s van Customs (Douane). Zo ben ik werkzaam binnen Real Estate, Consumer Business, Energy Resources Technology, Technology Media Telecommunications en de Financial Services Industry. Naast de verschillen in Industries en de soms specifieke btw-regimes, merk ik dat iedere cliënt andere behoeftes heeft. De ene cliënt wil een hoogstaand vaktechnisch advies en de andere cliënt zoekt assistentie bij meer praktische (administratieve) problemen. Daarnaast is er een groeiende behoefte merkbaar in de markt, naar begeleiding bij het doorvoeren van veranderingen in de ERP-systemen (geautomatiseerde boekhoudsystemen) van bedrijven, of naar speciale Deloitte tools die de cliënt inzicht geven in de risks en opportunities voor de btw (Tax Management Consulting).

Naast het klantcontact kom ik uiteraard veel in aanraking met de Belastingdienst. Dit kan in het kader van horizontaal toezicht zijn, maar het zal veelal gaan om bepaalde standpunten af te stemmen met de inspecteur (rulings) of om de cliënt te ontzorgen van administratieve lasten, zoals het aanvragen van inlogcodes voor de elektronische indiening van de btw-aangiften.

Tevens schakel ik als btw-adviseur (zeker op de internationale praktijk) regelmatig met collega’s van buitenlandse Deloitte kantoren. De Europese btw-regelgeving kan op nationaal niveau behoorlijk variëren door de verschillende uitleggingen van de lidstaten of bijvoorbeeld door het wel of niet implementeren van ‘kanbepalingen’. De fiscale eenheid is van dit laatste een mooi voorbeeld.

Last but not least is het team waarin ik werk een goede afspiegeling van de diversiteit die de btw met zich meebrengt en aantrekt. Verschillen in karakter, leeftijd en afkomst zorgen voor de juiste teambalans. We zijn een hecht team en hebben - naast onze gemeenschappelijke passie voor de btw - ontzettend veel plezier met elkaar. Onze ski-trip en onze maandelijkse borrel zijn slechts twee van de vele voorbeelden hiervan.

Alexandra Dubois

Analyst - Indirect Tax

Ik ben Alexandra Dubois, 25 jaar en woon in Amsterdam. Na het Barlaeus Gymnasium heb ik Internationaal en Europees Belastingrecht gestudeerd aan de UvA. In oktober 2011 ben ik begonnen als Analyst Indirect Tax (VAT International) bij Deloitte Belastingadviseurs B.V.

Vanuit de studie aan de slag bij het ziekenhuis en de bank...

  • Joëlle van den Brand
  • 05 juli 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven