10.000 kilometer van huis

  • Marnix Franssen
  • 23 juni 2015

Begin maart 2015 ben ik begonnen als Business Analyst bij Deloitte Consulting. Na de landelijke introductiedag in de Maastoren in Rotterdam stond één van mijn eerste gesprekken gepland met de Staffing Manager. Bij nieuwe medewerkers is de Staffing Manager verantwoordelijk voor het plannen van je eerste opdracht. Na een korte voorstelronde werd de vraag gesteld of ik de voorkeur had om in het buitenland te werken. Om heel eerlijk te zijn ging mijn voorkeur hier in eerste instantie niet naar uit aangezien ik een vriendin heb en samenwoon. Toch vond ik het voornaamste dat ik op een project zou worden geplaatst waar ik mezelf voldoende zou kunnen ontwikkelen. Toen het project van Millicom voorbij kwam heb ik dan ook direct JA gezegd.

Guatemala
Ik zou in het buitenland aan de slag gaan bij een grote telecommaatschappij. En niet om de hoek ook, namelijk in Guatemala. Een land dat op ongeveer 10.000 kilometer van Nederland vandaan ligt. Grenzend aan landen als Mexico, Honduras en El Salvador. Dit was toch wel even slikken toen ik dat tijdens mijn eerste week te horen kreeg. Daarnaast is Guatemala één van de meest gewelddadige landen in Latijns Amerika. Een land waar het wordt afgeraden om als toerist over straat te lopen en waar militairen met machinegeweren tot het straatbeeld behoren. Het gaf mij een goed gevoel dat zowel Deloitte als de projectleider deze risico’s erg serieus nemen. Zo weet ik in welke zones in Guatemala ik wel en niet moet komen en heb ik een App op mijn iPhone geïnstalleerd waarmee ik met één druk op de knop mijn locatie deel en om hulp kan roepen.

Na twee weken projectintroductie in Luxemburg, wat al een hele stap was, vertrok ik nog geen maand later voor de eerste keer naar Guatemala. Een vlucht vanaf Amsterdam via Houston bracht me 18 uur later in Guatemala City. Het hotel lag gelukkig op nog geen kwartier van het vliegveld. Na aankomst verliep het inchecken voorspoedig en stapte ik mijn hotelkamer binnen. Deze hotelkamer zou mijn thuis voor de komende twee weken zijn. Een hotelkamer met twee tweepersoonsbedden, een lounge gedeelte, jacuzzi en gevulde minibar. Het kon erger. De eerste nacht kwam weinig van slapen dankzij de jetlag.

Vereerd
De volgende ochtend ontmoette ik mijn mede collega consultants welke ik al eerder had ontmoet in Luxemburg. Een consultant uit Duitsland, een Spanjaard, twee Engelsen en twee Brazilianen. Een shuttlebus bracht ons naar het kantoor van de klant. Een gedeelte van de 4e verdieping was voor ons gereserveerd. De tafel met het bordje “Marnix Franssen, Deloitte” was de plek waar ik behoorde te zitten. Meteen vanaf de eerste dag voelde ik mij vereerd dat ik namens Deloitte dit bedrijf mocht helpen. De twee weken die volgden stonden voor mij vooral in het teken van veel meetings bijwonen, aantekeningen maken en de cultuur van het bedrijf leren kennen. Dat laatste was vooral even wennen. Waar wij in Nederland elkaar een stevige handdruk geven, is het in Guatemala bijvoorbeeld heel normaal om de vrouw één zoen op de wang te geven en de man een boks (rechtervuist aantikken) te geven. Ook worden er in het kantoor aan het eind van de dag danslessen gegeven waaraan zowel vrouwen als mannen deelnemen.

Het uitzicht vanuit het kantoor is adembenemend. Vanaf een heuvel kijk je uit op de miljoenenstad Guatemala en zie je in de verte verschillende vulkanen. Ik moet maar niet te lang stilstaan bij het feit dat onlangs nog een vulkaan is uitgebarsten. Ook de drie aardbevingen die ik heb meegemaakt in Guatemala zijn blijkbaar de normaalste zaak van de wereld.

Hard werken en tijd voor plezier
Naast het harde werken is er tijdens de weekenden ook tijd voor plezier. Zo plannen we elk weekend wel een uitstapje om van verschillende stadjes, natuur of de (Maya) cultuur te verkennen. Zo hebben we onlangs een meer bezocht dat omringd is door vulkanen en vliegen we binnenkort voor twee dagen naar Mexico City. Door dit soort uitstapjes wordt de band met je collega’s versterkt, wat naar mijn mening uiteindelijk resulteert in een beter samenwerking tijdens het project.

Inmiddels ben ik twee keer naar Guatemala gereisd en staat de derde trip over twee weken alweer op de planning. We zitten nu ongeveer op de helft en verwachten het project in augustus af te ronden. Als ik terug kijk naar de afgelopen drie maanden dan heb ik deze als hectisch, maar vooral als heel leerzaam ervaren. Ik ben terug gekomen op mijn standpunt dat ik als voorkeur heb niet in het buitenland te werken. Het is juist een heel mooie ervaring die ik iedereen zou aanraden. Het werken in een internationale omgeving, waarbij je rekening moet houden met cultuur en taal brengt je als persoon verder. 

Marnix Franssen

Oracle Solutions - Business Analyst

Marnix is werkzaam als Business Analyst bij Deloitte Consulting en focust zich momenteel op Oracle Solutions. Hij werkt op het snijvlak tussen business / IT en heeft een achtergrond in economie en accounting.

Vader en zoon: Henk Wieringa & Arjan Wieringa

  • Deloitte Nederland
  • 21 juni 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven