3 Mythes ontkracht over het werken bij een corporate financiële dienstverlener

  • Ernst Rosendahl Huber
  • 16 april 2018
Ernst

Enkele weken geleden stond ik voor een grote groep studenten Business Analytics, die bij ons op kantoor in Amsterdam waren om aan een business case te werken en natuurlijk kennis te maken met Deloitte. Dit event werd niet vanuit Indirect Tax georganiseerd, maar desondanks mocht ik kort even vertellen wat wij binnen Indirect Tax doen met Information Technology en waarom dat interessant is als starter. Ik begon mijn verhaal met de vraag: ‘Wie hier vindt belastingen interessant?’. Ik zag welgeteld één aarzelende hand de lucht in gaan. En dat is gek! Toegegeven, toen ik als werkstudent bij Deloitte begon had ik ook niet verwacht dat ‘Innovation’ en ‘Technology’ meer dan corporate marketing buzzwords waren. Hoog tijd voor wat Mythbusting dus.

Mythe 1: Belasting is stoffig, saai en voor fiscalisten

Bij belastingadvies denk je vermoedelijk aan kantoren vol hokjes met stoffige figuren die dag in dag uit -al dan niet papieren- aangiftes invullen, lange overbetaalde rapporten met wollig taalgebruik schrijven en onethische fiscale structuren tekenen. In realiteit zijn er op kantoor vooral veel jonge mensen, wiens werkzaamheden grofweg in twee categorieën vallen:

  1. Klantspecifiek werk: specifieke klanten helpen met bijvoorbeeld hun SAP implementatie, master data, het bepalen van de strategie, of specifieke fiscale vraagstukken. Zo ben ik meer dan eens betrokken geweest bij het terugvragen van te veel betaalde douanerechten, waarvoor ik diep in de systemen van de klant (en overheid) moest graven, om in nauwe samenwerking met fiscale experts een bedrag voor een teruggaveverzoek te kwantificeren en beargumenteren. Het is gaaf om te zien dat iedereen binnen Deloitte een expert is op zijn of haar gebied, of dat nu data science of fiscaal is, wat voor een dynamische sfeer zorgt waarbij de input van elk van die personen tot zijn recht komt. Als technologie expert heb je daarin veel vrijheid, en als fiscale leek kan jouw input van grote toegevoegde waarde zijn voor de klant.
  2. Ander werk: Het ontwikkelen van generieke Analytics oplossingen die inzicht geven in aangifte of ERP data. Ontwikkelen van andere generieke software. Toepassingen verzinnen van nieuwe technologieën (bijvoorbeeld AI of Blockchain) binnen Indirect Tax. Ik werk nu zo’n twee jaar aan een tool waarmee bedrijven risico’s en potentiele besparingen kunnen identificeren op basis van historische aangiftedata. Het leuke van dit soort langere projecten is dat Deloitte het mogelijk maakt om met de technologie te werken die daarvoor geschikt is, of dat nou Python, C#, MSSQL of Java is. Het voordeel van zo’n grote organisatie is dat de infrastructuur geregeld wordt door collega’s waardoor jij je kunt focussen op datgene waar jij goed in bent.
"Bij belastingadvies denk je vermoedelijk aan kantoren vol hokjes met stoffige figuren die dag in dag uit - al dan niet papieren - aangiftes invullen."

Mythe 2: All work and no play

Je kent het wel: vacatures waar gezocht wordt naar kandidaten die ‘geen negen tot vijf mentaliteit’ hebben. Bij het ‘corporate’ imago hoort dan ook het imago dat mensen tot diep in de nacht aan het werk zijn, om dan om negen uur 's ochtends weer achter het bureau te zitten. Mijn ervaring daarin is anders: bij ‘geen negen tot vijf mentaliteit’ hoort ook dat de werktijden wat flexibel zijn. Als je een keer naar de tandarts moet: prima. Als je later begint: prima, dan blijf je wat langer. De een begint om half acht s ’ochtends, de ander om half tien. Dat moet mogelijk zijn omdat iedereen weet en ziet dat je toch wel hard werkt. Ook ik werk regelmatig meer dan mijn contractuele 40 uur, maar dat is omdat ik het leuk vind wat ik aan het doen ben, en wil dat het een succes wordt.

Het werk blijft ook leuk omdat je de kans krijgt je te specialiseren in wat jij leuk vindt, omdat de gedachte is dat je goed bent in wat je leuk vindt. Daarbij heb je dus een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je blijft denken aan waar je naartoe wilt, en welk pad jij gaat bewandelen. Met een duidelijk plan zijn er altijd wel budgetten om de opleiding of cursus te doen die jij nodig hebt om dat te bereiken. 

Mythe 3: Eenheidsworst

Ik quote een blog uit 2011: "Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen)". (bron: zozuidas.nl). Hoewel ik als blanke Leidse student natuurlijk redelijk pas in bovenstaand plaatje heb ik veel vrienden die daar niet in passen, net als gelukkig steeds meer collega’s. Ja, vrouwen zijn in de top nog steeds ondervertegenwoordigd en ook etnisch is het kantoor geen afspiegeling van de samenleving maar ik geloof er in dat er een oprecht diversiteitsbeleid gevoerd wordt, en zie dat ook concreet worden in de achtergrond van mijn collega’s.

Dat diversiteit tot sterkere teams leidt wordt breed gedragen, overigens geldt dat niet alleen voor culturele, etnische of seksuele diversiteit, maar ook verschillende specialisatie en opleidings-achtergronden dragen daar aan bij. Om deze mythe definitief naar het land der fabelen te verwijzen, is het belangrijk om diversiteit te blijven promoten.

Daarom: ben jij die etnische technisch onderlegde ambivalente programmeur (m/v/o) - of wie dan ook - kom dan ons team versterken!

Alle vrijheid om je te ontwikkelen tot expert

Ernst werkt binnen Tax & Legal bij Deloitte, waar hij alle vrijheid krijgt om zich te ontwikkelen tot expert. Door technische uitdaging, afwisselende projecten, doorgroei mogelijkheden, pitch mogelijkheden en bijvoorbeeld de Specialist Track en Champions of Disruption programma krijg je alle ruimte en kansen om beter te worden in je vak. Ook iets voor jou?

> Lees meer over werken bij Tax & Legal

Ernst Rosendahl Huber

Global Trade Advisory - Analyst

Na de master financieel recht afgerond te hebben met een scriptie over blockchain (DLT) technologie binnen de wereld van financiële instrumenten ben ik bij Deloitte Tax (Global Trade Advisory - Digital) begonnen, waar ik nu 2,5 jaar met veel plezier werk. Informatie Technologie en Indirect Tax hebben meer gemeen dan de afkorting IT. Voor mij is het een fantastische manier om twee expertises met elkaar te verbinden. Binnen Tax wordt dit ook goed gefaciliteerd.

Moving to the South of the Netherlands

  • Fabien Gerard Langlois
  • 13 april 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven