7 redenen waarom Deloitte Consulting de place-to-work is

  • Diederik Rothengatter
  • 17 juli 2013

Wanneer je bedenkt dat Deloitte wereldwijd al drie jaar op rij gerankt wordt als grootste consultancy organisatie, is het vanzelfsprekend dat je bij je zoektocht naar een (nieuwe) baan Deloitte ook overweegt. Maar wat zijn nu de redenen om ook echt een sollicitatiebrief naar Deloitte te sturen?

Ik werk bij Deloitte als consultant IT strategie, wat in de praktijk inhoudt dat ik klantorganisaties help bij het maken van strategische beslissingen over hun IT portfolio en IT organisatie. In de periode van meer dan een jaar dat ik nu bij Deloitte werk, kan ik je vertellen dat Deloitte Consulting de place-to-work is om de volgende 7 redenen:

1. Met de klant werken, niet voor de klant
Ik krijg enorm veel energie van opdrachten waar ik structuur en oplossing biedt voor een probleem, waar een organisatie zelf niet uitkomt. Bij alle opdrachten die ik voor klanten uitvoer werk ik samen met de stakeholders van de organisatie. Als voorbeeld, recent heb ik het management van een bedrijf geholpen met het maken van een beslissing over de verkoop van aandelen in een dochteronderneming. Samen met de CEO, CIO en collega’s van Deloitte hebben we een goed gefundeerd besluit uitgewerkt. Niet alleen is het uitdagend om direct samen te werken met het management en stakeholders van grote organisaties, mijn leer-curve is hierdoor ook enorm.

2. Multidisciplinaire projecten
Deloitte Nederland is actief op meerdere vakgebieden. Naast consultants werken binnen Deloitte onder andere ook financieel en belasting adviseurs. Samenwerking tussen deze verschillende bloedgroepen vindt op grote schaal plaats binnen Deloitte. Daarnaast werken de verschillende consulting disciplines nauw samen bij het leveren van adviesdiensten. Door de ‘As One’ strategie is het mogelijk om complexe, multidisciplinaire projecten uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een IT strategie worden financieel en belasting adviseurs betrokken om een optimale IT investering te garanderen. Een ander voorbeeld is dat ik, als IT strategie consultant, vanuit Deloitte’s financieel adviestak wordt betrokken bij advisering van een bedrijfsovername. Mijn kennis wordt dan ingezet om de inrichting van een IT landschap te bekijken.

3. Voordelen van een global player met een open cultuur
Over de hele wereld werken bijna 200.000 mensen bij Deloitte. Internationaal is Deloitte actief in bijna elke markt en voor elke type organisatie. De grote omvang van de organisatie en de open cultuur leiden ertoe dat ervaringen vanuit elk expertise breed worden gedeeld binnen Deloitte Global. Dit biedt mij als consultant in Nederland een enorme bron van kennis. Ik heb recent een opdracht uitgevoerd voor een klant die televisie, telefoon en internet diensten levert. Om een hele specifieke vraag snel te kunnen beantwoorden in dit project, heb ik ervaringen met collega’s uit de US uitgewisseld. Ik merk in projecten steeds meer dat toegang tot een dergelijke brede bron van kennis essentieel is om high-impact opdrachten voor internationale klanten succesvol uit te kunnen voeren.

4. Check your ego at the door
Je zult een Deloitter zelden horen opscheppen over zijn of haar werk. Sommigen ervaren dat als een gemis, werken voor de grootste management consulting organisatie in de wereld is best iets om trots op te zijn. Ik zie de bescheidenheid vooral als pluspunt, erkenning en status krijg je binnen Deloitte op de eerste plaats doordat je goed bent in je werk.

5. Prestatie en sales gedreven cultuur, maar met een human touch
Net als veel andere consulting bedrijven kent Deloitte een prestatie en sales gedreven cultuur. Dit betekent dat je in je jaarlijkse review wordt beoordeeld op feiten en cijfers. Als je verder wilt komen binnen Deloitte moet je goed presteren. Aantoonbaar. Punt. Wanneer ik over dit onderwerp praat met vrienden die bij andere dienstverleners werken, merk ik echter dat Deloitte haar werknemers hierin anders benaderd. Op het pad naar een topprestatie is mijn persoonlijke ontwikkeling, op basis van mijn individuele sterke punten, duidelijk het uitgangspunt. Op basis hiervan creëert Deloitte de werkomgeving waarin ik kan werken aan opdrachten, waar ik mijn talenten goed kan toepassen, met de juiste mensen samenwerk, en de juiste trainingen krijg om verder te groeien.

6. Werken op het snijvlak van business en IT, maar met een focus op de business
Veel advies bedrijven zeggen dat ze dit nastreven, maar Deloitte doet dit ook echt. In elke project waaraan ik heb gewerkt bij Deloitte, is de business altijd het uitgangspunt. Het IT landschap wordt ontworpen op basis van de business strategie. In mijn IT strategie werkveld betekent dit dan ook altijd dat ik eerst de gestelde bedrijfsstrategie bekijk voordat de IT strategie wordt ontworpen.

7. Je eigen sterke punten + de juiste projecten = alle talent wordt benut
Vanaf dag één dat je binnenkomt bij Deloitte worden al je capaciteiten volop benut en ingezet. Deloitte heeft een open cultuur en de consultants die er werken zijn uitsluitend intelligente mensen. Dit leidt ertoe dat talent en input van iedereen, van business analist tot partner, wordt gewaardeerd en gebruikt, zowel in klantprojecten als interne activiteiten.

Het “staffen” (toewijzen) van consultants aan klantprojecten gebeurt bij Deloitte op een dynamische basis, om zo een maximale match tussen klantvraag en kwaliteiten van consultants te garanderen. Je hebt in het staffing proces als consultant een grote invloed op de daadwerkelijke opdrachten waaraan je gaat werken. Ik zelf heb een voorkeur voor opdrachten waarin een digitale strategie component zit verwerkt. Doordat ik duidelijk aan het stuur zit wat betreft het type opdracht, heb ik in de periode dat ik werkzaam ben bij Deloitte veel gewerkt aan dit type opdracht. Van een social media strategie voor een overheidsorganisatie tot online strategie bij een grote Nederlandse verzekeraar!

Heb je een inhoudelijke vraag, of heb je andere opmerking, voel je vrij om mij een email te sturen!
 

Diederik Rothengatter

Consultant - Technology

Diederik Rothengatter heeft ruime ervaring met IT strategie projecten en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van digitale strategie. Diederik is op basis van zijn onderzoek naar methoden voor IT ontwikkeling gepromoveerd aan de Universiteit Twente. Aan dezelfde universiteit heeft hij daarvoor Bedrijfsinformatie Technologie gestudeerd. Zijn vrije tijd besteed hij aan mountainbiken, motorrijden en lezen (o.a. Umberto Eco en Michel Houellebecq).

De Ideale Bijbaan: dat belooft wat!

  • Sophie Hereijgers
  • 15 juli 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven