Een dagje inspiratie op het kennisevent Get into the future

  • Jaap Hoogesteger
  • 01 december 2016
Jaap

In de trein drong het tot me door. Het zijn bijzondere tijden! Termen als kweekvlees, de wet van Moore, het 6D-model en quantum technologie blijven door mijn hoofd zweven. En dat gevoel. Dat gevoel dat bepaalde afleveringen uit 'Black Mirror' eigenlijk helemaal niet zo'n ver-van-mijn-bed-show zijn als we soms (zouden willen) denken. Wat zo'n dagje op het kennisevent 'Get into the future' van SingularityU allemaal niet teweegbrengt tussen de oren!

Kweekvlees de toekomst

De dag begon met spreker Mark Post over voeding. Mark heeft met zijn team de eerste kweekvlees-burger ter wereld gemaakt. Koeien leveren straks geen biefstukken meer, maar worden stamceldonoren op basis waarvan deze zogenaamde 'hamburger in-vitro' gemaakt kan worden. Nu is de hamburger nog wat prijzig (eens slordige $330.000,-), maar de voorspelling is dat deze burger in 2020 nog maar zo'n 11 dollar kost. Wat belangrijker is dan de hamburger zelf, is de reden waarom kweekvlees de toekomst is.

De veranderende maakindustrie

Wist je trouwens dat bijna alle gehoorapparaten 3-D geprint worden? Ik ook niet, maar spreker Daan Kerstens wel. Hij gelooft dat digitale technieken zoals 3D-printing steeds belangrijker worden bij het maken van nieuwe producten. De conclusie: de maakindustrie verandert.

Robotica zorgt ervoor dat we écht kunnen innoveren

Dat robots een hoop werk van ons kunnen doen, lezen we vaker in onderzoeken. Doorgaans gaat het dan om relatief simpele, gestandaardiseerde werkzaamheden die door robots overgenomen kunnen worden. Handig, want zo kunnen wij ons toeleggen op zaken die er echt toe doen. Zoals Maarten Steinbuch dat zelf ook gedaan heeft met zijn team. De robot die zij ontwikkelden helpt oogchirurgen vele malen nauwkeuriger te werken, waardoor zij operaties kunnen doen die eerder onmogelijk waren.

Een dagje exponentiële inspiratie op #getintothefuture. Conclusie na het ochtendprogramma? Robots zorgen voorlopig voor extra banen en betere gezondheidszorg én ik ga aan het kweekvlees zodra het iets goedkoper is dan $330.000,- per hamburger.

Geïnstitutionaliseerd buiten de lijntjes kleuren voor innovatie

Waar ik normaal gesproken na de lunch nog wel eens last van een kleine dip wil hebben, was daar nu geen tijd voor. Carlo van de Weijer stond namelijk op het podium en vooral zijn oproep 'deugnietigheid' is blijven hangen. Innovatie kan volgens hem alleen gebeuren als we buiten de lijntjes gaan kleuren, want innovatie gebeurt niet als je altijd alles volgens de regels doet. "Goede zin", denk ik bij mijzelf. "Deze moet ik onthouden voor de volgende keer als ik mijn manager spreek." Carlo betoogt dat auto’s binnenkort schonere, veiligere en goedkopere oplossingen voor mobiliteit zijn dan openbaar vervoer door exponentiële toename van technologie en duurzame energie. In New York kun je nu al voor $100,- per maand onbeperkt gebruik maken van Uber en ook de CEO van General Motors, Mary Barra, ziet in dat in de auto-industrie de komende 5 jaar meer gaat veranderen dan in de afgelopen 50 jaar.

De nieuwe huisarts zit in je broekzak

Het is waar. Door de toegenomen mogelijkheden van mobiele technologie en sensoren kunnen we thuis en onderweg steeds betere diagnostiek bieden en zelfs behandelingen maken. Apparaten die voorheen aan ziekenhuizen voorbehouden waren, passen nu in je broekzak. Lucien Engelen heeft een aanstekelijk verhaal over het verleden, heden en toekomst van de zorg dankzij exponentiële technologie: voor de patiënt (toen), met de patiënt (nu) en door de patiënt (morgen).

Samenwerken is essentieel in de strijd tegen cybercrime

Cyber security is een topic dat mij altijd erg boeit. Ik keek dan ook erg uit naar het verhaal van Melanie Rieback, zeker nadat ik eerder op de dag tijdens een Masterlass Cyber Security door Roel van Rijsewijk al lekker gemaakt was. Melanie roept op om in de de bestrijding van hackers de kennis die je hebt te delen, want dat doen hackers onderling ook.

Toekomstproof tips

In een interview on stage gaf Yuri van Geest een aantal tips die je toekomst-proof maken:

  • Omring je met toekomstgerichte mensen
  • Ga zelf de veranderingen die technologie met zich meebrengen ervaren. Probeer VR, koop een bitcoin.
  • Ga uit van dingen waar je passie voor hebt en en zie waar de technologie die passie raakt.

Eigenlijk niet vreemd dat ik boordevol inspiratie en zin in de toekomst richting huis ging. Yuri van Geest zei het mooi: "We leven in een fantastische tijd!" 

Jaap Hoogesteger

Online Employer Brand Specialist

Als Online Employer Brand Specialist hou ik mij voor een groot deel van mijn tijd bezig met de website waarop je dit verhaal nu zit te lezen: werkenbijdeloitte.nl. Als ik niet op kantoor zit, ben ik te vinden op het (beach)volleybalveld of ben ik bezig met mijn andere grote passie: reizen.

Mijn uitdaging in de wereld van Data & Reporting

  • Daan van den Boogaard
  • 28 november 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven