'Bij de overheid kun je op digitaliseringsvlak grote stappen zetten'

  • Collin Mous
  • 27 juli 2018
Collin

In de ruim tien jaar dat ik nu actief ben in de publieke sector heb ik al vele complexe en politiek gevoelige dossiers voorbij zien komen. Vaak over onderwerpen die ’s avonds in het journaal voorbij komen. Ik vind het bijzonder om met dat soort maatschappelijke relevante onderwerpen bezig te zijn. 

Als je als consultant bij Deloitte gaat werken, kun je aan de slag bij de Bol.commen en ING’s van deze wereld. Bijzonder natuurlijk: dat zijn grote bedrijven, waar digitalisering zeer vanzelfsprekend is om commercieel concurrerend te zijn. De overheid heeft in dit opzicht zijn imago niet mee, maar dat is geheel ten onrechte. Als je gevoel hebt voor bestuurlijke en politieke aspecten van werken in de publieke sector en houdt van technologische vernieuwing kun je er een fantastische baan voor jezelf creëren. 

Wat ik interessant vind aan werken voor de overheid is dat er op digitaliseringsgebied nog heel veel te bereiken is. Ze lopen niet voorop met de nieuwste technologieën, maar overheidsorganisaties staan wel open voor innovatie. Zo wordt er bijvoorbeeld in de zorg volop geëxperimenteerd met blockchain, werkt de politie met inbraakvoorspellers op basis van geavanceerde data-analyses, gebruikt Rijkswaterstaat steeds vaker sensoren om preventief onderhoud te kunnen doen en wordt er overal volop nagedacht over slimme mobiliteit. Onlangs lanceerde de overheid zelfs een zeer ambitieuze nationale digitaliseringsagenda. 

Daarnaast is er de laatste jaren bij de overheid echt een omslag in het denken over hun dienstverlening aan het plaatsvinden. Waar vroeger het organisatieperspectief centraal stond, wordt er nu veel beter naar de klantreis van burgers en bedrijven bij overheidsorganisaties gekeken. Bij vrijwel elke opdracht is nu de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze eindklanten een zo prettig mogelijke procedure doorlopen? Dat is dus maatschappelijk zeer betekenisvol. 

Van consultant naar projectleider

Na mijn opleiding Business Information Systems ben ik bij Deloitte gaan werken. Eerst als consultant, maar inmiddels stuur ik verschillende teams aan die binnen de publieke sector die werken op het snijvlak van strategie, technologische vernieuwing en de implementatie van digitale veranderingen. Wij proberen goede voorbeelden uit het bedrijfsleven – waar ze op fronten dus al verder zijn – te vertalen naar de dagelijkse praktijk van de publieke organisaties waar wij voor werken. 

Bij een organisatie werken we nu bijvoorbeeld aan een supergevoelig dossier, waarvoor we een proces dat tot nu toe grotendeels met veel papierwerk gepaard ging volledig digitaliseren en grotendeels automatiseren. Het is een publiek-private samenwerking, wat het project nog wat complexer maakt. Maar daardoor ook heel uitdagend: ik moet er niet alleen voor zorgen dat dit nieuwe digitale portaal er komt, maar ook dat de relaties tussen alle stakeholders goed blijven. 

Geen dag is hetzelfde 

Ik ben nu van meerdere projecten tegelijk projectleider. Daardoor is geen dag hetzelfde. Ik schakel veel met de teamleden die bij de klant zitten en mijn activiteiten volgen de dynamiek van die projecten. 

In tien jaar Deloitte heb ik veel geleerd. Niet alleen doordat ik bij ruim twintig organisaties in de private en publieke sector projecten heb gedaan, ook doordat er altijd veel ruimte is geweest voor persoonlijke ontwikkeling. Deloitte biedt verschillende programma’s aan waarin je je met peer collega’s vanuit ons bedrijf internationaal kan ontwikkelen. 

Daarnaast is er ruimte voor professionele certificeringen, het volgen van relevante digitale masterclasses en seminars en overweeg ik op termijn nog mij aan te melden voor het MBA-programma. Ook ben ik aangesloten bij relevante digitale overheidsnetwerken, zoals klankbordgroepen vanuit BZK, het overheidsinitiatief Gebruiker Centraal en onderhouden we ons eigen netwerk van intervisie tussen programmamanagers die zich bezig houden met digitalisering in de rijksoverheid. Hierdoor blijf ik goed op de hoogte van actualiteiten en andere ontwikkelingen kan ik in mijn projecten nog beter inspelen op de behoefte van onze eindklanten: burgers en bedrijven die met de overheid te maken hebben.

Collin Mous

Senior Manager Public Sector bij Deloitte Digital

Ik ben verantwoordelijk voor digitale dienstverlening richting onze overheidsklanten. Ik houd mij bezig met introduceren, ontwikkelen en geadopteerd krijgen van digitale (technologische) ontwikkelingen rondom websites, mobiel, social, digitale analytics en digitale marketing. Dag in dag uit draag ik bij aan een belangrijk speerpunt uit ons regeringsbeleid, namelijk de ontwikkeling van verdere digitalisering van Nederland, waarbij ik met mijn projecten iets terug mag geven aan de maatschappij.

Wat maakt werken bij Deloitte Legal interessant? 7 vragen aan Martine van Oijen

  • Martine van Oijen
  • 23 juli 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven