NunaX als resultaat van een innovatieve samenwerking

  • Deloitte Nederland
  • 22 augustus 2019
Deloitte

Al ruim een jaar werkt het Vattenfall Solar Team aan de zonneauto NunaX. Zestien studenten van de TU Delft gaven zich vrijwillig op voor het project en allen willen ze maar één ding: de Bridgestone World Solar Challenge in Australië winnen met de beste zonneauto ter wereld.

Deloitte is al jaren een sponsor van het Vattenfall Solar Team en ondersteunde hen intensief tijdens de bouw van NunaX. Willem en Maxime, beiden onderdeel van het team en student aan de TU Delft, deelden hun ervaringen over het project, de samenwerking met Deloitte en het werken in de techniek met een divers team.

Willem studeert Civiele Techniek en is tijdens het project verantwoordelijk voor de marketing en PR. Maxime studeert Werktuigbouwkunde en werkt aan het ontwerp en de body van de auto. Zij is tevens één van de drie coureurs die de NunaX besturen tijdens de race in Australië. Beiden zijn ze van plan nog een master te gaan doen na hun studie. En daarna? Maxime wil iets technisch doen, iets ontwerpen net zoals ze dit jaar heeft gedaan en Willem wil aan de slag met waterbouwkunde of infrastructurele projecten.

Deloitte heeft kennis op veel gebieden, daarmee kunnen we altijd tot nieuwe oplossingen komen.

Samen tot nieuwe oplossingen komen

Maxime en Willem werkten het afgelopen jaar nauw samen met Deloitte. Zij namen bijvoorbeeld ook deel aan de gezamenlijke brainstormsessies. “Deloitte heeft kennis op veel gebieden, daarmee kunnen we altijd tot nieuwe oplossingen komen,” zegt Willem. Samen werd het afgelopen jaar gekeken naar oplossingen voor vraagstukken over privacy en telemetrie. Maxime vult aan: “We zijn goed geholpen bij het oplossen van problemen op gebieden waar wij nog geen kennis van hadden of waar wij nog niet eerder mee te maken hebben gehad.”

Maxime vertelt dat NunaX altijd in een konvooi rijdt, met een auto ervoor en een erachter. “De voorste auto is eigenlijk het brein, daarom moet de communicatie met Nuna goed zijn. Deloitte heeft geholpen bij het optimaliseren van die communicatiestromen,” zegt ze. Er moet data van de auto heen en weer gestuurd worden en omdat er koolstof in de auto verwerkt zit, gaat dat niet zomaar.

Wat betreft de manier van werken hebben Deloitte en het Vattenfall Solar Team elkaar gevonden, vindt Willem: “Beide partijen kijken veel naar innovatie en willen daar het beste uit halen om zo de concurrentie voor te blijven. Wij zijn, net als Deloitte, altijd bezig om het nieuwste van het nieuwste te maken en zo een stap voor te zijn.”

“Je werkt onder een enorme tijdsdruk, je wil een complete auto ontwerpen die de beste van de wereld is en dus moet je zorgen dat alles perfect werkt. We leren creatief met problemen om te gaan, vooruit te kijken in de planning en meer te doen dan wat nodig is om het doel te behalen,” vertelt Willem. Het is hard werken, maar zowel Willem als Maxime blijven enthousiast. Het is natuurlijk ook een prestatie om trots op te zijn!

Als vrouw de techniek in? Vooral doen als je het leuk vindt en je zeker niet laten tegenhouden omdat je een vrouw bent!

Werken in de techniek met een divers team

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit vier vrouwen en twaalf mannen. “Het is nu eenmaal zo dat er meer mannen in de techniek zitten, zowel bij mijn studie als in het team. Desondanks doe ik niet minder, we zijn gelijkwaardig. En ja, er heerst misschien meer een mannensfeer, maar dat is vaak juist super gezellig,” vindt Maxime. Haar ervaring is dat men vaak positief reageert als een vrouw iets technisch doet en in het team vullen mannen en vrouwen elkaar perfect aan. Daarnaast merkt ze dat er steeds meer vrouwen voor het vak kiezen, zo is er zelfs een vrouwenmissie op de TU in Delft. Maxime’s boodschap aan vrouwen die ook de techniek in willen, luidt: “Vooral doen als je het leuk vindt en je zeker niet laten tegenhouden omdat je een vrouw bent!”

Blijf op de hoogte van het Vattenfall Solar Team

Volg het Vattenfall Solar Team naar de finish via Instagram en Facebook!

Deloitte Nederland

Ondernemen in de wereld van MKB familiebedrijven

  • Jasper Litjens
  • 27 juni 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven