Aan de slag als accountant!

  • Jochem van de Vrie
  • 04 november 2014

Na een mooie studententijd te hebben gehad aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, was het ook voor mij tijd te beginnen met het werkende leven. Vanaf VWO-4 was het voor mij al duidelijk dat ik in de accountancy wilde gaan werken, mede door de presentatie die Deloitte had gegeven op de middelbare school waar ik zat. Door middel van een scriptiestage heb ik kennisgemaakt met Deloitte, wat mij erg goed beviel. Het was voor mij daarom niet moeilijk om te kiezen waar ik wilde gaan werken. In september 2013 was het dan zo ver, mijn eerste werkdag!

Nu, één jaar verder, kijk ik terug op een mooi en druk, maar vooral ook leerzaam jaar. Na de interim-periode, waarin je bij klanten de interne processen bespreekt, beginnen de jaarrekeningcontroles. Het echte werk! Alle balansposten en posten op de winst-en-verliesrekening passeren de revue. Hard werken, maar op vrijdag voel je je toch nog even student omdat je met je collega’s nog de collegebanken in moet. Af en toe een welkome afwisseling, en leuk om met medeaccountants ervaringen uit te wisselen.

Een dag uit het leven van de accountant d.d. 10-06-2014:
Met gezonde spanning ga ik ’s ochtends naar een voor mij nieuwe klant. De klant betreft een handelsonderneming die zich gespecialiseerd heeft in het vervoeren van goederen per schip en over de weg. Deze klant heeft een gebroken boekjaar, waardoor we een interim-controle uitvoeren, terwijl we bij andere klanten bezig zijn met de jaarrekeningcontroles. Dat betekent dat ik eind van de ochtend een afspraak heb om het interne proces met betrekking tot lonen en salarissen te bespreken. Dit heb ik van tevoren al bekeken, en nu heb ik tijd om met het controleteam het proces nog eens na te lopen. Zo kan ik gerichte vragen stellen aan de klant in het gesprek later die ochtend. Uiteraard hebben we het ook over processen waar andere leden van het controleteam mee bezig zijn; zo houden we elkaar scherp en weet iedereen wat er speelt. Na de bespreking verwerk ik de uitkomsten van het gesprek in een besprekingsverslag voor in het controledossier. Tijd voor de lunch!

Na de lunch stap ik in de auto naar een andere klant waar de jaarrekeningcontrole in volle gang is. Deze klant betreft een handelsonderneming die zand in- en verkoopt. Materiële vaste activa is één van de posten waar ik verantwoordelijk voor ben. De controleleider heeft laten weten dat de documentatie die we aan het begin van de week hebben opgevraagd inmiddels door de klant is aangeleverd. Tijd om de facturen van de investeringen van het afgelopen jaar te controleren; komt het overeen met wat de klant in zijn jaarrekening heeft opgenomen? Ik verwerk mijn controlewerkzaamheden in het dossier en sluit af. Tijd om naar huis te gaan.

Ik ben werkzaam op de afdeling Mid Market in Rotterdam. De klanten op deze afdelingen betreffen voornamelijk (middel) grote ondernemingen. Het leuke aan deze klanten is dat je veel sneller in contact staat met de directie van deze ondernemingen, wat het zeker tot een uitdaging maakt. Mijn klantenkring bestaat voornamelijk uit handelsondernemingen. Van verpakkingsmaterialen tot transportmiddelen. Dit maakt het werk erg divers en uitdagend. Ook de wisselende controleteams maken dat geen dag hetzelfde is. Ik ben benieuwd wat ik morgen tegenkom. 

Jochem van de Vrie

Mid Market - Staff

Sinds 1 september 2013 ben ik werkzaam bij Deloitte in Rotterdam op de afdeling Nationale Markt. Ik heb zowel mijn Bachelor (Bedrijfseconomie) als mijn Master (Accounting, Auditing and Control) behaald op de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Ik ben nu bezig aan mijn Post-Master opleiding tot Registeraccountant en mijn praktijkscriptie en hoop mijzelf in 2017 in te schrijven als Registeraccountant. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met voetbal en wielrennen.

Een analyst op bootcamp..

  • Helen Sonneveld
  • 29 oktober 2014
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven