Accountancy is soms ook psychologie

  • Dennis Bouten
  • 15 juni 2012

The beginning
Alles begint ergens, zo ook mijn carrière. Of is mijn carrière al begonnen? Maandagmorgen 2 mei, ik mag mijn scriptie gaan schrijven! Eindelijk mijn eigen onderzoek. Zelfverzekerd loop ik kantoor Breda binnen, want ik ben hier natuurlijk niet vanzelf komen binnenwaaien. Zo heb ik vorig jaar drie maanden bij Deloitte gewerkt als ‘Ideale Bijbaner’. Ik werkte twee dagen in de week, flexibel in te plannen en de opgedane kennis kon ik toepassen bij de colleges: Een betere manier om tegelijkertijd te verdiepen én verdienen ben ik ergens anders nog niet tegengekomen.

Scriptie schrijven vs. colleges volgen
Momenteel zit ik op kantoor, met een heerlijke bak koffie naast me. Het is soms toch wennen om ‘s morgens vroeg op te moeten in plaats van colleges te volgen. Deze beginnen vaak pas na 10 uur en dan maximaal drie dagen per week. De komende drie maanden werk in aan mijn scriptie, zonder dat ik hier een directe tegenprestatie tegenover zet. Dit klinkt op het eerste moment misschien raar, maar voor Deloitte een goede manier om toptalent in huis te halen.

Een totaal nieuw onderwerp
Het doel van een scriptie is om op basis van bestaande literatuur een nieuw onderzoek te formuleren. Het onderwerp bepaal je zelf, zolang het maar accountancy gerelateerd is. Dus ik dacht, zoek een boeiend onderwerp, waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Mijn scriptie gaat dan ook niet over nieuwe regelgeving of over het verschil tussen Dutch GAAP en IFRS. Nee, ik ga iets totaals nieuws doen. Accountancy gaat over cijfertjes, maar misschien nog wel meer over de mensen achter deze cijfertjes. Zodoende kwam ik op het idee om het gedrag van managers te koppelen aan cijfertjes.

Meten van gedrag
Volgens onderzoek in accountancy/management is het lastig om gedrag van mensen te meten. Hier biedt onderzoek in psychologie een uitkomst. Er is aangetoond dat de hoeveelheid testosteron een goede maatstaaf voor agressief gedrag is. Dit wordt niet gemeten aan de hand van bloedopnames (niet praktisch), maar er wordt gekeken naar de gezichtsopbouw van een persoon (Haselhuhn & Wong, 2011; Carre, McCormick,& Mondloch, 2009). Personen die in de puberteit meer testosteron aanmaken hebben een relatief breder gezicht, wat leidt tot agressiever gedrag op latere leeftijd. Als we nu literatuur uit het accountancy vakgebied, dus kwaliteit van verslaggeving, koppelen aan literatuur in de psychologie (mensen met een breed gezicht vertonen meer agressief gedrag) ontstaat er een interessante onderzoeksvraag: Hebben managers met een breed gezicht een negatieve invloed op de kwaliteit van verslaggeving?

Accountancy is meer dan cijfers!
Bovenstaande onderzoeksvraag bevestigt maar weer dat accountancy niet alleen maar over cijfertjes gaat, maar ook om de mensen hierachter. Door ‘out of the box’ te denken, ontstaan interessante en innovatieve ideeën. Ik hoop/verwacht mijn scriptie binnen 1,5 week af te ronden.
 

Dennis Bouten

Staff

Dennis is in september 2012 begonnen bij Deloitte Breda, waar hij werkzaam is voor de nationale markt. Hiervoor heeft hij bij Deloitte gewerkt als ‘Ideale Bijbaner’ en schreef hij hier zijn scriptie. Daarnaast is hij in 2012 begonnen met zijn opleiding tot registeraccountant aan de Universiteit van Tilburg.

Wrap-up: Vier maanden Transaction Services

  • Takeshi Kreutzer
  • 13 juni 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven