Afstuderen bij Deloitte Cyber Risk Advisory

  • Kirsten Meeuwisse
  • 16 oktober 2017
Kirsten

Het einde van mijn studie aan de TU Delft kwam in zicht; ik hoefde nog maar 1 (grote) stap te nemen en dat was AFSTUDEREN. Mijn afstudeeronderzoek wilde ik graag bij een bedrijf doen en dan specifiek bij een bedrijf met veel cyber security expertise. Zo kwam ik al snel bij Deloitte uit en besloot ik te solliciteren. Na een aantal gesprekken werd ik aangenomen en kon ik gaan beginnen. Graag neem ik jullie mee in het proces van mijn afstuderen bij Deloitte.

Op weg naar mijn eerste dag bij Deloitte had ik er veel zin: nieuwe mensen leren kennen en vooral ook veel dingen leren over cyber security. Mijn afstudeeronderwerp had ik vooraf al in samenwerking met de universiteit en Deloitte bepaald: the trade-off between security & usability. Mijn begeleiders bij Deloitte had ik ook al ontmoet en dus dacht ik dat ik op dag 1 direct aan de slag kon gaan. Op mijn eerste dag kwam er alleen niet veel van werken terecht, ik werd namelijk rondgeleid en aan iedereen voorgesteld op de afdeling. Maar vanaf dag 2 kon ik echt gaan beginnen.

De eerste weken gingen goed: ik vond mijn plekje op de afdeling, bepaalde de onderzoeksvraag, aanpak van mijn scriptie en begon aan mijn literatuurstudie. Meteen bleek dat Deloitte er heel resultaat gericht in stond: je master halen. Van Deloitte moest ik vooral doen wat de universiteit vereiste en het bruikbaar maken voor Deloitte kwam later wel. Ook qua werklocatie was Deloitte erg flexibel: Ik werkte 1 dag per week gewoon op de uni. De rest van de week werkte ik wel bij Deloitte, omdat de Edge (het Deloitte kantoor in Amsterdam) een prettige werkomgeving vond.

De scriptie

Een belangrijk onderdeel van mijn scriptie was data verzameling. Mijn onderzoek richtte zich op allerlei soorten medewerkers zolang ze maar met een computer werken. Ik wilde onderzoeken welke afwegingen zij maken wat betreft security & usability. Nadeel was alleen dat ik nog niet veel werkende mensen in mijn vriendenkring had. Hier bleek Deloitte al snel van pas te komen. Het netwerk van mijn Deloitte collega’s is erg groot en zo kwam ik al snel in contact met mijn doelgroep en ik kon mijn benodigde data verzamelen.

Toen volgde de data-analyse fase waarin ik met de verworven data een wiskundig rekenmodel bouwde om zo uiteindelijk de belangrijkheid van security & usability te kunnen bepalen (hiervoor gebruikte ik de methode choicemodelling*). Ook al had ik voor uitwerkingen & formules vooral expertise van de universiteit nodig, Deloitte hielp me goed met het verklaren van verbanden. Doordat je elke dag bij Deloitte zit en collega’s ervaring hebben met allerlei soorten medewerkers bij verschillende bedrijven, konden zij zich goed verplaatsten in de doelgroep van mijn onderzoek en bijzonder verbanden in mijn model verklaren.

Proces en resultaat

Al met al verliep het afstuderen erg soepel, met name door drie redenen: Doordat je bij een bedrijf afstudeert heb je altijd een vast werkritme. Daarnaast heeft (bijna) iedereen bij Deloitte ook een scriptie geschreven en weten ze wat je doormaakt. Ook in het geval als het even niet zo lekker ging werden me tips & tricks gegeven. Maar de belangrijkste reden was toch wel de schat aan security expertise en kennis. Bij Deloitte is er op elk security gebied wel een expert en daar kun je alles aan vragen wat je wilt.

Na 5 maanden hard werken was mijn scriptie dan toch eindelijk af! Ik moest hem alleen nog verdedigen. Ter voorbereiding hierop besloot ik mijn scriptie & belangrijkste bevindingen te presenteren aan de afdeling. Dit bleek een goede voorbereiding op mijn verdediging op de universiteit die een week later volgde. En inderdaad een week later was het moment eindelijk daar: na een presentatie en een aantal kritische vragen kwam mijn afstudeercommissie (met daarin 3 docenten van de universiteit en mijn Deloitte belegeider) met het verlossende woord: ik was afgestuurd met een mooie 8!

Afgestudeerd, en dan?

Ondertussen was ik ook al gaan nadenken over mijn toekomst na het afstuderen. Tussen mijn afstudeer-werkzaamheden door vroeg ik aan collega’s met wat voor opdrachten ze bezig waren om zo een beter beeld te krijgen van wat voor soort werk er nu precies werd gedaan. Deze werkzaamheden spraken me erg aan en daarnaast had ik ook al ervaren dat de sfeer binnen het team super was. Een baan bij Deloitte zag ik wel zitten. Gelukkig bleek Deloitte er hetzelfde over te denken. Ik moest ik nog 1 ronde door (een laatste sollicitatiegesprek) en toen kreeg ik te horen dat aangenomen werd als Security consultant.

Met mijn diploma op zak en mijn eerste baan in het vooruitzicht besloot ik nog twee maanden genieten van mijn vrije tijd. Daarna ging mijn werkende leven echt beginnen!

Wil jij net als Kirsten je scriptie schrijven bij Deloitte Cyber Risk Advisory? Bekijk dan onze Cyber Graduate pagina!

* McFadden D. 1974. Conditional Logit Analysis of Qualitative Choice behavior. In P. Zerembka, Frontier in Econometric pp. 1-5-142. New York: Academic Press

Kirsten Meeuwisse

Cyber Security Consultant

Kirsten Meeuwisse, 25 jaar, sinds januari 2017 werkzaam als consultant in the Strategy team van Cyber Risk Services. Waarin ze zich vooral bezig houdt met het schrijven van security Target Operating Models en security architectuur. Voordat ze bij Deloitte aan de slag ging heeft ze SEPAM Information Architecture gestudeerd aan de TU Delft.

Impact creëren op de maatschappij via klanten: Deloitte Sustainability

  • 09 oktober 2017
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven