Agile: kwalitatief betere projecten!

  • Jeroen Ulrich
  • 29 februari 2012

Van oudsher bestaan de meeste softwareontwikkelingstrajecten uit een aantal opeenvolgende stappen: functioneel ontwerp, technisch ontwerp, realisatie, testen en tot slot de ingebruikname van de software. Dit traject wordt de watervalmethode genoemd. Het grote voordeel van dit traject is dat een opdrachtgever al vroeg precies weet wat hij kan verwachten van de software. Het grote probleem dat hierbij om de hoek komt kijken, is dat de opdrachtgever vaak niet weet waar de organisatie precies behoefte aan heeft. Pas tijdens het testen van de software blijkt dat de functionaliteit niet volledig aansluit bij de bedrijfsprocessen die de software gaat ondersteunen. Elke gewenste aanpassing moet het volledige traject weer doorlopen, wat kan leiden tot buitenproportioneel oplopende kosten en een zeer ontevreden opdrachtgever.

In de laatste jaren is men zich steeds meer bewust geworden van de beperkingen die de watervalmethode met zich meebrengt. Het toepassen van Agile ontwikkelmethoden binnen softwareontwikkeling is sterk in opkomst bij zowel het midden- en kleinbedrijf als de grote multinationals. Agile onderscheidt zich ten opzichte van de watervalmethode op een aantal vlakken. De opdrachtgever blijft gedurende het gehele ontwikkelproces nauw betrokken bij de voortgang en besluitvorming, waar deze oorspronkelijk alleen bij de inventarisatie van eisen en wensen betrokken was en het resultaat pas zag nadat deze volledig gebouwd was.

Vanuit een Agile perspectief wordt software dankzij korte iteraties met een doorlooptijd van enkele weken steeds verder ontwikkeld met nieuwe functionaliteit. Aan het einde van elke iteratie wordt geteste en werkende software opgeleverd die wordt gedemonstreerd aan de stakeholders. De opdrachtgever blijft zo continu op de hoogte van de actuele status en het resultaat, en kan direct ingrijpen wanneer blijkt dat het product niet volledig aan de wensen voldoet.

De belangrijkste redenen dat Agile methoden worden toegepast zijn het verkorten van de doorlooptijd van het project, de mogelijkheid om snel in te haken op gewijzigde prioriteiten, het verhogen van de productiviteit van het ontwikkelteam en het verhogen van de kwaliteit. Agile vraagt echter van de opdrachtgever wel een andere instelling. Omdat de definitieve functionaliteit van de software vooraf niet vast staat is het van belang dat er een goede vertrouwensrelatie bestaat tussen opdrachtgever en het projectteam dat zij dezelfde doelen nastreven.

Omdat Deloitte vanzelfsprekend kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en graag tevreden opdrachtgevers ziet, omarmt Deloitte de op Agile gebaseerde ontwikkelmethoden. Vanuit de groep System Integration adviseren we cliënten over Agile en ook adviseren we collega’s van andere service lines hoe zij Agile het beste kunnen inzetten bij hun projecten. Hieruit putten we de ervaring die we tijdens eerdere projecten hebben opgebouwd. Ook hebben we zelf trainingen gevolgd om Agile zo goed mogelijk toe te passen binnen projecten, met elk weer hun specifieke kenmerken. Zo mag ik mij sinds december 2011 Certified Scrum Master noemen.

Lijkt het je leuk om zelf ook deel uit te maken van een ontwikkelteam waarin Agile wordt toegepast, bekijk dan deze vacature, of stuur hem door naar iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn!
 

Jeroen Ulrich

Consultant technology

Jeroen is werkzaam bij consultancy in de system integration groep. Voorheen werkzaam als software developer bij Herke ICT Group.

Due diligence werkzaamheden

  • Evelyne Van den Hombergh
  • 27 februari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven