Blog van de maand: Als Technicus bij Deloitte?

  • Jan Jouke Melchers
  • 29 november 2013

Al startende met het schrijven van deze blog vroeg ik mij af wat ik mijzelf 6 maanden terug afvroeg toen ik de blogs op deze website zelf aan het afspeuren was.

Toen, juni 2013, zat ik in de afrondende fase van mijn master thesis Business Administration in Groningen en ik werd getriggerd door de vacature Technisch Engineer. Via LinkedIn kon ik eenvoudig applyen en binnen een week kon ik mijn competentietest doen, waarna ik binnen twee weken ook 2 keer op gesprek kon komen en mijn contract opgestuurd kreeg.

Wat ik me nou dit gehele oriënterende en solliciterende traject afvroeg was, wat ik als technicus nu echt te zoeken had binnen Deloitte. Ik zocht weliswaar een functie om mijn technische en bedrijfskundige kennis te combineren, maar in die zoektocht had ik nooit echt gedacht aan Deloitte en had ik er al helemaal niet gedacht om dan op de fiscale afdeling te gaan werken.

Achteraf blijkt deze vraag ook niet zo vreemd, omdat ik inmiddels weet dat 80% van de mensen binnen Deloitte ook niet weten wat je als Technisch Engineer binnen Tax doet. Laat ik dit dus eerst maar even uitleggen; de afdeling R&D and Government Incentives is een onderdeel van Deloitte Tax. “We” vallen binnen Tax omdat veel subsidies binnen Nederland van fiscale aard zijn. Echter betekent dit niet dat we met ons team vooral uit fiscalisten bestaan, het tegendeel is waar. Op dit moment bestaat het team voornamelijk uit multidiscipli’s waaronder IT’ers, werktuigbouwkundigen (including me) en verder een aantal collega’s met een economische of juridische achtergrond.

We regelen dus subsidies; fiscale subsidies, regionale, landelijke en Europese subsidies, veelal voor innovatieve, creatieve of vernieuwende bedrijven. In dit subsidieverhaal zijn wij heel goed, we blijven leren (door externe of interne studies) of nemen nieuwe mensen aan met specifieke kennis van focusgebieden. Deze nieuwelingen delen vervolgens die unieke kennis middels wekelijkse interne presentaties. Dit betekent dat door onze brede kennis, ons klantenportfolio zeer divers is met vaak unieke oriëntaties of posities op de (kennis-)markt. Vanwege mijn achtergrond word ik veelal betrokken bij de werktuigbouwkundige projecten, maar zit ik ook geregeld bij chemische ondernemingen of IT-specialisten.

Het leek me leuk om een stukje te schrijven hierover, echter mocht deze natuurlijk weer niet te lang zijn (iets over aandacht verliezen van onze doelgroep). Dus mocht je meer info willen schroom dan niet om me bijvoorbeeld een berichtje via LinkedIn te sturen.

Vond je dit een leuk blog? Misschien zijn de volgende relevante vacatures iets voor jou:
Technische Engineer
Werkstudent R&D and Government Incentives

Jan Jouke Melchers

Analyst - Tax

Na de bachelor Mechanical Engineering studeerde ik strategic innovation management (MScBA) aan de RUG. In mijn studietijd heb ik geroeid (A.G.S.R Gyas), gereisd (waaronder 6 maand in Papoea N. Guinea) en gewerkt (veelal verlengingen van (afstudeer-)stages).

De 'Waarom?' vraag

  • Niels de Vrij
  • 26 november 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven