Blog van de maand: Around the Deloitte world of tax in 365 days

  • Nikie van Duurling
  • 10 december 2013
Nikie

Het Ideale Bijbaan traject is in mijn ogen het beste te beschrijven als een reis die je maakt langs verschillende Tax afdelingen binnen Deloitte. Je ontmoet nieuwe mensen, maakt kennis met andere (werk) culturen en leert veel over de afdeling, maar ook over jezelf.

Bijna een jaar geleden had ik via mijn functie bij mijn studievereniging al met meerdere kantoren kennis gemaakt. Deloitte sprong er voor mij tussenuit doordat samenwerking vooropstond en van de medewerkers sprak mij de nuchtere instelling aan. Daar kwam bij dat het Ideale Bijbaan traject één dag per week was, goed te combineren met een master opleiding, en dat ik de kans had om verschillende afdelingen te zien. Je weet immers tijdens je studie niet echt hoe het er in de praktijk aan toe gaat, laat staan dat je kan weten welke afdeling later het meest bij jezelf past!

Na de intense sollicitatieprocedure vernam ik dat ik per april mocht beginnen met het Ideale Bijbaan traject. Tijdens de kick-off dag leerde ik de andere IBB’ers (Ideale Bijbaners) kennen door middel van een Learning element, waarbij we de eerste indruk van ieder persoon op een post-it moesten schrijven; een leuke manier om erachter te komen wat voor eerste indruk je maakt op anderen. Daarna werden we opgesplitst in teams om een casus op te lossen en later moesten we een pitch voorbereiden, waarna ik zelfs een cocktailshaker won voor de beste pitch! De dag werd afgesloten met een kennismaking met de roommates, oude IBB’ers en andere Deloitters en we waren “ready for take-off”.

Ik begon de reis bij de Global Employer Services afdeling in Rotterdam, waar ik mijn tanden kon zetten in loonbelastingproblematiek. Zo heb ik veel uitgezocht over de levensloopregeling, pensioenen en stamrecht bv’s, maar heb ik ook een kostenonderzoek meegemaakt en mocht ik mijn bevindingen presenteren in een overzichtelijke sheet aan mijn begeleider.

Mijn reis vervolgde zich bij de afdeling Business Tax TMC – een compleet andere afdeling. Hier worden fiscale processen geoptimaliseerd middels compliance, consulting en risk management. Naast het uitzoeken van de regels omtrent kapitalisering van software kosten voor een belangrijk TMC project, heb ik met verschillende excel sheets gewerkt en heb ik veel meegekregen van de besproken onderwerpen in de VTO’s (Vak Technisch Overleg – bijeenkomst van de afdeling om recent vaknieuws te bespreken).

De derde periode startte ik bij Cross Border Consumer Business – de internationale Vennootschapsbelasting. Op deze afdeling heb ik geleerd wat de uitdrukking: “Work hard, play hard” betekent. Het team was erg hecht en er werd hard gewerkt, maar ook gezamenlijk geborreld op de vrijdagmiddag na een lange week werken. Hier mocht ik calls bijwonen, een fiscale eenheidsverzoek indienen en de jaarrekeningen van targets analyseren.

Mijn vierde periode was de BTW afdeling. Daar heb ik suppletieaangiften mogen indienen, een verzoek aan de Belastingdienst gestuurd en ook heb ik de Douane VTO’s bijgewoond. Doordat ik hier zowel Douane en BTW mocht meemaken heb ik mijn perspectief ten opzichte van belasting nog meer kunnen verbreden.

Na elke periode was er een wisseldag voor alle IBB’ers waar we de mogelijkheid kregen om met het hele ‘reisgezelschap’ samen te komen en verhalen uit te wisselen tijdens de intervisie. We kregen cursussen van de Learning afdeling van Deloitte die ons handige tips gaf voor presentaties en andere professionele communicatie. Nu we elkaar al een lange tijd kennen hebben we ook buiten Deloitte veel contact met elkaar!

In januari begin ik bij mijn keuze afdeling: Transfer Pricing. Ik ben heel benieuwd naar hoe het daar is!

Al met al kan ik concluderen dat het Ideale Bijbaantraject een heel compleet stage traject is. Binnen één jaar heb ik verschillende vakgebieden gezien en veel Deloitters ontmoet. De ene plek ligt jou wellicht beter dan een andere, net als je bij reizen ook ongetwijfeld zult mee maken, maar je doet waardevolle contacten op waar je ook gaat. Met menig van mijn begeleiders heb ik nog steeds contact! 

Nikie van Duurling

Ideale Bijbaner - Tax

Mijn naam is Nikie van Duurling en ik ben in 2013 bij Deloitte begonnen als Ideale Bijbaner en daarna als werkstudent. Inmiddels werk ik al geruime tijd fulltime en heb ik tijdens mijn TOP periode verschillende invalshoeken van technologie gezien bij de afdelingen Transfer Pricing, BTW en Tax Management Consulting. Vanuit de laatste richt ik mij nu fulltime op Robotic Process Automation waarbij ik regelmatig gesprekken met collega’s en klanten voer over de toepasbaarheid van de technologie. Daarnaast bouw ik regelmatig zelf robots bij klanten en ben ik de Delivery Lead binnen onze Tax Center of Excellence voor Robotic Process Automation.

Data Science & Jimmy Choo’s

  • Nadieh Bremer
  • 09 december 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven