Back-up, Back-up, Back-up

  • Paul de Nooijer
  • 21 februari 2012

Grote paniek, afgelopen week. Mijn zus belde mij om 7.00 uur ’s ochtends op, ik zat in de auto naar mijn werk: “Ik kan mij USB stick niet meer openen!”. Tot haar grote schrik gaf Windows aan, zodra ze de stick wilde benaderen, dat deze niet leesbaar was en geformatteerd diende te worden. Dit was de stick waar al haar documenten op stonden voor haar studie, inclusief dat verslag waar ze gisteren de hele dag aan gewerkt had. “Heb je een back-up”, vroeg ik. “Niet een hele recente”, antwoordde zij.
Ik denk dat bijna iedereen dit wel herkent, dat moment van blinde paniek als je je realiseert dat je iets belangrijks kwijt bent. Per ongeluk iets gedelete? Schijf gecrasht? Een belangrijk bestand overschreven? In zo’n geval is het een hele geruststelling als je weet dat je een recente back-up hebt. Toch nemen maar weinig mensen de moeite om regelmatig een back-up te maken. 

Bron: Backblaze.com


Uit een onderzoek van vorig jaar, uitgevoerd door Harris Interactive, blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden nog nooit een back-up heeft gemaakt, of een back-up heeft van meer dan een jaar oud. Saillant detail; het percentage vrouwen zonder back-up ligt 33% hoger dan bij mannen. Struisvogelpolitiek?
Bij Deloitte is op iedere pc back-upsoftware geïnstalleerd. Deze software synchroniseert iedere 6 uur een back-up naar de server, maar bewaart ook tussentijdse kopieën van alle bestanden op de pc zelf. Zo zit je bijna nooit meer om een bestand verlegen. In totaal staat er in onze datacenters voor bijna 72 Terabyte (73.728 Gigabyte) aan back-ups centraal opgeslagen. Zakelijk zit het dus wel snor, maar hoe zit het privé?

Bron: Deloitte ICT Services SMF Storage Charts - January 2012

 

Maak jij regelmatig een back-up van je data? Van al die foto’s die je met je digitale camera maakt? Heb je een back-up van alle 06-nummers van vrienden en familie die in je mobiele telefoon staan? Staat al je e-mail online of misschien toch voor een deel ook alleen maar op je pc-tje thuis? Een back-up is zo gemaakt, zeker als je het regelmatig doet. Koop een externe harde schijf, of nog beter, sluit een abonnement af voor een online back-updienst. Dan weet je zeker dat je data veilig is. Misschien is dat nu even een investering, maar wel een die zich in veelvoud terugbetaalt op het moment dat je het echt nodig hebt.
Nadat ik terugkwam van mijn werk, heb ik de defecte USB-stick bij mijn zus opgehaald. Na een uurtje zoeken naar de juiste tools kon ik de corrupte partitie op haar stick benaderen en wist ik haar bestanden veilig te stellen. Alle data weer veilig, ook dat ene verslag waaraan ze zo hard had gewerkt. Eind goed, al goed dus. Toch vanaf nu maar vaker back-uppen.
 

Paul de Nooijer

Manager

Paul de Nooijer is manager bij ICT Services. Als teamleider is hij verantwoordelijk voor de ITIL service support processen, kwaliteitsmanagement en IT logistiek, daarnaast is hij werkzaam als project manager.

Sporten verruimt de geest, toch?!

  • Deloitte Nederland
  • 17 februari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven