Ben jij analytisch én sportief? #Welkegolfprobenjij

  • Hilko van Rooijen
  • 06 juli 2015

Deloitte is sponsor van de golfsport. In dat kader ontwikkelde vier Deloitters een sportieve data analytics applicatie waarmee de swing van een golfer vergeleken kan worden met de swings van Nederlandse topgolfers. Een mooi project dat volgens Hilko van Rooijen veel vertelt over het werk als data analytics consultant bij Deloitte.

Speciaal voor de Deloitte Ladies Open hebben we een toepassing ontwikkeld die gebruik maakt van data uit de ‘Trackman’. De Trackman is een apparaat dat een aantal ‘metrics’ van de golf swing (afslag) zeer precies en betrouwbaar kan meten. In samenwerking met Trackman hebben we hier een applicatie aan toegevoegd die de golfer meer inzicht biedt in zijn of haar prestaties. Door leeftijd, geslacht en handicap in te voeren in de applicatie wordt de deelnemer ingedeeld in een referentiegroep. De via de Trackman binnenkomende data van de swing wordt vervolgens vergeleken met die van de referentiegroep. Bovendien wordt de swing vergeleken met die van de beste drie mannelijke en vrouwelijke golf professionals van Nederland, en worden sterke punten en verbeterpunten van de golfer geïdentificeerd. Deze informatie wordt gepresenteerd in een aantrekkelijke visualisatie, die ook onmiddellijk online gedeeld kan worden. Een realtime benchmark van de sportprestaties dus.

Vaardigheden en kennis
De Trackman biedt veel datapunten, wij maakten er extra informatie van. Dit is de kern van ons werk als data analytics consultants. Daarvoor hebben we verschillende vaardigheden en brede kennis nodig. Als eerste moet de data waarmee we kunnen werken verkregen worden. Daarvoor hebben we kennis van IT systemen nodig. Zo is onze applicatie technisch gekoppeld aan de Trackman (via een ‘API’), zodat realtime data uitgewisseld kan worden.

Om de scores van de golfers vergelijkbaar te maken met de referentiegroepen hebben we de datapunten vervolgens eerst omgewerkt naar standaardscores. En om de match te kunnen maken tussen de golfer en een van de pro’s hebben we de juiste ‘afstandsmaat’ moeten selecteren. Ik beschouw dergelijke analytics methoden als onze gereedschapskist. Afhankelijk van de opdracht beslissen we welke gereedschappen we inzetten om het doel te bereiken. Hierbij komt de nodige vaardigheid met deze gereedschappen natuurlijk goed van pas.

Daarnaast is de vaardigheid om je snel een kennisdomein eigen te maken een belangrijke kwaliteit van een goede data analytics consultant. De analyses die ik doe zijn meestal in het kader van risicomanagement en fraudebestrijding. Van golf wist ik niets, maar met behulp van specialisten van Trackman hebben we snel kunnen vast stellen welke informatie voor de eindgebruiker van onze applicatie het meest relevant is. Voor een goede data analytics applicatie is dat van groot belang: onjuiste informatie, of informatie die niet op een begrijpelijke manier gepresenteerd wordt is van weinig waarde.

Multidisciplinair team
De applicatie is gemaakt door vier data analytics consultants, elk met hun eigen expertise en taken. Bovendien hebben we samengewerkt met Deloitters die zich bezighouden met sponsoring en marketing, voor mij geen dagelijkse aangelegenheid. Het werken met dit soort teams met inhoudelijke experts vind ik vaak inspirerend. Binnen en buiten Deloitte komen we als analytics consultant veel in contact met professionals met andere specialismen. We opereren daardoor continue in een zeer leerzaam werkveld.

Ten slotte hebben we de applicatie en de betekenis hiervan toegelicht aan diverse belanghebbenden en natuurlijk de golfers zelf. Complexe materie eenvoudig maken en hierover goed kunnen communiceren met onze klanten is ook een belangrijke element in het werk als data analytics consultant. Je bent niet alleen bezig met de techniek, maar zeker ook met wat de analytics technieken kunnen betekenen voor de doelstellingen van onze klanten. Hierover met onze klanten in contact komen vind ik eigenlijk het leukste aspect van ons werk. Een slimme technische oplossing voor een probleem is mooi, maar een tevreden klant die geïmponeerd is door de technische oplossing is prachtig!

Hilko van Rooijen

Forensics – Risk Advisory

Hilko is na zijn studie Psychologie gestart als Data Analytics consultant bij Deloitte. Hij heeft inmiddels 4 jaar ervaring in de toepassing van data analyses voor risicomanagement en fraude detectie. Samen met 3 analytics collega’s werkte hij aan een data analyse toepassing die speciaal ontwikkeld werd voor de Deloitte Ladies Open.

Hoe gamen mij helpt in mijn ontwikkeling als consultant

  • Andreas Boon
  • 26 juni 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven