Bestuursleden geven sollicitatietraining

  • Deloitte Nederland
  • 12 november 2012
Deloitte

In oktober gaven bestuursleden Richard Roovers en Cees de Boer een sollicitatietraining aan vierdejaars vmbo-leerlingen van College de Meer in Amsterdam. De sollicitatietraining is één van de projecten van de Fair Chance Foundation, het maatschappelijk platform van Deloitte.

Bij de sollicitatietraining maken leerlingen voorafgaand aan de training een cv en een motivatiebrief voor een bedrijf waar ze graag zouden willen werken. Aan de hand van rollenspellen, waarbij Richard en Cees in de huid kropen van potentiële werkgevers, werd geoefend met solliciteren.

"He man"
"De sollicitatietraining heeft veel indruk gemaakt", vertelt Richard. "De contrasten tussen ons werk en misschien ook wel 'onze wereld' en die waar deze jongeren zich in bevinden is groot. Het is goed dat je op dat punt zo nu en dan eens met de neus op de feiten wordt gedrukt. Het belangrijkste vind ik dat je op deze wijze een heel directe bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van deze jongeren. De interactie met de groep is best bijzonder te noemen. Je wordt soms op een voor ons minder gebruikelijke manier begroet ("hey man"), een hand geven gaat hen soms moeilijk af en vragen stellen lukt soms helemaal niet, maar zij doen hun best. Tijdens de training zie je dat de jongeren zich gaan realiseren dat de brief en het cv dat zij opstellen belangrijk zijn, dat we als werkgever ook het internet gebruiken om meer over hen te weten te komen en dat hun houding en hun uiterlijk er toe doen. We geven tijdens zo'n training nogal zwart-wit kritiek en krijgen die in zekere zin ook terug. Zo hebben we alle kinderen van tevoren gegoogeld (Hyves, Twitter en Facebook) en gekeken naar hun e-mailadres. Een e-mailadres als 'babyboy' of iets dergelijks helpt natuurlijk niet echt bij een sollicitatie en dat zeggen we dan ook. Dat soort directe aanwijzingen spreken erg aan."

Direct resultaat
Deloitte vindt het belangrijk om ook in de toekomst tijd vrij te maken voor initiatieven zoals een sollicitatietraining. Richard voegt toe:"Persoonlijk kan ik dit iedereen aanraden. Het is een hele directe manier van hulp en steun bieden, die ook direct resultaat oplevert. Ik blijf het in de toekomst zeker vaker doen. Zo geven we op Impact Day met het Bestuur en een aantal partners van Deloitte ook trainingen in Rotterdam. Daar nodigen we ook een aantal cliënten bij uit."

Over de Fair Chance Foundation
De Fair Chance Foundation van Deloitte biedt jongeren in achterstandssituaties een betere toekomst. Met tijd, geld en kennis. Zo wordt de doorstroom van deze jongeren naar de arbeidsmarkt verbeterd en kunnen ze uit hun situatie breken.  

Deloitte Nederland

Iedere dag iets nieuws

  • Jeroen Linders
  • 09 november 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven