Bijdragen met je eigen kennis

  • Ifna Peerwijk
  • 26 april 2013

Al scrollend kwam ik via intranet op de website van de Fair Chance Foundation. Dit is een stichting opgezet door Deloitte, die jongeren in achterstandssituaties een betere toekomst biedt, met tijd, geld en kennis door middel van opgezette projecten.

Vol enthousiasme schreef ik mij in als vrijwilliger, toen ik las dat het betreffende project inhield dat je een sollicitatietraining ging geven aan jongeren uit het VMBO. Want laat het nou zijn dat ik best veel ervaring heb met solliciteren en mijn kennis op dat gebied goed zou kunnen delen. Het ging dan vooral om de ‘’don’ts’’, want ook ik heb veel blunders begaan met solliciteren.

Op de dag van de training zat ik in de bus op weg naar de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam Zuid Oost. In de tussentijd had mijn enthousiasme plaatsgemaakt voor gezonde zenuwen en veel adrenaline, want er ging van alles door mij heen. Wat nou als ze me niet serieus nemen, heel vervelend zijn, of een grote mond hebben? Kortom, wat nou als het gewoon van die hele vervelende pubers zijn, die niet op mij zitten te wachten. Toch stapte ik vol vertrouwen het gebouw in, waar ik de rest van de vrijwilligers tegen kwam.

Gekoppeld aan een andere vrijwilliger kregen we twee groepen toegewezen van ongeveer 12 leerlingen, en met iedere groep hadden we een blok van twee uur. In het begin keken ze de kat uit de boom, niet iedereen was even enthousiast. Begrijpelijk, want ze worden in de spotlight gezet en moeten voor de hele klas een rollenspel doen, en dan kan je best door de mand vallen en niet meer zo stoer overkomen als normaal. In de middag waren ze al wat losser geworden en vonden ze het rollenspel niet meer zo eng. Samen met mijn partner hebben we wat tips gegeven over het schrijven van brieven, CV’s, het voeren van sollicitatiegesprekken en hoe te presenteren via de sociale media kanalen. 

JINC, de maatschappelijke partner van Deloitte, heeft ons van te voren voorbereid en gebriefd, door onder andere een informatiepakket naar alle vrijwilligers te versturen met de brieven en CV’s van de leerlingen. De brieven en CV’s heb ik doorgenomen om zo ook een beeld en niveau van de leerlingen te krijgen.

Het leuke aan de hele dag vond ik de interactie met de leerlingen en het gevoel dat ze ook echt iets hadden aan de training. Zelf heb ik ook veel opgestoken van het geven van de training en het omgaan met de leerlingen. De energie en tijd die ik in mijn voorbereiding heb gestoken heb ik dubbel en dwars teruggekregen.

Sindsdien heb ik nog een sollicitatietraining verzorgd met nog twee andere Deloitters, en heb mij ook ingeschreven voor een ander project met de IMC weekendschool in Amsterdam. Ik kan het een ieder aanraden, want je levert zo op een hele leuke manier een bijdrage aan de maatschappij!

Ifna Peerwijk

GSC - Senior Assistent

Ik ben woonachtig in Amsterdam, heb vijf zusters en twee broers en ben de jongste van het gezin. Ik heb Leisure Management richting Media & Entertainment gestudeerd. Sinds zes jaar ben ik werkzaam bij Deloitte op de afdeling HR Servicedesk. Wat je vooral van mij moet weten is dat ik gek ben op spelletjes, maar wel erg competitief ben ingesteld.

Alles wat je wilt weten over een Senior Manager met een liefde voor Social Media

  • Henk Eisema
  • 25 april 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven