Blockchain, Social Impact Bonds en De Politie: elke dag een andere uitdaging

  • Daniëlle van Lier
  • 12 april 2018
Daniëlle

Daniëlle heeft als achtergrond een IT-studie en is nu Business Analyst bij Real Estate and Partnerships. In haar blog vertelt ze aan welke opdrachten zij werkt en hoe het is om bij deze afdeling te werken.  

Van IT-student tot vastgoedadviseur

De focus tijdens mijn studie Business Analytics lag op het analyseren en programmeren van grote hoeveelheden data. Dit was voor mij ontzettend leerzaam, maar een carrière binnen de IT zag ik toch niet helemaal zitten. Ik besloot een master in de richting Advies en Verandermanagement te volgen. Gedurende deze master ben ik ook aan de slag gegaan als werkstudent bij Deloitte. Hier maakte ik kennis met de vastgoedwereld. Het werd mij duidelijk dat de vastgoedmarkt volop in beweging is en dat ‘big data’ aan het begin stond van een opmars. De combinatie van vastgoed, data analytics en mijn gevolgde master heeft mij enthousiast gemaakt om als Business Analyst aan de slag te gaan bij de afdeling Real Estate and Partnerships.

De diversiteit van de deelmarkten maken de werkzaamheden binnen de vastgoedsector erg leuk. Zo werk ik aan uiteenlopende opdrachten als Blockchain, Social Impact Bonds en het huisvestingvraagstuk dat de reorganisatie van de Politie met zich meebrengt.

"De diversiteit van de deelmarkten maken de werkzaamheden binnen de vastgoedsector erg leuk. Zo werk ik aan uiteenlopende opdrachten als Blockchain, Social Impact Bonds en het huisvestingvraagstuk dat de reorganisatie van de Politie met zich meebrengt."

Blockchain

Tijdens mijn werkstudentschap waren mijn collega Jan Willem Santing en ik op zoek naar een onderwerp voor mijn scriptie. We kwamen uit op ‘Blockchain’: Een disruptieve technologie die de niet-zo-transparante-vastgoedwereld compleet op zijn kop kan zetten. Vanaf dat moment is het balletje binnen de afdeling gaan rollen. Jan-Willem en ik schreven een artikel over de impact van blockchain op de vastgoedwereld, als onderdeel van de Real Estate Predictions 2016. Het artikel kreeg ontzettend veel aandacht en stond op de website van Deloitte in de top 10 van berichten met de meeste views.

Vanwege de grote belangstelling hebben we besloten er iets mee te gaan doen. Nu, twee jaar later, is er een Blockchain-team waar we met collega’s vanuit verschillende afdelingen binnen Deloitte samenwerken aan applicaties voor de vastgoedsector. Een eerste applicatie richt zich op het verhuurproces en is opgepakt in samenwerking met de gemeente Rotterdam en het Cambridge Innovation Center. Het eerste contract op de blockchain werd getekend tijdens ons lanceringsevent in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Op dit moment zijn we bezig de applicatie verder uit te breiden met nieuwe functionaliteiten.

Social Impact Bond

Voor PEC Zwolle United houd ik mij bezig met de procesbegeleiding en het opstellen van een business case voor een Social Impact Bond (SIB). Wij werken hierbij nauw samen met Deloitte Consulting. Een SIB is een sociaal initiatief om een maatschappelijk probleem, in dit geval werkloosheid, te bestrijden. Een investeerder voorziet de SIB van werkkapitaal. Met dit werkkapitaal gaan de uitvoerders van de SIB aan de slag om mensen die langdurig in de bijstand zitten te begeleiden naar werk. Wanneer deze mensen succesvol zijn begeleid naar werk levert dit een besparing op voor de gemeente. De gemeente betaalt de gerealiseerde besparing op bijstandskosten terug aan de SIB en de SIB kan op deze manier het proces voortzetten en de investeerder terugbetalen.

Het leuke van deze opdracht is dat je met publieke en private partijen om tafel zit waarbij je gezamenlijk toewerkt naar een concept waar iedereen achterstaat. Door het initiatief van PEC Zwolle krijgen mensen die langdurig in de bijstand zitten een kans om met begeleiding weer aan werk te komen. Ik vind het mooi om op deze manier een bijdrage te leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Een leuke bijkomstigheid is dat de periodieke bijeenkomsten worden gehouden in een skybox bij het PEC stadion.

"Ik vind het mooi om op deze manier een bijdrage te leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem."

De Politie

Ook ben ik al drie jaar betrokken bij de Politie. Een aantal jaar geleden is er een nieuwe politiewet gekomen die vergaande gevolgen had voor de organisatie. De vroegere 25 regiokorpsen zijn opgegaan in één Nationale Politie. Deze nieuwe vorm van dienstverlening stelt andere eisen aan het vastgoed van de organisatie. Tevens kreeg de Politie van het Rijk een besparingsdoelstelling opgelegd om vanaf 2025 € 76,5 miljoen per jaar op de huisvesting vrij te spelen. Dit maakt een grote vastgoedoperatie noodzakelijk. Deloitte heeft een multidisciplinair team samengesteld dat de politie hierbij ondersteunt. Ik heb onder andere gewerkt aan het opzetten van een centrale database voor de vastgoedportefeuille van de Politie met een bijpassend beheerproces. Omdat het hier gaat om meer dan 1.000 gebouwen was dit een bijzonder uitdagende klus.

Naast het werken ook heel veel gezelligheid

Niet alleen het werk zelf is wat het zo leuk maakt om bij Real Estate and Partnerships te werken. De collega’s en de sfeer op de afdeling zijn de redenen waarom ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. De vele borrels, de jaarlijkse wintersport, ons traditionele kerstdiner, de potjes poolen op de afdeling en andere uitjes zorgen ervoor dat we een hecht team zijn waarin ik mezelf de komende jaren nog verder zie ontwikkelen.

Daniëlle van Lier

Real Estate & Partnerships

Daniëlle is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij heeft hier de bachelor Business Analytics gedaan en de master Beleid, Communicatie en Organisatie – richting Advies en verandermanagement. Tijdens haar werkstudentschap bij de afdeling Area Development and Partnerships binnen Deloitte heeft zij kennis gemaakt met vastgoed. Op 1 oktober 2016 is Daniëlle gestart als Business Analyst bij Real Estate and Partnerships.

From inhouse day to consultant

  • Lennart Kranenburg
  • 11 april 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven