Bouwen aan een kansrijke toekomst met Hacklab Petje af

  • Muriel Gerritsen
  • 04 oktober 2019
Muriel

Door het aanstekelijke enthousiasme van een collega van Muriel Gerritsen raakte zij betrokken bij de HackLab High School sessies. Daaruit kwam het Deloitte Impact Foundation project Hacklab Petje af voort. In samenwerking met Stichting Petje af Nederland leert Muriel kinderen over hacken en de gevaren van het internet. Ze vertelt over het project en het werk dat zij doet bij Deloitte.

Stichting Petje af

Hacklab Petje af is ontstaan uit een samenwerking tussen de Deloitte Impact Foundation en Stichting Petje af. De stichting zet zich in voor kinderen die door hun leefomstandigheden niet dezelfde ontwikkelingskansen krijgen als een ander. Ondanks dat Nederland een ontwikkeld land is, zijn gelijke kansen om talenten te ontdekken en te ontwikkelen helaas niet vanzelfsprekend. Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen.

© TPJ Verhoeven Photography

Door middel van een inspirerend praktijkprogramma ontdekken kinderen van 10 - 14 jaar bij Petje af in 30 zondagen per jaar de wereld: ieder blok staat er een ander thema centraal. De kinderen komen in aanraking met verschillende rolmodellen en beroepen, gaan op excursie en doen activiteiten gerelateerd aan kunst, cultuur en gezond gedrag óf volgen een Hacklab sessie die wij organiseren! De kinderen worden zich zo bewust van hun talenten en mogelijkheden, ontwikkelen een positief zelfbeeld en worden gemotiveerd om te bouwen aan een kansrijke toekomst.

Petje af heeft inmiddels 28 groepen verspreid over heel Nederland en de ambitie om overal waar nodig is het Petje af-programma aan te bieden. Ondertussen hebben we al 5 Hacklab Petje af sessies gedaan en gepland staan op verschillende locaties.

De Hacklab sessies

De meeste kinderen gebruiken dagelijks het internet, zonder door te hebben dat zij met bepaalde gevaren in aanraking kunnen komen. De inhoud van de sessies is dan ook zo ingericht om hen daarvan bewust te maken. Tijdens de Hacklabs leren wij de kinderen  wat hacken is, wat goed en fout is, besteden we aandacht aan privacy, en social engineering voordat zij zelf aan de slag gaan met hacken. Social engineering houdt in het gebruiken van technieken en middelen om een persoon iets te laten doen wat hij of zij eigenlijk niet zou willen doen. We laten de kinderen een filmpje zien van een hacker die social engineering inzet om achter het wachtwoord van iemand te komen. De hacker belt een helpdesk en beantwoordt een aantal vragen die haar gesteld worden over haar doelwit. Tot slot achterhaalt zij het wachtwoord. De kinderen kijken hier aandachtig naar, tot we zeggen dat zij hetzelfde gaan doen…. En dan wordt het toch wel heel spannend opeens. “Mogen we echt zomaar bellen?” vragen ze dan. “Van mij mag het, dus dan is het goed,” geef ik ze als antwoord en dan durven ze wel. Na het internet af te speuren en informatie verzameld te hebben over iemand, mogen ze bellen en proberen het wachtwoord te ontdekken. Dit is eigenlijk net als hoe het bij HackLab High School gaat. Hacklab Petje af is hierop gebaseerd, en onderling delen we zo nu en dan onze ervaringen en tips om de sessies nog leuker te maken voor de kinderen!

Ik hoop dat onze Hacklab Petje af sessies ervoor zorgen dat de kinderen meer leren over hacken, we hun horizon verbreden en zij geïnspireerd raken door Cyber & Deloitte.

Het enthousiasme van de kinderen

De kinderen zijn jong en leergierig, een harstikke leuke doelgroep om mee te werken. Ik hoop dat onze Hacklab Petje af sessies ervoor zorgen dat de kinderen meer leren over hacken, we hun horizon verbreden en zij geïnspireerd raken door Cyber & Deloitte. Wie weet zien we een van de kinderen over een aantal jaren als werknemer bij Cyber & Deloitte terug!

Een Hacklab sessie is interactief opgezet waardoor de kinderen heel veel zelf doen en zodoende leren. Ze zijn altijd ontzettend enthousiast. Reacties als “Dit was de leukste sessie” en vragen als “Kan ik mijn wachtwoord van Insta dus beter niet met iedereen delen?”, “Heb je een vriend?” tot “Waar kan ik meer leren over hacken?”, geven mij het gevoel dat wij met deze sessie een indruk maken op de kinderen. Na elke sessie houd ik er dan ook altijd een goed gevoel aan over. Er worden altijd goede en soms grappige vragen gesteld door de kinderen, waardoor ik het idee heb dat ik hen echt iets heb kunnen leren en misschien wel inspireren. Daarnaast mag je 1% van je werktijd besteden aan een Deloitte Impact Foundation project, dus dat het directe werkuren zijn, is een leuke extra.

Werken binnen Cyber

De sessies van Petje af vinden altijd plaats op zondag en daarom kan ik mijn klantwerk goed combineren met dit project. Omdat ik graag georganiseerd te werk ga en de organisatie van de sessies elke keer ongeveer hetzelfde zijn heb ik alle acties in een overzicht gezet. Dit zorgt ervoor dat ik Petje af vlot kan organiseren en gemakkelijk kan combineren met mijn dagelijkse werk.

Momenteel werk ik mee aan een project waar we een bedrijf voorbereiden op de kans dat alle systemen en applicaties uitvallen, schermen op zwart gaan en niets meer werkt. Indien hen dit overkomt, wat zijn dan de kritieke processen die als eerste terug online moeten, om zodoende de license to operate te behouden? Een harstikke interessant project! Dit is maar één voorbeeld van het werk dat ik doe, maar het mooie van mijn werk is dat ik elke keer met een ander interessant project bezig ben en dat voor verschillende klanten.

Niet alleen het werk, maar ook het team binnen Cyber is divers. Zo heb ik zelf eerst als luchtverkeersleider bij de Koninklijke Luchtmacht gewerkt en na een master in Engeland te hebben gedaan ging ik bij het Cyberteam van Deloitte aan de slag. Die diversiteit maakt het werk leuk.

Wil je meer te weten komen over hoe Cyber Security ons leven verandert? Luister dan het eerste seizoen van Cases: de nieuwe podcastserie van Deloitte en Dag en Nacht media. Elke aflevering staat een concreet voorbeeld centraal, een waargebeurde cyber case.

Muriel Gerritsen

Consultant Risk Services

De diversiteit van cybersecurity

  • Esther Schagen - van Luit
  • 03 oktober 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven