Business meets Arts

  • Tessa 't Hart
  • 24 oktober 2013

Afgelopen dinsdag was alweer de derde editie van onze succesvolle reeks: Young Deloitte College Tour (lees hier meer over het vorige college) met dit keer als thema ‘Muziek & Leiderschap’. Een thema dat wellicht niet direct voor de hand ligt, maar wel een zeer inspirerende en unieke avond heeft opgeleverd voor onze young professionals. Hoe werkt een strijkkwartet als een team professionals? Hoe geeft een dirigent leiding aan een groep professionals? Wat kunnen Deloitters leren van deze leiderschapsstijl? Wat herkent onze CFO Cees de Boer in deze onderwerpen?

Het idee
Toen ik net bij het Young Deloitte bestuur zat kreeg ik vrijkaarten voor een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Wat was ik onder de indruk. Van de overweldigende muziek, het samenspel van de muzikanten en de dirigent. Zijn energie, het leidinggeven aan die groep professionals en zijn macht. Nee, louter een stukje muziek spelen is het niet, het gaat om dynamiek, teamwork, leiderschap en uiteindelijk samen komen tot een mooi resultaat.

Na het zien van het populaire tv-programma ‘Maestro’, waarin BN-ers leerden dirigeren, was het idee geboren. Hoe gaaf zou het zijn als de Deloitte young professionals de kans zouden krijgen hun leiderschap toe te passen op een creatieve manier, een orkest dirigeren! Groot voordeel van Deloitte is dat young professionals met goede ideeën de ruimte krijgen dit op te pakken. Dus heb ik dit gedaan en ben ik samen met een externe partij aan de slag gegaan met dit concept.

Het college
Het college bestond uit een dubbelinterview met internationaal dirigent Henrik Schaefer en Deloitte CFO Cees de Boer over leiderschap en de parallellen die er zijn met de zakenwereld. Henrik Schaefer, onder andere bekend van het tv-programma Maestro (AVRO, BBC), begon zijn carrière in 1991 als altviolist bij de wereldberoemde Berliner Philharmoniker, om vanaf 2000 als dirigent verder te gaan. Ondertussen dirigeert hij orkesten over de gehele wereld. Hij ervaart het overbrengen van zijn kennis over leiderschap en aansturen van mensen als essentiële verbinding naar het bedrijfsleven. De dirigent heeft, net als Cees de Boer, veelvuldig te maken met thema’s als: empowerment, het overdragen van visie, communicatietechnieken en het werken met professionals. Hoe Henrik Schaefer dit doet en wat Cees de Boer hierin herkende werd tijdens de Young Deloitte College Tour duidelijk.

De Young Deloitters waren na afloop zeer te spreken over dit inspirerende college. Enkele reacties: “wat een creatief en uniek thema” en “ik kijk anders aan tegen teamwork”.

Dirigeren
Na het college kregen een paar gelukkigen de gelegenheid een strijkkwartet te dirigeren dat we voor deze gelegenheid hadden uitgenodigd. Ook Cees de Boer waagde zich aan het dirigeren. Het viel hem op dat er veel gevoel komt kijken bij deze manier van leidinggeven: “Zeker bij deze eerste keer helpt ratio niet, je hebt geen basis om op terug te vallen dus doe je het vanuit je gevoel. Dat zie je bij iedereen terugkomen, vanuit hun eigen persoonlijkheid.” Henrik was zeer te spreken over de dirigeerkwaliteiten van deelnemers: “Jullie hebben gedirigeerd en dat is iets wat jullie natuurlijk niet elke dag doen. Het is goed om te zien hoe jullie binnen Deloitte omgaan met het thema leiderschap. Cees: Heb je nog aspirant-dirigenten ontdekt? Henrik: Ja, ik heb zeker talenten gezien”. Of dit een carrièreswitch betekent voor onze Young Deloitters durf ik niet te zeggen, maar dat dit weer een geslaagd en inspirerend college was, met alle zekerheid!   

Lees hier meer over Young Deloitte.

Tessa 't Hart

Senior Consultant - Audit

Tessa werkt sinds 2010 bij Deloitte als senior communicatieadviseur voor het Accounting & Auditing center. Ze adviseert op zowel strategisch als operationeel niveau over de wijze waarop vaktechnische boodschappen kunnen worden gecommuniceerd. Daarnaast zit Tessa in het landelijk bestuur van Young Deloitte Nederland.

Let’s get LEAN!

  • Claudia Hilgers
  • 23 oktober 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven