'Business Model Transformation is in mijn optiek de ‘sweet spot’ tussen strategie en operatie'

  • Femke Kroes
  • 29 januari 2021
Femke

Hallo Femke, kun je jezelf voorstellen?

Hallo! Mijn naam is Femke Kroes en ik ben sinds november 2020 werkzaam als Junior Consultant Business Model Transformation (BMT) bij Deloitte. Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Leiden en Universiteit van Amsterdam en heb daarnaast een semester in Zuid-Afrika gevolgd. 

Waarom heb je besloten om onderdeel te worden van het Business Model Transformation team?

Tijdens mijn studie is mijn interesse in consulting gewekt toen ik deel uitmaakte van een non-profit consultancy organisatie die werd gerund door studenten. Vervolgens heb ik meerdere informele koffiegesprekken gehad met verschillende teams binnen Deloitte Consulting, omdat de organisatiestructuur van buitenaf heel moeilijk te begrijpen is en ik benieuwd was welk team het beste bij me zou passen.

Na twee koffiegesprekken te hebben gehad met mensen van BMT was ik helemaal enthousiast, aangezien BMT zo’n beetje de ‘sweet spot’ is tussen strategie en operatie. BMT helpt organisaties bijvoorbeeld met de vertaling van hun strategie en bedrijfsmodel naar het juiste organisatiemodel en definiëert daarnaast de capabilities die nodig zijn om te winnen. Vervolgens helpt BMT met het realiseren van het organisatieontwerp en het behalen van de beoogde doelstellingen door organisaties te begeleiden tijdens het transformatietraject. Naast de inhoud voelde ik ook een zeer goede connectie met de mensen die ik had gesproken, dus besloot ik te solliciteren!

Business Model Transformation is in mijn optiek de ‘sweet spot’ tussen strategie en operatie

Hoe zijn je eerste maanden bevallen?

Goed! Naast het feit dat mijn project interessant en leuk is, vond ik het heel leuk om nieuwe collega's te ontmoeten. De werksfeer en cultuur binnen Deloitte is nog beter dan ik van tevoren had verwacht en iedereen is erg betrokken, zeker nu we door COVID-19 allemaal vanuit huis moeten werken. Omdat ik nog niet op kantoor ben geweest, probeer ik elke week wandelingen of koffiegesprekken in de buitenlucht met collega’s te hebben om alsnog verbonden te blijven. Gelukkig organiseert BMT ook leuke activiteiten om in contact blijven, zoals het virtuele BMT cultural diner. Dat gezegd hebbende ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de vrijdagmiddagborrel!

Is het niet vreemd om aan een nieuwe baan te beginnen tijdens COVID-19?

Ja, dat is absoluut vreemd. Desalniettemin moet je er het beste van maken en iedereen binnen en buiten BMT steunde me vanaf het begin, waardoor ik me meteen erg welkom voelde. De collega’s die ook in Amsterdam wonen vonden het bijvoorbeeld leuk om een face-to-face koffiewandeling te maken, waardoor ik door vrijwel elk deel van Amsterdam ben gefietst om ze te persoonlijk te ontmoeten. Je moet creatief zijn deze tijden!

Daarnaast kon ik gelukkig snel op een project beginnnen, waardoor ik meteen met mijn collega’s kon gaan samenwerken. Naast je project zijn er een groot aantal mogelijkheden en initiatieven binnen Deloitte om jezelf te ontwikkelen en om collega's uit andere disciplines te leren kennen. Zo kun je een project opstarten via de Deloitte Impact Foundation, helpen bij het ontwikkelen van innovatieve/digitale content, bijdragen aan een van de 'Future of themes'  die zich richten op een maatschappelijke uitdaging en vele andere zaken. Hierdoor voelde ik me meteen onderdeel van het BMT team, maar ook onderdeel van Deloitte.

Wat zou je aanraden aan iemand die overweegt te solliciteren op een functie binnen BMT?

Ik zou zeker aanraden om een informeel koffiegesprek te hebben met een of meerdere collega’s van BMT. Dit helpt je namelijk echt om erachter te komen of BMT is wat je zoekt. Zij zullen al je brandende vragen beantwoorden. Ook helpt dit om erachter te komen of je een klik hebt met de mensen die op een dag je collega zouden kunnen worden - en denk alsjeblieft niet dat je iemands tijd verspilt, mensen praten over het algemeen graag over wat ze doen.

Meestal is het moeilijk van buitenaf te begrijpen wat BMT precies doet, althans zo heb ik dat ervaren. Het feit is dat we heel veel dingen doen bij toonaangevende organisaties binnen alle soorten industrieën. We helpen organisaties onder andere om nieuwe groeikansen te realiseren, kosten te verlagen, de efficiëntie te verhogen en grootschalige bedrijfstransformaties uit te voeren. In mijn optiek is het een perfecte manier om je carriere een kick-start te geven, veel ervaring op te doen en om veel over jezelf te weten te komen. Dus, niet nadenken, gewoon doen! 

Mocht je nog vragen hebben dan lijkt het me leuk om een (virtueel) bakje koffie te drinken of je in contact te brengen met een van mijn collega’s. 

Femke Kroes

Junior Consultant Business Model Transformation

Femke started as a Junior Consultant at the Business Model Transformation team at Deloitte Consulting in November 2020. She holds a degree in BA - Strategy (MSc), Public Administration (BSc), and Psychology (BSc).
 

'De variatie in het werk motiveert me om elke dag het beste uit mezelf te halen'

  • Marieke Korsten and Stef Linsen
  • 14 januari 2021
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven