‘Busy season’ voor pensioen!

  • Marijn Eland
  • 06 februari 2012

Je kunt er niet om heen, pensioen is een hot topic. Of het nou gaat om pensioenfondsen die noodgedwongen opgebouwde pensioenen moeten korten of de politieke discussies rond het pensioenakkoord, je kunt geen journaal kijken of het gaat over de oudedagsvoorziening.

Pensioenfondsen zijn in de problemen gekomen door de kredietcrisis, de Europese schuldencrisis, maar ook positievere zaken als een stijgende levensverwachting. Sociale partners proberen nu een toekomst- en mogelijks zelfs crisisbestendig pensioenstelsel te ontwerpen.

Het positieve hieraan is dat er terecht meer interesse ontstaat in dit onderwerp. Niet alleen maken ouderen zich nu zorgen over het korten van hun pensioenaanspraken, ook jongeren roeren zich over de ‘oneerlijke’ verdeling van de pijn in het vorig jaar gesloten pensioenakkoord.
Het rumoer rond pensioen sluit naadloos aan bij de drukte binnen Pension Advisory de afgelopen periode. Traditiegetrouw is het einde van het jaar de periode waarin bedrijven hun jaarrekeningen (laten) opmaken. Een belangrijk onderdeel van die jaarrekeningen betreft de pensioenvoorziening. Eén van onze werkzaamheden bestaat dan ook uit het waarderen van deze pensioenvoorzieningen.

Eigenlijk is zo’n drukke periode wel lekker. Je kunt je in korte tijd even helemaal focussen en vol gaan voor het halen van soms bijna onmogelijke deadlines. Tot ’s avonds door met het team en de volgende ochtend vroeg weer op, om te zorgen voor tevreden klanten. Minstens even lekker is dat je weet dat over een paar weken de werktijden weer richting normaal gaan en in de zomer juist weer volop tijd is om de overuren van de winter om te zetten in een zonnige vakantie!

Midden in de drukte van de afgelopen weken komt ineens de vraag of ik samen met een collega binnen twee dagen een presentatie in elkaar wil zetten voor een potentiële nieuwe klant. Op basis van het nodige uitzoekwerk zetten we een heldere analyse en pakkende presentatie in elkaar. Twee dagen later vliegt één van de partners van onze afdeling naar het buitenland om daar ons voorstel voor de CFO van een grote multinational uiteen te zetten. Zodra hij uit het vliegtuig stapt worden de laatste zaken nog even doorgesproken. Nog diezelfde middag komt het goede nieuws: we kunnen aan de slag!

De onrustige pensioenmarkt brengt niet alleen bedreigingen, maar biedt juist ook tal van kansen. Dat betekent lange termijn initiatieven ontplooien en nieuwe diensten ontwikkelen, commercieel en creatief denken. En praktisch gezien: soms een avondje doorwerken.

Marijn Eland

Consultant

Consultant bij Pension Advisory | Rotterdam | Excelsior | Mooi-weer-fietser

Power to the dresscode!

  • Jeroen Huizer
  • 03 februari 2012
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven