Consulting fabeltjes

  • Ida Sanders
  • 28 april 2011

Heerlijk; een weekendje terug in de tijd en mij begeven tussen de feestende studenten! Met dat plan stapte ik vorig weekend met 3 vrienden in de auto op weg naar Karlsruhe in Duitsland. Hier werd de halfjaarlijkse meeting gehouden van het Europese netwerk voor studenten Technische bedrijfskunde. 200 vertegenwoordigers van ruim 60 studieverenigingen nemen deel aan de meeting. Alumni zijn in het weekend welkom om te genieten van de sfeer en het weerzien van oude bekenden.

Het weekend begon op vrijdagavond met een tramparty; een feest in een rondrijdende tram, dwars door de stad. Een uniek concept, wat in Amsterdam vast ook goed zou scoren. Zaterdag stond in het teken van de laatste vergadering en zaterdagavond werd de week afgesloten met een galadiner. Naast het bijkletsen met ander alumni, was het weekend ook een mooie gelegenheid om mijn ervaringen in de consulting te delen met studenten. In gesprek met studenten viel het mij op dat er veel fabeltjes rondgaan over het werken in consulting. Deze blog lijkt me een mooi medium om mijn visie te geven op een aantal van deze fabeltjes:

Fabeltje 1: Consultants werken ieder weekend

Gelukkig niet, want dan had een weekendje Karlsruhe er ook niet in gezeten. Binnen Deloitte heerst de mentaliteit dat het weekend vrije tijd is en er alleen in uitzonderingsgevallen gewerkt wordt. Wel wordt er van je verwacht dat je door de week flexibel bent en geen 9 tot 5 mentaliteit hebt. Als je voor een project in het buitenland werkt zijn de dagen vaak langer en ook voor een deadline kan het weleens laat worden. Anderzijds ben je grotendeels baas over je eigen agenda en kun je zelf prioriteiten stellen. Momenteel ben ik bij een klant in Nederland aan de slag en daarnaast aan het trainen voor een halve marathon. Ik deel mijn tijd zodanig in dat ik twee keer per week wat eerder naar huis ga om lekker in het zonnetje te kunnen lopen. Als er nog iets gedaan moet worden vindt mijn projectmanager het prima als ik dat later op de avond thuis doe.

Fabeltje 2: Binnen consulting heerst een ellebogencultuur

Wie niet houdt van werken in een competitieve omgeving kan beter wegblijven uit de consulting, maar een ellebogencultuur is in mijn ogen toch echt iets anders! Juist omdat iedereen snel wil groeien en houdt van uitdagingen heerst er een hele positieve sfeer waarin collega’s elkaar helpen om leerdoelen te bereiken. Ieder project start met het bespreken van je doelstellingen en deze worden tussentijds en aan het eind geëvalueerd. Zo draagt ieder project bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Fabeltje 3: Je moet een 8 gemiddeld op de middelbare school hebben om aangenomen te worden

Wellicht dat er andere consultancy bureaus zijn waar dit een selectiecriterium is, maar bij Deloitte kijken we breder. Je cijfers voor je Master doen er bijvoorbeeld meer toe dan die voor de middelbare school en je Bachelor. In je Master kies je ten slotte een richting waar je passie ligt en deze sluit waarschijnlijk ook het meest aan bij je keuze voor Deloitte. Alles wat je naast je studie hebt gedaan telt ook mee; zoals nevenfuncties, stages en talenkennis. En natuurlijk is je motivatie van doorslaggevend belang.

Fabeltje 4: Als startend consultant ben je enkel bezig met data analyse

Niets is minder waar! Als starter ben je deel van het team en wordt je betrokken bij verschillende aspecten van een project. Meestal werk je bij de klant en heb je direct klantcontact. In mijn laatste project werkte ik bijvoorbeeld in een klein team, waardoor mijn taken varieerden van interviews houden, data analyseren, presentaties maken en zelfs presenteren aan het management bij de klant.

Dit is slechts een greep uit alle fabeltjes en ik kan er nog wel een paar noemen. Ik ga bijvoorbeeld niet iedere dag strak in pak naar kantoor, verdien (helaas) geen enorm riant salaris en heb gelukkig nog wel voldoende tijd om mijn sociale contacten te onderhouden.

Het blijft een persoonlijke keuze of je de stap naar consulting wil maken, maar ik hoop dat ik hiermee in ieder geval bijgedragen heb aan een realistische beeldvorming! Het weekendje student zijn heeft mij tot het inzicht gebracht dat ik bij Deloitte wel op mijn plek zit. Ik vind het ontzettend leuk om na 1,5 jaar te kunnen vertellen over de diversiteit in klanten, projecten en teams waarin ik tot dusver ervaring heb opgedaan. Ik krijg energie van mijn werk en dat staat voor mij voorop!

Ida Sanders

Senior Consultant Supply Chain Strategy

Ida Sanders werkt als voor Deloitte Consulting in Amstelveen en is actief binnen de serviceline Supply Chain Strategy.

Alumni levende bewijs arbeidsmarktbelofte Deloitte

  • Deloitte Nederland
  • 25 maart 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven