Damloop – Geen tunnelvisie maar holistische architectuur

  • Ronald van Etten
  • 08 oktober 2014

Consultants en hardlopen, een ultieme combinatie. Naast een hectisch leven tussen projecten door kan dat uurtje hardlopen per week juist die ontspanning bieden om alles op een rijtje te krijgen en houden! Als Enterprise Architect zit het in je karakter ingebouwd om rust, kalmte en structuur te brengen, immers ‘only a structured mind can live in a chaotic world’. Eigenlijk is het al helemaal niet zo vreemd dat EA’ers een uitermate goede match zijn met de damloop.

Training
Voordat de hoeveelheid adrenaline tot ongekende hoogte uitstijgt is er een periode van training. Leren hoe het lichaam functioneert en hoe dat te beïnvloeden valt te leren door ervaringen op te doen met transities, veranderingen en verbeterde processen. Daarnaast is het juist het leren van ervaringen wat het verschil tussen winst en verlies kan maken.


Roadmapping
Door een punt op de horizon te zetten en daar via een zo optimaal mogelijk pad zien te komen via gezette tussenresultaten wordt resultaat bereikt. Dit pad kan soms ogenschijnlijk wat afwijken beïnvloed door andere betrokken lopers of toeschouwers; de stakeholders met hun eigen doelen en wensen! Houd rekening met ze zodat ze allemaal krijgen wat ze nodig hebben, van vermaak tot broodnodige resultaatverbetering.

Begin, verkennende fase
Gedurende het hele traject zijn er diepte- en hoogtepunten waarbij de kleinste successen gevierd worden. Zo ook de IJtunnel, allereerst door het ultieme laagtepunt met 20 dieptemeters en vervolgens terug omhoog knokken. Van dergelijke uitdagingen wordt geleerd waardoor de Kadoelenweg en de Landsmeerderdijk al gemakkelijker aanvoelen, maar de Burcht zelfs als natuurlijk wordt overwonnen; maar zeker niet onopgemerkt blijft!

Rapportage
Meten is weten, en als je niet weet wat je meet weet je nog niks. De kilometerpaaltjes langs het traject geven op gezette afstanden het behalen van uitgezette milestones aan en de waterpunten brengen frisse energie in het project. Dit voornamelijk door het betrekken van externe hulp, sturing of een bemoedigende schouderklop.

Aftercare
Na elke grote transformatie is er een periode van gewenning en rust, zo ook na de damloop. De aftercare is misschien wel het belangrijkste van het geheel, de organisatie heeft een flinke klap gekregen en zal moeten herstellen om weer over te kunnen gaan op de orde van de dag. Dit herstel kost veel energie en zal dan ook gevoed moeten worden met de juiste voedingsstoffen om er weer bovenop te komen om ofwel 1) de strategie bij te schaven, ofwel 2) de ambitie te vergroten voor een volgende verandering, maar bovenal 3) het in staat stellen van de organisatie om op een snelle, effectieve maar vooral doeltreffende manier gebruik te maken van de nieuw ontstane situatie!

Ronald van Etten

Consultant

Afgestudeerd informatie architect @TUDelft ǀ Enterprise Architecture ǀ Kan moeilijk kiezen, vooral niet tussen Ajax en AZ, maar Barcelona staat op nummer 1 ǀ Heeft een van de weinige rustmomenten tijdens het autorijden ǀ Zoekt graag het randje op van wat toelaatbaar is ǀ Schroomt vooral niet om een weloverwogen mening te uiten ǀ Is zeker niet vies van slechte woordgrappen

Deelnemen aan de Deloitte Business Course? Hoezo?

  • Ignas van Bebber
  • 23 september 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven