De audit experience 2015

  • Desmond van den Bouwhuijsen
  • 15 juli 2015

Op woensdag 1 juli reed ik samen met een collega in de ochtend weg uit Rotterdam richting Nieuwengein. Beiden in het afgelopen jaar begonnen bij Deloitte en daardoor dus beiden geen idee wat ons op de Audit Experience te wachten stond. 

Workshops
De eerste workshops die ik gepland had was de verplichte workshop revenue recognition. Hoewel het buiten die dag heel erg warm was bleek de airco in het afgehuurde congrescentrum naar behoren te werken. Tijdens deze workshop hebben wij met collega’s uit heel het land en uit verschillende lagen binnen Deloitte gediscussieerd over een aantal bekende valkuilen die betrekking hebben op de controle van de omzet. Ook kwam aan bod hoe je hier als auditor in de praktijk beter mee om kan gaan. De reden dat deze workshop verplicht was, was volgens key faciliator Theo Jongeneel (Partner kantoor Rotterdam), omdat veel van de inspectie bevindingen gaan over revenue recognition. Tijdens de workshop werd dit ook uitvoerig besproken en mede door de discussie tussen de verschillende deelnemers merkte ik hoe belangrijk dit onderwerp is.

Na de eerste workshop was het tijd om te lunchen. De lunch werd geserveerd in een centraal gelegen ruimte waar verschillende stands te bezoeken waren. Het aanbod hier was zeer divers, van een "Kwaliteit" stand tot "Deloitte Fit" stand. Tevens was er podium waar keynote speakers zoals Marco van de Vegte en Paul Seegers spraken over de huidige stand van zaken in de audit. Dit maak je natuurlijk ook niet elke dag mee.

Dilemma's
Na de lunch stonden nog twee workshops gepland. De eerste ging over Internal Control. De opzet van deze workshop vond ik heel origineel. Er was namelijk een amfitheater gebouwd waarin er gediscussieerd werd over dilemma’s die betrekking hadden op Internal control. De gemoederen liepen tijdens de discussies soms hoog op. Ik merkte op dat dit kwam omdat er, net als bij veel andere dillema’s er geen eenduidig antwoord was. Mede daarom vind ik het ook goed dat Deloitte ruimte biedt om deze discussies te voeren. Elke collega heeft weer net andere specifieke voorbeelden uit zijn of haar dagelijkse werk en door er met elkaar over te praten is dit voor iedereen leerzaam.

Praktijkvoorbeelden
De tweede workshop van de middag ging over Group Audits. De belangrijkste vraag in deze workshop was hoe een Group auditor grip houdt bij een Group audit. Net zoals bij de andere workshops kwamen tijdens deze workshop weer vele praktijkvoorbeelden naar voren door verschillende collega’s van verschillende kantoren. Hoewel ik zelf nog niet veel ervaring heb met Group audits vond ik het nuttig om te luisteren naar hoe mijn collega’s in het verleden zijn omgegaan met eventuele zaken die het moeilijk maakte om grip te houden op een Group audit. Na deze informatieve sessie was het tijd om op huis aan te gaan.

Twee dagen later op vrijdag was ik weer aanwezig op de Audit Experience. Ditmaal om de workshops Documentation en Fraude en Corruptie te volgen. De cursus Documentation was verplicht voor het niveau staff tot en met Junior manager. Tijdens deze masterclass werden praktijkvoorbeelden getoond uit bestaande dossiers. De vraag in deze cursus was wat wel en wat juist niet zou moet worden opgenomen in dossiers. Voor iemand die net begonnen is in de audit speelt deze vraag natuurlijk een belangrijke rol. De praktijkvoorbeelden gaven mij nieuwe inzichten om mijn documentation skills te verbeteren. In de workshop kwam nog maar eens naar voren dat Deloitte zich tegenwoordig extra inzet om te kwaliteit van de dossiers te verbeteren.

Enthousiasme
Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden was mijn laatste workshop “Fraude en corruptie” een iets luchtiger workshop. Dit kwam zeker door het enthousiasme van de key facilitators van de workshop. Met behulp van een casus werden de regels en procedures omtrent fraude en corruptie aangestipt. Aan de hand van voorbeelden van verschillende cursisten (wij hadden bijvoorbeeld ook een specialist op het gebied van corruptie in ons midden) werden mogelijke pittfalls besproken. Deze cursus was een goede afsluiter van een leerzame twee dagen. Nu enkele weken later merk ik dat de audit Experience voor alle lagen leerzaam is geweest. Tijdens discussies in audits teams komen voorbeelden naar voren die tijdens de verschillende workshops besproken zijn. Uiteindelijk denk ik dat de Audit Experience op een leuke en informele manier bijdraagt om de kwaliteit van de audit Deloitte breed te verbeteren.  Mij zien ze volgend jaar in ieder geval weer terug op de Experience en waarschijnlijk plak ik er dan nog een aantal andere workshops achteraan. 

 

Desmond van den Bouwhuijsen

Staff – Core Audit

Mijn naam is Desmond van den Bouwhuijsen. Ik ben sinds 1 september 2014 werkzaam op de Core Audit afdeling van kantoor Rotterdam. Heb je vragen over mijn blog of over mijn dagelijkse werkzaamheden bij Deloitte dan kan je mij altijd e-mailen op dvandenbouwhuijsen@deloitte.nl

Ben jij analytisch én sportief? #Welkegolfprobenjij

  • Hilko van Rooijen
  • 06 juli 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven