De dag van een Go-Live (SAP implementatie)

  • Irene van Setten
  • 14 september 2016
Irene

Vandaag is de dag: de dag dat alle werkzaamheden bij de klant stilgelegd worden en het hele bedrijf over gaat naar het nieuwe systeem, oftewel een Go-Live. In deze blogpost geef ik je een kijkje in de dag van een Go-Live (SAP implementatie)

08:00     Langzaam komen de zenuwen en realiseer ik mij dat wat ik ga doen vandaag direct gevolgen heeft voor het slagen van de Go-Live. Vanuit Supply Chain coördineer ik de stock load, het overzetten van de voorraad van het oude naar het nieuwe systeem. Zonder voorraad gaat er geen enkele bestelling de deur uit en komt er ook geen enkele euro binnen. Dit moet goed gaan, anders is er geen Go-Live!

 

09:00     Aankomst op kantoor. Ik loop een rondje door het pand en kijk of iedereen er is. Een aantal collega’s is al vroeg begonnen en hard aan het werk om te zorgen dat de data uit het oude systeem gehaald kan worden. Het corrigeren van de data, het sluiten van de boeken en de voorbereidingen om alles vervolgens aan elkaar te kunnen koppelen zijn in volle gang. Voor mij komt het belangrijkste gedeelte zodra de bestanden gereed zijn, dus ik kan nog even koffie halen. Je voelt de gezonde spanning, iedereen heeft er zin in.

 

10:00     Alarmerend telefoontje van een collega: de data staat niet goed. Snel alle voors en tegens afgelopen en kom tot de conclusie dat, als we dit niet corrigeren, deze producten na Go-Live niet uitgeleverd kunnen worden. Snel schakelen: “ICT, kan het systeem 60 minuten op ‘pauze’?” Ze zijn niet blij met mij, maar het kan. Ik zet iedereen aan het werk en duim dat het inderdaad een uurtje werk is zoals beloofd.

 

11:00     Het eerste uur uitloop is een feit, maar we kunnen weer aan de slag!

 

12:00     Mijn collega is druk bezig met de laatste controles op de voorraad, en ICT en Finance zijn de boeken aan het nalopen. Ik zie de planning langzaam met nog een uur uitlopen. Ik zorg dat iedereen ingelicht is en help waar mogelijk met de controles.

               

14:00     We gaan aan de laatste bewerkingen beginnen. We lopen ondertussen 2 uur uit. De dag zou al tot 22:00 duren dus het gaat nachtwerk worden. Tussendoor blijf ik rapporteren wat de voortgang is.

 

19:30     Pizza tijd!

 

20:00     Het tweede gedeelte van het bewerken van de data was een flinke uitdaging. Het team dacht er elke keer bijna te zijn maar de controles namen meer tijd in beslag dan gedacht. In deze fase van het project is kwaliteit van essentieel belang. De voorraden moeten kloppen qua aantallen en bedragen. Uiteindelijk met een goed gevoel en met een flinke vertraging gaan we de laatste fase in en kunnen de bestanden getest worden.

 

22:00     De eerste error bestanden komen terug voor validatie. Deze bevatten erg veel problemen. In eerste instantie zakt de moed een beetje in de schoenen door de hoeveelheid werk en het nu al late tijdstip. Als we eenmaal aan het werk gaan, blijkt iedereen goed zijn rol te kennen en gaan we er rap doorheen. Het vertrouwen dat we het deze avond/nacht opgelost krijgen groeit.

 

02:00     De laatste loodjes: de meeste issues zijn opgelost en we zijn bijna klaar om te gaan laden. De tijd vliegt voorbij. Een aantal mensen kan nu naar huis, hun rol is klaar. Met een klein groepje knallen we nog even door.

 

04:30     Het zit erop, data wordt nu geladen. Morgen nog een laatste validatieslag, maar we hebben alle vertrouwen dat dit goed gaat komen. Nu snel naar bed, rest van het weekend gaan we nog even door!

 

Dit is natuurlijk geen standaard dag uit het leven van een SAP Consultant. Wel één van de belangrijkste. Hier leef je maanden naartoe en de kick die het geeft om in mijn geval stockload en uiteindelijk de hele Go-Live tot een goed einde te brengen is enorm. Op zondag is de champagne open getrokken en de Go-Live was een feit!

Irene van Setten

Senior SAP Consultant

Irene is Consultant bij de SAP Solutions service line van Deloitte Technology. Irene heeft Economics & Business gestudeerd aan de Erasmus Universiteit.

Afstuderen bij Deloitte Consulting: van denken naar doen!

  • Bregje Albersen
  • 14 september 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven