De Data Driven CEO met Andrew McAfee

  • Nickolas Verdegem
  • 25 maart 2013

Op 20 maart jongstleden was er hooggeëerd bezoek in de Maastoren te Rotterdam. Visionair en topspreker Andrew McAfee was te gast bij het Data Driven CEO event. Hij deelde daar zijn visie over technologie en (big) data, en hoe CEOs er mee om moeten gaan.

Dit evenement was onderdeel van het Deloitte Growth track voor CEOs. De ingrediënten van de dag: de Amerikaanse visionair Andrew McAfee die zijn visie op technologie, economie en de mensheid overtuigend uiteenzet, een groep bestuurders van belangrijke Nederlandse bedrijven, 4 innoverende Nederlandse data-gedreven startups en The Cosmic Carnival met opzwepende muzikale intermezzo’s. Dat allemaal op het bovenste verdiep van het hoogste gebouw in de Benelux, de Maastoren in Rotterdam. Ik moet zeggen, het event had een hoog ‘Harvey Spector-gehalte’, voor degene die de serie ‘Suits’ over het New Yorkse advocatenkantoor hebben gezien. Een schitterende ervaring om hier als student bij te kunnen zijn.


Het hele verhaal van Andrew McAfee is moeilijk samen te vatten in een blogpost (check zijn TED talk), maar de rode draad was dat de business leider van morgen zich veeleer laat leiden door goede data dan door opinies van ‘ervaren’ experts. HIPPOs (Highest-paid person’s opinions) become endangered. Met al de hoge kwaliteitsdata die vandaag beschikbaar is, is het beter de HIPPO te koppelen aan een legertje Data Geeks (a.k.a. Data Scientists). De rol van de HIPPO evolueert naar het definiëren van het probleem en het stellen van de juiste vragen. De taak van de Data Scientist is om met objectieve antwoorden te komen vanuit de data. Andrew bleek een grote Voltaire-fan: “Judge a man by his questions, not by his answers”.

Voor studenten is zijn boodschap ook niet moeilijk te verstaan: wordt familiair met data en technologie. Experimenteer met data, speel ermee, en schaaf aan je statistische skills (Google: kaggle). Technologie overwon de fysische beperkingen van de mens tijdens de industriële revolutie en dat had een nooit geziene impact op sociale ontwikkeling en de structuur van onze arbeidsmarkt. Vandaag overwint technologie ook de beperkingen van ons verstand (Google: Deep Blue & Kasparov, Watson & Jeopardy) en vermenigvuldigt het ons mentaal vermogen tot in het oneindig.  Kan iemand zich inbeelden welk effect dit zal hebben op de mensheid?

''10 years ago we had Steve Jobs, Bob Hope and Johnny Cash - Now we have no Jobs, no Hope and no Cash.'' - Liam Myers, Reddit.com

Kortom, een inspirerende middag waarin een volledig nieuw wereldbeeld geschetst werd, met de geek als ‘Don’ en de data als zijn ‘Consigliere’. Ik keerde terug vanuit Rotterdam met een aantal goede ideeën. Durf dromen. Durf denken. Durf doen. Dit event kaderde perfect binnen de eerste stap, bedankt Deloitte Innovation! Echter, je laten inspireren is één ding, het dan ook uitvoeren is iets anders. Dream, but keep running. 

Nickolas Verdegem

Stagiair - Audit Risk Services

Nickolas is scriptie stagiair binnen Deloitte Forensic and Dispute Services. Zijn scriptie gaat over het gebruik maken van Big Data om fraude met verzekeringsclaims op te sporen

Onderdeel zijn van de oplossing, ook naast je werk

  • Jalken Antonia
  • 21 maart 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven