De dynamische WOZ waardering

  • Olga Menger
  • 26 maart 2018
Olga

Bij aankomst bij een ziekenhuis of zorginstelling erger ik mij niet aan eventuele overvolle parkeergarages of –terreinen, maar heb ik dit in mijn hoofd al gekwalificeerd als aandachtspunt voor de WOZ-waardering.

Sterker nog, ik ben bereid om mijn stopwatch te laten lopen wanneer ik in mijn ziekenhuisbed van de verpleegafdeling naar de operatiekamers wordt gereden om de looproutes te verifiëren.

Overdreven? Jazeker, maar je kan mij dan ook gerust een vakidioot noemen.

De dynamiek van de WOZ

Het leuke en interessante aan de WOZ-waardering in de zorg is legio. Zo kom ik bij vele cliënten over de vloer. Zij bieden mij de mogelijkheid om letterlijk en figuurlijk een kijkje in de (zorg)keuken te nemen. Hierdoor heb ik veel interactie met cliënten en met gemeenten. En na elke bespreking met een cliënt of gemeente heb ik iets bijgeleerd.

Maar het leukste aan mijn werk is dat de beoordeling van de WOZ-waarde zo divers is. Elk ziekenhuis of zorginstelling is anders en dat maakt dat mijn werk nimmer ‘copy paste’ is.

Zo bieden de wet WOZ en jurisprudentie vele uitdagingen. Het mooiste aan de WOZ-waardering van vastgoed is dat vele factoren een impact kunnen hebben, zonder dat deze in beginsel per sé een fiscaal karakter hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan demografische ontwikkelingen, onze perceptie op de zorg, de wijze van financiering en de impact op het vastgoed en de ontwikkeling van e-health.

Het is de uitdaging, maar ook mijn taak, om samen met mijn cliënten te beoordelen of de gesignaleerde knelpunten impact hebben op de WOZ-waardering. Daarna moeten deze ontwikkelingen op een correcte manier in de berekening van de WOZ waarde tot uiting komen. Dit is niet altijd makkelijk. 

Wisselwerking met de gemeente

Vervolgens is het de kunst om deze waarde beïnvloedende elementen goed uit te kunnen leggen aan de gemeente die de (concept) WOZ-waarde heeft vastgesteld. Een gemeente is hier niet altijd bekend mee of is onvoldoende op de hoogte van deze knelpunten. Dit betekent dat er een open en transparante wisselwerking plaats moet vinden met de gemeente waarin het zorgvastgoed ligt. Zo kom je tot een juiste WOZ waarde van het vastgoed. 

Survey WOZ waardering

Omdat de vraagstukken die impact kunnen hebben op de WOZ-waarde in de zorgsector zo divers en veelomvattend zijn, hebben wij een survey gemaakt. Met deze survey kunnen eventuele waarde bepalende elementen worden geïnventariseerd. Wij geven daarbij op basis van de ingevulde antwoorden een terugkoppeling en aanbevelingen.

Kom ook werken bij Public sector

Werken in de public sector is werken met mensen die hart hebben voor onze samenleving. Dit en de uitdagingen waarmee de sector te maken krijgt en de fiscaal juridische oplossingen die wij kunnen bieden maakt werken in de public sector zo leuk.

Klinkt dit jou goed in de oren? Bekijk de vacatures en solliciteer!

Olga Menger

Business Tax – Public Sector

Ik ben sinds 2004 in dienst van Deloitte Belastingadviseurs. Eerst werkte ik in de algemene fiscale adviespraktijk en vanaf 2010 heb ik mij gespecialiseerd in de WOZ en alle heffingen/belastingen die hierop gebaseerd zijn. Daarbij focus ik mij primair op de public sector. Ik heb de afgelopen jaren vele ziekenhuizen, zorginstellingen en woningcorporaties bij de beoordeling van de WOZ waarde van hun vastgoed mogen begeleiden.

De zoektocht naar mijn eerste baan

  • Lucie Janssens
  • 13 maart 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven