De perfecte kandidaat? Bewijs het in je cv en motivatie!

  • Berdi Mannaerts
  • 23 februari 2017
Berdi

Dagelijks krijg ik tientallen cv’s en motivaties binnen waarbij ik probeer te beoordelen of iemand uit het juiste hout is gesneden. Geen eenvoudige taak gezien je van een cv of motivatie niet altijd kan aflezen hoe iemand persoonlijk is. Toch zegt een goed cv of motivatie meer dan je denkt. Om jezelf zo goed mogelijk te positioneren, geef ik hieronder een aantal tips.

Basisregels voor het cv

Voor een goed cv zijn een aantal basisregels. Probeer in maximaal 2 kantjes je cv te schrijven en zorg dat je cv er geordend uit ziet. Bedenk je hierbij dat een recruiter vaak in enkele seconden moet kunnen beoordelen of iemand aansluit bij de functie. Ik zou je daarom willen aanraden een lay-out te gebruiken waarbij je duidelijk de verschillende onderwerpen onderscheidt. Uiteraard start je met je persoonlijke informatie. Volgend op je personalia staan je opleidingen en werkervaring. Werk hierbij anti-chronologisch en laat ook de maanden zien. Mocht je ergens een “gat” hebben, geef dan weer wat je in die tijd hebt gedaan. Beschrijf bij je werkervaring kort en bondig wat je taken zijn geweest, recruiters houden van bulletpoints! Bij een bedrijf als Deloitte is het ook erg belangrijk dat je jezelf persoonlijk hebt ontwikkeld door middel van nevenactiviteiten of buitenlandervaring. Het maakt hierbij niet uit of je dat bij je sport-, studie- of studentenvereniging hebt gedaan, als je maar wat hebt gedaan. Deze ervaringen zijn onmisbaar om een vliegende start van je carrière te hebben. Als laatst zijn wij erg benieuwd wat je interesses zijn, de een doet aan ultimate frisbee en een ander doet aan life paintings, misschien houd je wel gewoon van voetbal en hockey. Het maakt ons niets uit, maar het geeft wel een leuk beeld van de kandidaat en zorgt altijd voor een leuk gespreksonderwerp.

Motivatiebrief

Je motivatie is weer een heel ander beestje. Het is niet eenvoudig om een goede te schrijven, maar wij zien zeker het verschil tussen iemand die zijn best heeft gedaan en iemand die snel iets op papier heeft gezet. Zorg in ieder geval dat je motivatie geen opsomming van je cv is, maar dat deze echt gericht is op de volgende vragen: waarom het bedrijf, waarom deze functie en waarom ben jij de perfecte kandidaat? Ik zou je willen aanraden je brief te beginnen met een adressering aan de recruiter. Deze naam staat standaard onder de vacature en het is wat slordig als je dat over het hoofd ziet. Bovendien maakt dit het persoonlijker. Ook in je motivatie is een duidelijke structuur belangrijk. Je kan hierbij de vragen zoals hiervoor weergegeven aanhouden. Zorg ervoor dat je in deze teksten laat zien dat je je bewust bent van waar je solliciteert. Dit kan door middel van informatie die je op de website kan vinden of door verhalen van mensen die je bij het bedrijf kent erin te verwerken. Mocht je nog geen duidelijk beeld hebben, bel dan eens met de recruiter. Die kan je genoeg vertellen.

Wat zeggen cv en motivatiebrief nou eigenlijk?

Wat zegt dit alles nou over jou al persoon? Wij vinden diverse karakters erg belangrijk. Maar om binnen een organisatie als Deloitte je weg goed te kunnen vinden, dien je een aantal basis eigenschappen te bezitten. Zo bieden wij een zo goed mogelijke kwaliteit aan onze klanten, slordigheidsfoutjes in je cv of motivatie zeggen daarin iets over jouw vermogen om het beste eindresultaat af te leveren. Een ondernemende persoonlijkheid is ook belangrijk, Deloitte is continu aan het innoveren en hiervoor is assertiviteit erg belangrijk. Ook dien je een echte netwerker te zijn. Wij houden ervan om leuke dingen met elkaar te doen naast ons werk en het is belangrijk dat je een goede klik weet te maken met onze klanten. Kandidaten die zich naast hun studie hebben ontwikkeld in banen en nevenactiviteiten geven daarmee aan dat ze deze eigenschappen in huis hebben.

 

Mocht je nog onzeker zijn of het leuk vinden nog wat meer tips te krijgen, dan mag je me altijd bellen!

TIPbekijk al onze sollicitatietips of lees meer over de verschillende aspecten van ons sollicitatieproces.

Berdi Mannaerts

Campus Recruiter Consulting Technology

Na mijn studie rechten aan de Universiteit van Utrecht ben ik begonnen als recruiter bij een werving en selectiebureau in Amsterdam. In deze rol richtte ik mij op juridische profielen en na een jaar besloot ik de overstap te maken naar Deloitte en een andere praktijk. Binnen Deloitte richt ik mij nu op Campus Recruitment voor Consultancy, meer specifiek de Technology tak. Hiervoor zoek ik studenten die hun carrière een vliegende start willen geven door middel van een stage, werkstudentschap of als starter. Hiervoor hoef je geen technische achtergrond te hebben, het is belangrijk dat je analytisch bent en aantoonbare IT affiniteit hebt. Ikzelf ben een echte Brabantse Bourgondiër en hou er in mijn vrije tijd van om te hockeyen, zingen en waag me af en toe aan hardlopen.

Van de wetenschap naar de praktijk: zowel juridisch als commercieel ontwikkelen bij Deloitte Legal

  • Arthur von Martels
  • 22 februari 2017
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven