De reis gaat verder….

  • Floor Cornelissen
  • 01 augustus 2011

12 januari schreef ik het al in mijn eerste blog… ik kreeg de kans om de University of Western Sydney (Australië) te ondersteunen bij hun onderzoek en om een aantal trainingen te geven. Hier mijn tweede blog vanuit het mooie Australië!

Na de gezellige en natuurlijk ook interessante conferentie in Adelaide, ben ik nu weer in Sydney aan gekomen. Een bekende omgeving voor mij, want hier ben ik ruim twee jaar geleden een half jaar geweest om onderzoek te doen samen met de University of Western Sydney. Het voelde wel een beetje als thuiskomen, zitten nog steeds veel dezelfde mensen en de omgeving is ook niet veel veranderd en gelukkig is ook het weer nog steeds hetzelfde, het is alsof ik nooit ben weggeweest

Twee jaar geleden heb ik hier aan een project gewerkt in het Campbelltown ziekenhuis (één van de ziekenhuizen in de omgeving van Sydney). Hier was een groot project gestart om de patiënten die via de Spoed Eisende Hulp (SEH) binnenkomen sneller te laten doorstromen. Het was en is helaas daar namelijk geen uitzondering als iemand een hele dag moet wachten om geholpen te kunnen worden. Als Nederland doen wij het dan toch niet zo slecht, maar dat is moeilijk uit te leggen aan iemand die enorm veel pijn heeft en twee uur moet wachten. Het lange wachten geldt niet alleen voor de SEH maar ook de poliklinieken hebben lange wachtlijsten, een goed voorbeeld hiervan dat het alleen al zes weken duurt om alleen een afspraak te kunnen maken. Tegen de tijd dat je dan daadwerkelijk aan de beurt bent is het probleem vaak al weer voorbij of zo ernstig geworden dat de patiënt via de spoed binnen komt. Veel Australiërs gaan dan ook naar privé klinieken om deze wachtlijsten te omzeilen. Deze klinieken zijn echter over het algemeen wel wat duurder dan de publieke zorg.

Nog een ander groot verschil is dat Australië een stuk groter is dan Nederland en hele stukken heeft waar bijna geen mens woont. Een goed voorbeeld hiervan is dat zwangere vrouwen uit de landelijke gebieden een paar weken van te voren naar het ziekenhuis worden gevlogen om daar te kunnen bevallen. Dit kom je Nederland niet zo snel tegen; in Nederland is er een wettelijke eis dat in 95% van de oproepen een ambulance binnen 15 minuten ter plaatsen moet kunnen zijn. Wat wel hetzelfde is, is dat de gezondheidzorg steeds meer geld gaat kosten als er niet iets aan wordt veranderd. Genoeg ruimte dus voor mooie kostenbesparende projecten! Denk ook dat ondanks de verschillen de beide landen nog veel van elkaar kunnen leren op het gebied van de gezondheidszorg! En dat is natuurlijk ook een van de redenen dat ik naar Australië ben gekomen en waar ik de volgende keer ook weer wat meer over zal schrijven!


 

Floor Cornelissen

Consultant

Floor is werkzaam als Consultant Supply Chain Management.

Tax Summerschool – een vervolg…

  • Robert De Bruijn
  • 28 juli 2011
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven