De week van vier MDM Consultants

  • Deloitte Nederland
  • 24 oktober 2016
Deloitte

Master data management (MDM) is een technologie-gedreven discipline, waarbij business en ICT samenwerken met als doel een uniforme en nauwkeurige master data set te waarborgen. Deloitte biedt op het vakgebied van MDM verschillende interessante functies, waarbij zowel technologie- als business vraagstukken aan de orde komen. In deze blog nemen we je mee in de week van 4 MDM consultants (Sander van Nuland, Ron Houtman, Berend Geurtsen en Arjen Martens), waarin verschillende disciplines binnen dit vakgebied worden belicht.

Maandag

Sander en Ron zijn consultants bij Deloitte Consulting, binnen de Oracle Service line. Binnen MDM zijn Ron en Sander met name gefocust op technische deel van Master Data Management. Bij de huidige klant in Noorwegen zijn Sander en Ron verantwoordelijk voor het onderdeel datamigratie, waarbij zij databasegegevens migreren van meerdere legacy finance systemen naar één finance systeem. De klant is ’s werelds grootste classificatiemaatschappij voor de scheepvaart en is daarnaast technisch adviseur voor de olie- en gassector. De klant implementeert in de komende jaren een nieuw finance systeem, waarbij de MDM consultants, advies geven op het gebied van datamigratie.

De week van Sander en Ron staat in het teken van een weekje Oslo, om de klant te bezoeken. Sander en Ron vliegen deze ochtend van Schiphol naar Oslo, waar zij deze week een workshop verzorgen bij de klant op het gebied van datamigratie. Tijdens deze workshop sparren zij met de business over de datamigratie aanpak, van de legacy systemen naar het nieuwe finance systeem. De hoofdvraag tijdens deze sessie is: “Hoe kunnen we op een succesvolle manier data migreren?” Na deze workshop ligt er een basis voor de migratieaanpak.

Dinsdag

Na het ontbijt in het hotel, gaan Sander en Ron op weg naar het kantoor van de klant om de uitkomsten van de workshop uit te werken. De uitkomsten van de workshop zullen vertaald moeten worden naar technische oplossingen in de datamigratie toolkit, zoals het uitvoeren datachecks, datatransformaties en het daadwerkelijk inladen van data in het nieuwe finance systeem. Bij het technische gedeelte vormt voornamelijk de databasetaal Structured Query Language (SQL), een belangrijke rol. De toolkit voor het transformeren van data, is namelijk gebaseerd op SQL. Door middel van deze taal zijn Sander en Ron in staat op grote hoeveelheden data, binnen een relatief korte tijd te analyseren. “De combinatie van de technische uitdagingen en het sparren met de business, maakt consultant zijn binnen Deloitte uitdagend en afwisselend”.

Woensdag

Berend is een Business Analyst bij Deloitte Consulting. Zijn aandachtsgebied staat niet vast, maar is nu vooral geïnteresseerd in (Master) Data Management binnen de Financiële sector. In de moderne wereld hebben bedrijven vaak meerdere bronnen van data verspreid over een complex intern landschap. Master Data Management (MDM) is een uitstekende manier om die bronnen samen te brengen en de waarheid uit die systemen te ontfutselen. Zo doet Berend dat nu ook bij een van de Nederlandse grootbanken. Al is het werk enorm variërend proberen we een typische dag te beschrijven.

Zijn verantwoordelijkheid ligt vooral rondom MDM binnen het klant domein en vandaag stoeien we met de vraag “hoe creëer je een 360 graden klantbeeld met MDM?”. Al weten wij van Deloitte technisch wel hoe het in elkaar zit willen we de bank overtuigen door hen te laten praten met andere banken die al een stapje verder zijn. Vandaag heeft Berend een conference call gepland met een Amerikaanse bank die met MDM een 360 graden klantbeeld heeft weten te creëren. Onze US collega’s zijn daarbij betrokken geweest en hebben ons voorgesteld aan die Amerikaanse bank. In de call bespreken wij de aanpak van de Amerikaanse bank en het resultaat. Na afloop van de call heeft de bank nieuwe inzichten verkregen en zijn geïnteresseerd in een vervolgsessie. Een geslaagde dag dus.

Donderdag

Arjen is Business Analyst bij Deloitte Consulting en is actief op hetzelfde project als Berend. Hij focust zich op het implementeren van MDM tooling, zodat de visie die Berend en zijn collega’s hebben neergezet, werkelijkheid kan worden. Het implementeren van een MDM tool wordt vooraf gegaan door een tool selectie traject, om de tool te kiezen die het beste bij de klant past. Daarvoor is Arjen 2 maanden bezig geweest met het verzamelen van requirements met stakeholders in zowel de business als IT. Daarnaast is er een nauwe samenwerking geweest met Berend om ook de gecreëerde visie te vertalen in requirements voor de tooling. Omdat de functionaliteit van een MDM tool bij de klant nog onbekend is, heeft Arjen een aantal specifieke use cases voor de klant opgesteld, welke de potentiele vendoren moeten demonstreren.

Vandaag is eindelijk de dag waar het team naar toegewerkt heeft: de eerste vendor demonstratie. Om iedereen uit de dagelijkse setting te halen, is er gekozen om deze demonstratie te houden in het Planetarium in Amsterdam. Het belooft dus een leuke en intensieve dag te worden. Voor de klant is het een goede informatieve dag om kennis te maken met de tooling. Arjen focust zich op het uitdagen van de vendoren op de requirements en use cases van de klant, om de kwaliteit van het uiteindelijke advies te waarborgen. De dag wordt afgesloten met een kleine borrel, waarbij de vele indrukken die iedereen heeft opgedaan worden nabesproken.

Vrijdag

Vrijdag is de dag waarop vaak wat meer tijd is voor interne werkzaamheden. Sander, Ron, Berend en Arjen gaan dan ook naar het Deloitte Consulting hoofdkantoor in Amsterdam: The Edge. Vandaag is er een interne meeting van Deloitte’s MDM Community, waar nog 10 andere collega’s bij betrokken zijn. Vandaag is de focus van de meeting een strategie definiëren om MDM bekender te maken, zowel binnen Deloitte als daarbuiten. De vraag in de industrie om MDM wordt steeds groter, en daarom is het van belang dat ons team wordt uitgebreid! Na de meeting is het tijd voor de vrijdagmiddagborrel, welke vervolgd wordt in een van de vele leuke kroegen in Amsterdam.

Deze blogpost werd geschreven door Arjen Martens, Ron Houtman, Berend Geurtsen en Sander van Nuland.

Deloitte Nederland

Werkstudent bij Analytics & Information management

  • Deloitte Nederland
  • 12 oktober 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven