Deloitte Financial Advisory Services in de USA

  • Maarten van Berkel
  • 03 mei 2011

In het leven van een TS’er (Financial Advisory Services (FAS), afdeling Transaction Services (TS)) vlieg je van het ene project direct weer over naar een volgend project. En op zo’n moment ben ik nu zelf ook weer aanbeland. Afgelopen maand heb ik samen met twee Nederlandse collega’s en één Duitse collega een acquisition due diligence (ADD) uitgevoerd voor onze klant, een private equity maatschappij. Gister (lees: donderdag) is ons onderzoek en rapport afgerond, vandaag (lees: vrijdag) heb ik een opruimdag. Ja, alle documenten in mijn emailbox als die op mijn bureau lagen heb ik gearchiveerd dan wel weggegooid. En zondag vertrek ik (waarschijnlijk – ‘in ons vak is niks zeker, totdat de dag echt is aangebroken’) naar de USA.

Voor mij is dit de eerste keer dat ik voor een project naar het buitenland mag en daar heb ik heel veel zin in! Ik ben zelf op 1 juni 2010 aan de slag gegaan bij Deloitte. Waar ik na een relatief rustige zomer, lekker op gang ben gekomen. Ik heb nu redelijk wat verschillende opdrachten gedaan (duur van een project is ongeveer 2-4 weken), waar ik bedrijven financieel via due diligence onderzoek heb mogen analyseren. Elk project is weer totaal verschillend, wat vaak door de achtergrond van het bedrijf komt. Is het een productie bedrijf of een dienstverlener, familiebedrijf versus in eigendom van private equity, retailsector tegenover internetbedrijf, werkt er 50 man personeel of duizenden. Zoals je vast wel zal begrijpen is geen één bedrijf hetzelfde en toch proberen we via handvaten elk bedrijf te analyseren.

En nu heb ik dus de mogelijkheid om samen met twee andere collega’s uit Amsterdam en één collega van de Amerikaanse praktijk een nieuw onderzoek te gaan verrichten. We gaan in de East Coast van de US een vendor due diligence (VDD¹) uitvoeren op een Amerikaanse dochter van een Nederlandse multinational. Het is ons vakgebied niet toegestaan om specifieker over een opdracht te spreken, vanwege beurs- en transactie-gevoeligheid. Wanneer het bedrijf uiteindelijk verkocht is (en dat zal waarschijnlijk nog een aantal maanden duren), kan ik daar verder over uitweiden.

De trip naar de US zal ongeveer twee weken gaan duren. Hierin zullen we de eerste bevindingen en vragen van ons onderzoek bespreken met het lokale management, om zo een beter beeld te krijgen hoe de financiële prestatie van het bedrijf is geweest. Aangezien de reis twee weken gaat duren, zit er ook een weekend tussen waar we natuurlijk met het team de stad in de US kunnen bekijken. Eventueel naar een gave sportwedstrijd. Bij voorkeur iets van American Football, basketbal of icehockey en natuurlijk kijken of er nog is waar in een club een feestje wordt gevierd.

Na terugkomst in Nederland hebben we nog twee weken de tijd om het rapport af te ronden. Via email en telefoon kunnen we onze laatste vragen nog stellen het management. Waarna ik waarschijnlijk weer zo het volgende project in kan vliegen. Maar of dat gewoon in Nederland zal zijn of weer elders, dat is voorlopig nog niet aan de orde. So, let’s go to the USA!!!

Tot snel, Maarten


1VDD betekent een verkooprapport. Dit rapport wordt uiteindelijk naar potentiële kopers wordt gestuurd, zodat er maar één uitgebreid onderzoek uit te hoeven worden gevoerd.

Maarten van Berkel

Consultant

Werkzaam als TS'er bij Deloitte Financial Advisory Services

Een nieuw project: een nieuwe uitdaging

  • Deloitte Nederland
  • 02 mei 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven