Deloitte NHW: met beide benen op de grond

  • Thomas Aler
  • 02 november 2011

Twintig jonge consultants die elkaar amper kennen en vier (over)enthousiaste trainers van Deloitte. Stop deze samen in een omgebouwde pastorie met ondergrondse bar, afgelegen in de Belgische Ardennen en je vermoedt dat je weet waar dat op uitloopt. Maar waarschijnlijk heb je het mis.

Geen excessen, geen ergernissen en zeker geen Deloitte brainwash. Toch vreemd, want bovengenoemde ingrediënten leiden doorgaans tot een overkill aan consulting skills, Deloitte-informatie en dus uitgeputte consultants.

Niets is minder waar. In werkelijkheid is een basis voor duurzame samenwerking met de bijbehorende zelfreflectie ontstaan. Tijdens de kick-off van de New Hire Week (NHW) werden er op de duizelingwekkende hoogte van de 44e verdieping van de Maastoren vluchtig op een mengeling van ‘competenties’ vier teams van ieder vijf personen samengesteld. Ieder team voerde op de trainingslocatie en in de natuur een verscheidenheid aan opdrachten uit. Deze opdrachten werden vervolgens gezamenlijk geëvalueerd. De sfeer: open, ontspannen en ongedwongen. Geen zweverig psychologisch geleuter dus, om het zo te zeggen.

De hoofdopdracht bestaat uit een business case die door de teams geanalyseerd en wel aan de klant moet worden gepresenteerd. Die opdracht, die gedurende de week in verschillende fases en gedaanten aan ons is voorgelegd, is onwaarschijnlijk moeilijk. Niet omdat de materie nou zo lastig is: als je de krant leest en af en toe the Economist erbij pakt, heb je waarschijnlijk genoeg bagage. Nee, de moeilijkheid zit hem vooral in het samenwerken, het nemen van verantwoordelijkheid en je niet op het verkeerde been laten zetten door de positieve (en soms negatieve) feedback van je teamgenoten, de trainers en externe professionals. Heel leuk om te zien hoe grijze muizen zich daarbij ontpoppen tot ware presentatoren en hoe haantjes zich liever even terugtrekken om hun positie te (her)overwegen.

Waar de uitvoering van de hoofdopdracht er normaal gesproken in zou resulteren dat iedereen bekaf van de NHW terug zou keren, straalt iedereen vier dagen na dato nog steeds van motivatie en energie. Met 19 nieuwe maten in de coffee corner ben ik het eens dat de NHW een perfecte start van je werktijd bij Deloitte is, waarbij geldt: niets is wat het lijkt! Wil je meer weten over Human Capital klik dan hier.

Thomas Aler

Consultant Human Capital

Thomas Aler (Amsterdam, 1982) (Ondernemingsrecht, Utrecht, 2007) is in september 2011 als consultant Organisation & Change binnen de service line Human Capital begonnen. Daarvoor werkte Thomas als advocaat Insolventierecht en Corporate Litigation bij DLA Piper.

Een terugblik op het Deloitte Student Open

  • Sabrina Vuyk
  • 25 oktober 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven