Deloitte - Outside your comfort zone

  • Christiaan van der Vaart
  • 18 maart 2013

‘’De ‘comfort zone’ is een mentale staat waarin een persoon opereert op een stabiel prestatieniveau, meestal zonder een gevoel van risico.” Dit zinnetje zal als Business Analyst (BA) van Deloitte in het eerste jaar nog weleens door je hoofd schieten, niet in de laatste plaats door de New Hire Week.

De fijne, warme en bekende omgeving van de universiteit wordt bruut ingeruild voor de omgeving van een uitdagende starterspositie in een groot en snel ontwikkelend bedrijf. Juist het buiten je comfort zone treden zal ervoor zorgen dat je het maximale uit jezelf haalt, althans dat is de theorie. In mijn eerste maanden als BA heb ik vooral geleerd dat je jezelf moet overgeven aan alle nieuwe ervaringen en deze aangrijpen om jezelf te ontwikkelen. Eigen initiatief, of hiervoor openstaan, is erg belangrijk.

Veel van deze nieuwe ervaringen zijn mooi, zoals de introductiedag in de Rotterdamse Maastoren. Een eerste indruk van collega’s vanuit de hele organisatie, waarbij je aan het einde van de dag in je net verkregen Punto de garage uit kan rijden. Voordat je daarna goed en wel geïnstalleerd bent binnen je Service Line (afdeling), mag je al naar je eerste klant toe. Bij deze klant maak je je eerste declarabele uren en mag je proeven aan hoe het is om een interview, workshop of presentatie te doen. Misschien ontvang je hier zelfs je eerste schouderklopje van je assignment manager voor een “deliverable”.

Uiteraard zijn er ook minder fijne eerste ervaringen, of politiek correct “uitdagende situaties”. Een klantgesprek wat totaal niet loopt, stroeve communicatie of onmogelijke deadlines. Gelukkig is er dan de rots in de branding, de New Hire Week! Volgens collega’s zou deze week een fysieke, maar vooral een mentale uitdaging worden. Een week van zelfreflectie en het aangereikt krijgen van handvatten welke je gaan helpen in je verdere (consultancy) leven.

Met deze informatie verzamelden 20 nieuwe Deloitte consultants zich in de Maastoren. Voor de mensen die slecht zijn in namen onthouden, zoals ikzelf, werd dit al gelijk een uitdagende morgen. Er werden multidisciplinaire teams samengesteld, jaja de “As One” gedachte ontbrak ook zeker niet deze week. Ook werd de introductie van de case gegeven en de groundrules van de week vast gesteld, met als belangrijkste “What happens in Belgium, stays in Belgium”. Zo reed de stoet van Punto’s begin van de middag richting het pittoreske La Roche-en-Ardenne.

Het besneeuwde landschap en de knusse groepslocatie zorgden voor een bijna sprookjesachtige setting. Net toen we dachten dat het allemaal wel mee zou vallen werden we gestort in trainingen, groepsopdrachten en feedbacksessies. Door de samenstelling van het programma werd er gezorgd voor de leerervaring die ons geschetst was. De heerlijk verzorgde maaltijden en drankjes aan de bar ’s avonds gaven de week het sociale karakter die de NHW zo’n succes maakt.

Een prachtige ervaring die mij ontzettend veel heeft opgeleverd. Allereerst 19 andere startende consultants goed leren kennen en waarderen. Vervolgens heb ik veel trainingen en aanknopingspunten gekregen om consultancy skills te ontwikkelen.  Ten slotte, heb ik mezelf nog beter leren kennen.

Na 5 maanden Deloitte kan ik zeggen dat ik in een persoonlijke stroomversnelling ben geraakt, vergelijkbaar met de Ourthe in februari. Speaking of which, één cryptische tip met betrekking tot de NHW mag ik nog wel geven: Pas op met de keuzes die je maakt, anders ga je de boot in….

 

 

Christiaan van der Vaart

Emerging Solutions – Business Analyst

Christiaan van der Vaart (1987) studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Medio 2012 studeerde hij af op het onderwerp “Crowdsourcing”, waarna hij aan de slag gegaan is als junior CRM consultant binnen de Service Line “Emerging Solutions”. Interesse gebieden zijn Innovatie, Marketing en Entrepreneurship.

Juist door mijn gebrek aan ervaring was ik een toevoeging

  • Raoel Osseyran
  • 07 maart 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven