Die Nederlanders zijn zo gek nog niet!

  • Judith Groen
  • 05 juli 2011

De buitenlandervaring, wie zoekt hem niet? Is spannend, hip en staat goed op je cv. Maar misschien ook wel eng, eenzaam en hard werken. Gelukkig bestaat er ook een tussenvorm, die ik de afgelopen maanden heb mogen ervaren: samenwerken met buitenlandse collega’s op een project in Nederland.

Sinds een paar maanden zit ik bij een grote klant met een groep Amerikaanse Deloitters. En ondanks dat wij met z’n allen toch behoorlijk veramerikaanst zijn, en ik eigenlijk altijd een zwak voor Amerika heb gehad, verbaas ik me dagelijks over hun gewoontes. Zo begint de dag met het op tafel zetten van snoep. En dan niet een rolletje drop, nee, uit hun tassen komen niet 1 maar 5 pakjes kauwgum, niet 1 flesje cola light maar 3 en zakken vol met echte, vieze Amerikaanse snacks, zoals Twizzlers, Tootsie Rolls en de pindakaas-in-chocola-gevaartes Rieces Pieces (begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot pindakaasliefhebber, maar dan wel gewoon Calvé).

Verder is er het verschil in koffie-gedrag, dat al eerder beschreven werd door een Deloitter. Ook de Amerikanen kijken verbaasd naar onze sociale houding; zij komen normaal gesproken met een mega-emmer Starbucks koffie binnen en doen daar op zn minst een paar uur over. Ergens halverwege de dag halen ze een nieuwe emmer and that’s it. De vraag ‘would you like some coffee?’ betekent dan ook niet ‘zal ik het even voor je halen?’ maar ‘loop je even met me mee om samen koffie te halen?’

Tot slot zijn er de wekelijkse voortgangsvergaderingen, die bij de Amerikaanse collega’s een iets ander verloop kennen dan bij ons. In plaats van de voortgang van het project te bespreken aan de hand van openstaande punten en problemen, vertellen zij het liefst wat zij van minuut tot minuut hebben gedaan. Grootheidswaan? Geldingsdrang? Praatziek?

Gezond, sociaal en efficiënt; na drie maanden kan ik zeggen dat wij Nederlanders zo gek nog niet zijn. En daarvoor hoefde ik de grens niet eens over!

Judith Groen

Junior Controller

Accountant @ Deloitte SME by day | dancer, kickbokser, internet-junk and logophile by night

Een jongensdroom: The Race Experience!

  • Deloitte Nederland
  • 28 juni 2011
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven