Dik hout

  • Deloitte Nederland
  • 22 december 2010
Deloitte

Het valt niet te ontkennen; onze werkdagen bij Deloitte Management Support speelt zich voor een groot deel van de dag af zittend achter een bureau of zittend in de auto. Mijn voorgeschreven 30 minuten actieve beweging maak ik op werkdagen niet tussen kantooruren. Alhoewel ik regelmatig sport, vond ik het afgelopen weekend een goed idee om mijzelf eens flink fysiek uit te leven op het zagen en kloven van een aantal bomen bij mijn schoonouders. Dus professioneel uitgerust met kettingzaag, een hakbijl en een kloofbijl heb ik mijzelf uitgeleefd op een aantal populieren en eiken.

In een zin; ik vond het heerlijk!

Lekker fysiek bezig zijn met werk waar je niet constant bij na hoeft te denken. Alhoewel, altijd blijven nadenken met een kettingzaag of een bijl in je handen. Dit soort werk geeft me ook de mogelijkheid om eens te reflecteren op bijvoorbeeld mijn werk. En al zagend en hakkend kwam ik tot de ontdekking dat er toch meer overeenkomsten zijn in mijn werk en houthakken, dan ik dacht. Ik zal er twee benoemen.

- De aanhouder wint. Het doorzagen en kloven van een eik vergt nogal wat doorzettingsvermogen. Dat zie ik in allerlei vlakken terug in ons werk. Bij het werven van nieuwe opdrachten ( zeker in tijden waarin we scherp moeten offreren), maar ook in het uitvoeren van opdrachten als een deadline toch scherper is dan je eigenlijk dacht. Maar de aanhouder wint.
- Afronding geeft een kick. Tijdens het uitvoeren denk je wel ‘waar ben ik aan begonnen en hoe lang moet ik nog?’ Maar als je eenmaal klaar bent en je ziet een goed gevuld houthok, dan voelt dat erg lekker. Net als bij het afronden van een opdracht. Als de klant tevreden is met onze inzet of met het eindproduct dan geeft dat een kick!

Maar verschillen tussen het houthakken en mijn werk zijn er ook.

- Van dik hout zaagt men wel planken, maar geen opdrachten. Opdrachten zijn goed vergelijkbaar maar toch telkens maatwerk. Wat wil de klant nu echt en wat is zijn probleem? Offertes trekken we niet zomaar van de plank. Een nauwkeurige uitvoering van de opdracht is ook belangrijk. Neem bijvoorbeeld het proces van een begroting of jaarrekening. Dit zijn processen die vergelijkbaar in de vorm van een trechter. Hoe verder je komt in het proces, hoe minder uitwijkmogelijkheden je nog hebt. Cruciaal om vast te leggen hoe we tot het resultaat zijn gekomen.

Eind van de dag zijn we gestopt met als resultaat een vol houthok en om eerlijk te zijn veel spierpijn. De dag erna merkte ik dat mijn armen de aanbevolen 30 minuten vaak niet halen.
 

Joost van Houwelingen
Senior Consultant
Deloitte – Audit, Deloitte Management Support 

Deloitte Nederland

Just another day at the office (not)

  • Deloitte Nederland
  • 20 december 2010
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven