Dominique over Deloitte Legal en Legal Tech

  • Dominique Poot
  • 03 april 2019
Dominique

Binnen Deloitte Legal werk ik in het Commercial, IP/IT- team, een flexibel en snelgroeiend team met inmiddels 21 juristen. Het team bestaat uit juristen die buiten de gebaande paden durven te treden. Ik ben verantwoordelijk voor de IT-tak van het team. Deze tak zet technologie in om juridische processen te ondersteunen en te optimaliseren, bijvoorbeeld door het automatiseren van contracten en/of de inzet van RPA (Robotic Process Automation).

Legal Management Consulting

Deloitte Legal heeft ‘Legal Management Consulting’ geïntroduceerd om General Counsel te helpen hun afdelingen te managen en te transformeren. Hiervoor is een methode ontwikkeld die zorgt voor het efficiënter en effectiever werken van juridische afdelingen. Mijn team bekijkt bestaande processen binnen ondernemingen, brengt advies uit over mogelijke verbeterpunten en kan indien gevraagd ook helpen bij de implementatie.

LegalTech

Binnen Deloitte Legal besteed ik een groot deel van mijn tijd aan het inzetten van technologie om de juridische afdeling te ondersteunen. Door Deloitte is hiervoor een aantal tools ontwikkeld. Hieronder een aantal voorbeelden.

Legal and Regulatory (L&R) Visualiser
Een tool waarmee klanten wetgeving kunnen selecteren die relevant is voor hun bedrijf. Vervolgens krijgen klanten alerts wanneer deze specifieke wet- en regelgeving wijzigt.

Legal Entity Management
Deze tool biedt de klant inzicht en ondersteuning in Corporate Legal Compliance van hun entiteiten. Een dashboard geeft inzicht in verplichtingen en deadlines.

Automatiseren contracten
Het automatiseren van contracten en het proces daarom heen is voor veel klanten nog een uitdaging. Binnen Deloitte Legal is een internationaal team van juristen gespecialiseerd om de klant te kunnen adviseren. Ten behoeve van Contract Automation hebben we wereldwijd inzicht in bestaande systemen en kunnen we klanten helpen bij het vinden en implementeren van een voor hen geschikte oplossing.

Due diligence tooling
Due diligence tooling kan geautomatiseerd grote hoeveelheden documenten vergelijken en afwijkingen signaleren zodat het due diligence proces veel sneller en nauwkeuriger verloopt.

Robotic Process Automation
Robotic Process Automation (RPA) lijkt voor juristen ver weg, maar kan door de klant worden ingezet om bepaalde herhalende, regel gebaseerde activiteiten van de Legal function te automatiseren. Dit levert vrijwel altijd kostenbesparing en tijdwinst op. Voorbeeld hiervan is het aan elkaar koppelen van bestaande softwaresystemen zodat bepaalde overeenkomsten automatisch kunnen worden gegenereerd, of repeterende handelingen die voor de KvK moeten worden verricht. Ook in het review proces kan RPA een uitkomst zijn.

Contractanalyse door robots
Contractanalyse door robots? Bekijk de video hieronder.

 

  • DocQMiner- contract analysis through AI | Deloitte Nederland

Werken bij Deloitte Legal

Wat voor mij het werken bij Deloitte Legal uitdagend maakt is het inzetten van bovengenoemde technologie bij klanten. Daarbij maken we vaak gebruik van ons internationale netwerk. Een voorbeeld hiervan is een project voor de uitrol van een ERP systeem in de cloud waarbij verschillende functies van Deloitte – risk, consulting en legal – betrokken waren. De vraag aan Legal was of er beperkingen worden opgeworpen om bepaalde documenten naar de cloud te brengen en welke vereisten er zitten aan ERP systemen met dit type data erin. Voor deze vraag hebben we ons internationale netwerk ingezet om de specificaties per land te achterhalen.

Binnen Deloitte is er ruimte om je eigen ideeën te ontwikkelen. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand, waarbij kwaliteit leveren voor de klant altijd voorop blijft staan. Persoonlijk kun je jezelf ontwikkelen door het volgen van trainingen, zowel off als online. Daarnaast leer ik veel door te werken in (internationale) projectteams met collega’s uit andere disciplines en andere landen.

Wat mij het meest aanspreekt bij Deloitte Legal is dat je met een hecht team werkt aan en met de allernieuwste (technologische en juridische) inzichten, terwijl je uitdagende projecten aan het uitvoeren bent waarmee je de klant echt verder helpt.

Dominique Poot

Manager at Deloitte Legal

Dominique joined Deloitte in 2014 and is a Senior Manager running the IT team within the Commercial Law group. The team has a focus on complex cloud contracting, Legal and Regulatory Managed Services and Legal Management Consulting.

He has broad experience in project management and information risk management in various sectors, including Financial Services and Oil and Gas. Dominique has his focus area on servicing clients within the Telecom, Media and Technology sector.

A day in the life of a Consultant from Deloitte Finance & Performance within the Financial Services Industry

  • Kristi Blaisdell
  • 01 april 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven