Drie lessen om je klaar te stomen voor een succesvolle afstudeerstage bij Deloitte

  • Doris Degen
  • 01 november 2016
Doris

Ik geef het toe, het is niet altijd gemakkelijk om je scriptie te schrijven en dit te combineren met een stage bij een groot bedrijf. Benieuwd hoe je de uitdaging aangaat? In deze blog deel ik mijn geleerde lessen als scriptant bij Enterprise Architecture, een service line binnen Technology Consulting.

In den beginne

Het lijkt alweer een eeuw geleden dat mijn studiegroepje in de finale van de Deloitte Dragon’s Den een pitch presenteerde over Machine Learning. En die hadden we gewonnen! Op de veertiende verdieping van het ultramoderne gebouw The Edge proostten we op onze overwinning met een door Deloitte gesponsord drankje. Vervolgens raakte ik aan de praat met een Enterprise Architecture (EA) consultant. Goh, dacht ik, hij doet wel erg leuke klussen…

Voordat ik het wist zat ik nagelbijtend figuurreeksen te maken om het assessment voor het sollicitatieproces goed af te kunnen ronden. Maar terwijl herseninhoud inderdaad belangrijk is als je solliciteert bij Deloitte, is dat lang niet alles. Door mezelf kwetsbaar op te stellen en veel energie te steken in sociale activiteiten, heb ik veel meer voor elkaar gekregen dan ik van te voren had verwacht. Deze tips en tricks deel ik graag om je op weg te helpen als afstudeerder binnen een grote organisatie als Deloitte.

Les 1 - #durftevragen

Het lijkt alsof je tijdens je afstuderen alleen met je neus in de boeken zit, maar mijn resultaat had ik nooit kunnen behalen zonder de behulpzame collega’s om me heen. Hoe spreek je die aan als zenuwachtige stagiair (met hoogstwaarschijnlijk een minderwaardigheidscomplex) in het begin van je stageperiode?

Eerlijk is eerlijk, ik ben eigenlijk introvert. Dat houdt in dat ‘koetjes-en-kalfjes’-praat niet altijd mijn cup of tea is, vooral niet in grote groepen (brr). Hoe leg je dan contact met al die mensen om je heen die in zo’n groot bedrijf werken? En hoe kom je er achter wie je waarvoor kan aanspreken, terwijl je op een flexplek zit en er elke dag andere mensen naast je zitten?

Een goede truc die voor mij werkte: vraag gewoon aan iedereen aan je werktafel waar ze vandaag mee bezig zijn. Dan krijg je hele concrete voorbeelden van het werk wat ze verrichten. Bonus: je ziet gelijk wat voor soort klanten Deloitte heeft en of je dit soort werkzaamheden leuk zou vinden – erg goed voor de oriëntatie!

Les 2 – Ontwikkel FOMO (fear of missing out) en schrijf je overal voor in

Het allerleukste contact met collega’s heb ik gelegd tijdens de trainingen en sociale uitjes binnen EA. Ik mocht daadwerkelijk met álles meedoen: vakinhoudelijke boekenclubs, cloudtrainingen, het teamuitje naar Antwerpen en natuurlijk de vrijdagmiddagborrel! Je leert hier niet alleen in ontspannen sfeer veel mensen kennen, maar je krijgt allerlei handvatten toegereikt die je ook tijdens het schrijven van je scriptie kan gebruiken.

Een voorbeeld van hoe je hier van kan profiteren was tijdens het volgen van een visualisatietraining. Een collega van Analytics & Information Management (AIM) verzorgde deze interactieve training met als doel dat EA’ers de boodschap die ze willen overbrengen beter kunnen weergeven in plaatjes en grafieken. Hierbij presenteerde ik een grafiek uit mijn onderzoek en gaven EA collega’s enthousiast feedback. Binnen een kwartier had ik allemaal tips en trucs verzameld om het een nog betere plaat te maken. Bonus: als je regelmatig je voortgang presenteert, kunnen je collega’s je beter helpen omdat ze weten waar je mee bezig bent. Bovendien heb je dan een goede stok achter de deur om iets af te maken.

Les 3 – Maak nieuwe BFFs

Erg leuk zo’n stage bij de consultancy afdeling, maar als het goed gaat met de opdrachten, raad eens wie er dan nog op kantoor zit? Precies, alleen jij, de andere werkstudenten en stagiairs, en de executive assistants. Consultants zitten regelmatig op een klus waar ze bij de klant aanwezig moeten zijn. Fijn is het dus om je sociale draagvlak een beetje hoog te houden door bij de executive assistants te gaan zitten. Bovendien kunnen ze je van alles vertellen, van hoe je je uren ook alweer moet schrijven of wanneer je begeleider tijd heeft om met je af te spreken. Bonus: de executive assistants hebben ook vaak een stiekeme stash van chocolaatjes in tijden van nood. Als je lief kijkt en eens koffie voor ze haalt mag je misschien een snoepje.

Deze drie lessen hebben ervoor gezorgd dat ik een gezond netwerkje kon opbouwen voor de interviews die ik moest afleggen voor mijn scriptie. Ook heb ik kunnen meemaken wat Deloitte me allemaal kan bieden in de vorm van inhoudelijke ontwikkeling en sociale welzijn. Terugkijkend op het afgelopen halfjaar heb ik een enorme hoeveelheid aan nieuwe mensen leren kennen en veel gezien van wat het werk bij Deloitte inhoudt. Gelukkig is het enthousiasme wederzijds, per 1 oktober ben ik in dienst getreden als Business Analyst bij EA. Wish me luck!

Heb je iets aan deze lessen gehad? Laat het me vooral weten in een bericht hieronder!

Doris Degen

Business Analyst Enterprise Architecture

Doris Degen is per oktober 2016 gestart als Business Analyst bij Enterprise Architecture, een service line binnen Technology Consulting. Hiervoor heeft ze de bachelor Science, Business & Innovation en de master Information & Knowledge Management gevolgd, beide aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Doris houdt van het ontrafelen van complexe vraagstukken die menig mens doen duizelen.

Werken bij Tax & Legal Eindhoven (#4) – Werkstudent: Van klantmeeting tot rechtbank

  • Allan Claessens
  • 31 oktober 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven