Due diligence werkzaamheden

  • Evelyne Van den Hombergh
  • 27 februari 2012

Na een mooi skiweekend in Kirchberg met de M&A afdelingen van Deloitte (Corporate Finance, M&A Transaction Services en M&A Tax) – in totaal gingen 86 collega’s mee, ben ik nu weer druk aan de slag met een financieel due diligence onderzoek voor een van onze klanten wat eind vorig jaar opgestart is. We hebben met het projectteam - in totaal 15 collega’s - veel voorbereidend werk gedaan, zoals het klaarzetten van een financieel model en het voorbereiden van een rapport.

Hierbij kun je vooral denken aan het opzetten van de lay-out, het bepalen welke pagina’s erin een rapport komen, het vaststellen van de diepgang wat het rapport moet hebben en het uitdenken van relevante analyses met bijbehorende tabellen/grafieken. Het financieel model staat ten dienste van het rapport, en de opzet van het rapport bepaalt dus grotendeels welke tabellen/grafieken er in het financieel model nodig zijn. Daarnaast hebben we de (financiële) mensen van het bedrijf waar de due diligence wordt verricht op locatie ontmoet en een informatieverzoeklijst gegeven, waarop we gedetailleerd aangeven welke informatie we nodig hebben. Tijdens een van deze bezoeken hebben we onder meer een rondleiding door het bedrijf gehad (altijd mooi om mee te maken). 

We zitten met dit project nu in de fase dat de informatie begint binnen te komen. Na ontvangst lopen we alle data grondig na, verwerken deze in het financieel model en starten met de analyse. Dit zijn goede voorbeelden van taken die Business Analisten bij Transaction Services uitvoeren. Vaak komen uit de analyse van informatie nog vervolgvragen voor onze contactpersonen binnen het bedrijf, welke we dan via de telefoon of in face-to-face interviews met bespreken. Zo proberen we in ieder onderzoek de onderste steen boven te krijgen.
Als we er comfortabel bij zijn dat de informatie grondig is geanalyseerd, beginnen we met de volgende fase van het due diligence onderzoek: het schrijven van het rapport. Het rapport is het uiteindelijke eindproduct wat wij opleveren aan onze klant. Business Analisten die meer ervaring hebben krijgen naast de volle verantwoordelijkheid voor het financieel model vaak de verantwoording voor het schrijven van een bepaalde analyse of onderdeel van het rapport. Zo groeien ze door naar het volgende niveau.

Als het rapport eenmaal geschreven is, vind er afstemming plaats met het management van het bedrijf waar due diligence onderzoek is verricht, waarbij zij aftekenen op de gepresenteerde informatie en verklaren dat deze juist is. Hierna kan de formele overdracht van het rapport aan de klant plaatsvinden.

Om de succesvolle afsluiting van een project te vieren ondernemen we vaak met het projectteam een leuke activiteit (‘project closing event’), zoals uit eten gaan of naar een comedyshow of workshop gaan. Over 3 weken hebben we bijvoorbeeld zo’n event in Breda. Maar komende vrijdag eerst een gezellige borrel in Amsterdam met alle collega’s om terug te blikken op de skitrip!

Evelyne Van den Hombergh

Consultant

Ik werk sinds 01-09-2009 bij Deloitte M&A Transaction Services (inmiddels als consultant). Daarvoor heb ik een master Investment Management gedaan in Londen en een bachelor International Business in Maastricht.

Nog een klein beetje student…

  • Aart Bijkerk
  • 23 februari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven