Een dag in het leven van een Consultant van Deloitte Finance & Performance in de Financial Services Industry

  • Rick Menting
  • 12 maart 2018
Rick

Rick Menting is Senior Consultant bij Deloitte Finance & Performance en geeft in deze blog een inzicht in zijn dagelijks (werk)leven.

08.30

Het koffieapparaat is de eerste stop van mijn dag. Terwijl cappuccino de beker instroomt, word ik gebeld door een collega met wie ik vanmiddag een Greenhouse Lab organiseer. Dit is een workshop met klanten die het doel heeft om op een interactieve manier conventioneel denken om te gooien, tot nieuwe perspectieven te komen en concrete oplossingen te laten zien. Vanmiddag is de workshop voor een aantal financiële managers en CFO’s van een grote bank. Mijn collega vertelt mij dat er maar een beperkt aantal afmeldingen is. Mooi, dan kan ik mij nu verder voorbereiden op de sales call, een telefonische vergadering met mijn senior collega’s van Finance & Performance.

09.00

Naast opdrachten bij de klant, natuurlijk het overgrote deel van mijn werk, zijn ook interne projecten onderdeel van het werk van een consultant. Elke twee weken leid ik een call over potentiele sales leads met de managers en partners van Finance & Performance die actief zijn in de Financial Services Industry. We merken dat er in toenemende mate belangstelling is voor technologische innovaties zoals robotisering en cognitive computing. Een brainstorm volgt over welke klanten we gaan benaderen met onze laatste inzichten. Ook wordt het Greenhouse Lab van vanmiddag besproken, een mooie kans om de toegevoegde waarde van Finance Analytics te demonstreren aan klanten en zo nieuwe projecten binnen te halen.

10.30

Terug naar het klantenwerk, de afgelopen maanden ben ik betrokken bij een project voor een grote Nederlandse verzekeraar. Deze klant zit midden in een grote Finance transformatie, waar een nieuw model voor de kostenallocatie een onderdeel van is. Eind deze week staat een belangrijke deadline in de agenda. De projectmanager zal een presentatie geven aan de CFO over de resultaten en inzichten uit het nieuwe kosten allocatie model wat ik heb opgezet. Na het ontwerp, hebben we samen met de klant, in een team van vier personen de afgelopen maand dit model geïmplementeerd. De rest van de ochtend spendeer ik aan visualisatie van de resultaten.

12.30

Ik loop naar mijn collega met wie ik een lunchafspraak heb. Deze collega heeft advies nodig over aanpak van een project bij een Nederlandse bank. Als voormalig werknemer van een bank, spar ik met haar een mogelijke aanpak. Daarna is er genoeg ruimte om de plannen voor komend weekend te bespreken. Vanuit het restaurant loop ik naar de Deloitte Greenhouse ruimte, om samen met andere collega’s de laatste voorbereidingen te treffen voor de klantsessie.

15.00

We trappen het Greenhouse lab af met een welkom en introductie van alle aanwezigen, en duiken daarna in de toepassingen en toegevoegde waarde van Finance Analytics. Verschillende Deloitte collega’s geven een demonstratie van Analytics toepassingen uit eerdere projecten, en laten zien hoe verspreide data tot waardevolle inzichten omgezet kunnen worden. Ook bespreken we onze verwachtingen rondom Artificial Intelligence voor de Finance functie in de nabije toekomst. Een interactieve discussie met de klanten laat de tijd voorbij vliegen. Het enthousiasme onder de aanwezigen is groot, wat een voldaan gevoel geeft.

17.30

De drankjes en borrelhapjes worden binnengereden, en de afsluitende borrel met onze klant kan beginnen. Een aantal collega’s uit de call van vanochtend, die een relatie hebben met deze klant, komen ook naar ook bij de borrel. Anderhalf uur en wat drankjes later, loop ik met een goed gevoel de Edge uit naar station Zuid. Klaar om morgen een plan te maken voor de kansen die we vandaag hebben gecreëerd.

Meer over CFO Services

Deloitte CFO Services is een afdeling binnen de Strategy & Operations tak van Deloitte Consulting. Deze afdeling focust zich op het adviseren van CFO’s van beursgenoteerde en private ondernemingen, en grote financiële en publieke organisaties. Wij zijn daarmee de nummer 1 adviseur voor de CFO. Als erkend marktleider op het gebied van Finance Transformatie, houden wij onze bezig met vraagstukken omtrent: Finance Strategy and Organization, Integrated Performance Management, Profitability and Cost Management, Finance Process Excellence, en Financial Business Partnering. Dit houdt in dat onze projecten variëren van grote, complexe transformaties, financiële procesverbeteringen, omvangrijke financiële systeemimplementaties tot veranderprogramma’s van de financiële functie.

Rick Menting

Senior Consultant CFO Services

Als Senior Consultant binnen CFO Services adviseer ik het financiële management van grote (multinationale) organisaties. Ik ondersteun organisaties met het transformeren en optimaliseren van hun finance functie. Daarbij kan gedacht worden aan: het standaardiseren van processen, het implementeren van tooling, het outsourcen van bepaalde activiteiten en het centraliseren in een Shared Service Centrum. De doelstelling zou daarbij het verhogen van kwaliteit of het verlagen van kosten moeten zijn.

Mijn visie is dat organisaties een toekomstbestendige finance functie dienen op te bouwen die kan bijdragen aan het succes van de business. Mijn specialisme ligt op het gebied van Finance Transformatie, Finance Analytics, Mergers & Acquistion integratie, Profitability & Cost Management, Robotic Process Automation en Change Management

Innovation & data analytics in financial risk management

  • Tim Waaijer
  • 07 maart 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven