Een eerste kennismaking met de fiscaliteit

  • Michel Mertens
  • 26 juni 2012

Sinds september volg ik de Master Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Velen raadden mij aan om tijdens mijn studie eens een kijkje in de praktijk te nemen. Daar zijn natuurlijk tal van mogelijkheden voor, zoals ervaring op doen als stagiair of als werkstudent. Maar voordat ik een keuze kon maken, moest ik natuurlijk wel weten welke richting ik binnen de fiscaliteit op wil. Op dat moment was ik echter nog niet op de hoogte van alle mogelijkheden. Naar aanleiding van een tentamentraining bij Deloitte kwam ik in aanraking met de ‘Ideale Bijbaan’. Eén dag per week werken, waarbij je om de tien weken rouleert naar een andere fiscale afdeling. Dit sprak mij direct aan. Ik heb me aangemeld en na de selectieprocedure te hebben doorlopen, ben ik op 2 april 2012 begonnen bij Deloitte.

Voorafgaand aan elke periode wordt een trainingsdag georganiseerd, waardoor het snel duidelijk is wat er in die tien weken van je verwacht wordt. De eerste tien weken was ik werkzaam op de afdeling Global Employer Services (GES) bij Deloitte Amsterdam. De eerste dag werd ik goed ontvangen en direct aan het werk gezet. De opdrachten variëren qua grote en moeilijkheid. Zoals het berekenen van het belastbaar loon bij de 30% regeling. Of het berekenen van het loon van expats, in welk land is het belast en voor hoeveel? Verder vond ik het erg interessant hoe wordt omgegaan met het loon indien de werknemer wordt uitbetaald in aandelen.

Daarnaast heb ik ook veel geleerd van het samenwerken met ervaren collega’s. Je moet wel assertief zijn en laten zien dat je het uiteindelijk ook kan. De eerste periode heb ik net afgerond en is mij erg goed bevallen. Niet alleen het werk, maar ook de sfeer binnen Deloitte spreekt mij erg aan. Het is hard werken, maar er is ook zeker genoeg tijd voor ontspanning. Zo wordt iedere trainingsdag afgesloten met een borrel en diner. Hier leer je niet alleen de andere IBB’ers goed kennen, maar ook de vaste werknemers. Het in contact komen met veel verschillende mensen, maakt het nog leuker.
Ik verwacht dat ik na deze bijbaan een goede keuze kan maken over de richting die ik op wil binnen de fiscaliteit. De volgende afdeling waar ik ga werken is Cross Border -TMT. Ik heb in ieder geval weer veel zin om op de afdeling te gaan beginnen.
 

Michel Mertens

Ideale Bijbaner

Masterstudent Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam | Bachelordiploma Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht | Ideale Bijbaner in Amsterdam

Accountant in spé

  • Femke Huisman
  • 25 juni 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven