Een internationale aanpak voor Veiligheid & Justitie

  • Lennart Snoeijer
  • 05 september 2012

Als Nederlandse Business Analyst tussen Deloitte partners van over de hele wereld
Onlangs werd ik onverwachts gebeld of ik de volgende dag met een collega mee kon naar Nice, voor een internationale Deloitte-bijeenkomst over Veiligheid & Justitie. Hoewel ik op dat moment fulltime werkzaam was op een project, wilde ik deze last minute kans uiteraard niet aan mij voorbij laten gaan! Ik nam daarom direct contact op met mijn projectmanager die, dankzij zijn flexibele opstelling en begrip voor de situatie, mij deze mooie ervaring van harte gunde.

De volgende ochtend was ik echter toch niet volledig gerust op of alles wel door zou gaan. Was het nog wel mogelijk om op zo een korte termijn een vlucht te regelen en was er nog wel plaats in het hotel? Gedachten die mij er van weerhielden om ’s ochtends mijn koffer te pakken en deze achter in de auto te gooien. Iets wat achteraf een domme beslissing bleek… Die middag werd ik namelijk rond 14:00 uur gemaild dat alles in orde was en dat mijn vliegtuig om 17:00 uur zou vertrekken. Met een korte knik naar mijn projectmanager, ben ik direct in de auto gesprongen op weg naar huis. 

Een EMEA PS Consulting leadership meeting in Nice
Nadat ik gelukkig nét op tijd het vliegtuig had weten te halen, werd mij verteld dat ik ondersteuning zou bieden aan een collega binnen het EMEA prioriteitsdomein ‘Security & Justice’, waarvoor een bijeenkomst was ingepland tijdens de EMEA PS Consulting leadership meeting in Nice. Dit was ook voor mij een hele mond vol met, op dat moment nog, onbekende begrippen waardoor dit zeker een korte toelichting verdient. De leadership meeting was georganiseerd voor alle consulting partners uit Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA) die actief zijn binnen de publieke sector (PS) om de strategie te bepalen voor het volgende boekjaar. Binnen EMEA is het thema Security & Justice vastgesteld als prioriteitsdomein binnen de publieke sector. Mijn collega is gevraagd dit domein aan te sturen en hij is uiteindelijk bij mij uitgekomen om hem hierin te ondersteunen, bij onder andere het maken van presentaties, notulen, nieuwsbrieven en het verzamelen van internationale referenties.

Er was ons verzocht een presentatie te verzorgen voor geïnteresseerde deelnemers van de leadership meeting in Nice, met als doel internationale samenwerking binnen het domein Veiligheid & Justitie te bevorderen. De focus van de presentatie lag dan ook op het delen van ervaringen, het onderzoeken hoe en waarin verschillende Deloitte-praktijken elkaar kunnen versterken en het ontwikkelen van een visie op hoe we hier het maximale resultaat uit kunnen halen. Want ondanks dat de publieke sector wereldwijd nog steeds wordt gekenmerkt door het gebruik van de eigen taal en een sterke eigen cultuur, worden de mogelijke voordelen van verdere internationale samenwerking zeker (h)erkend. Organisaties en onderwerpen die bijvoorbeeld interessant zijn voor vrijwel alle betrokken Deloitte-praktijken, zijn: Europol, Eurojust, Cyber security en Border security. Binnen deze context is bijvoorbeeld behoefte aan het delen van ervaringen met betrekking tot vergelijkbare projecten om nieuwe projecten te kunnen winnen (zo kent bijvoorbeeld een ERP-implementatie in land X inhoudelijk grote overeenkomsten met de implementatie in land Y) en het organiseren van een internationaal congres voor klanten uit de verschillende landen over een overkoepelend thema. Een voorbeeld van een dergelijk thema, dat voor klanten uit alle EMEA landen interessant kan zijn, is: ‘Efficient policing’, over onder andere organisatieveranderingen, ICT-ontwikkelingen, leiderschapsvraagstukken en prestatieverbetering/-verantwoording bij de politie.

Een chique bedoeling, zo’n leadership meeting
Terug naar de aankomst in Nice. Vanaf het vliegveld nam ik samen met mijn collega de taxi over de Promenade des Anglais, de prachtige boulevard van deze Zuid-Franse stad. Ons (voor mijn begrippen luxe) hotel bleek ook gelegen te zijn aan deze boulevard en had, vanaf het terras, tevens een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Onder het genot van een voorjaarszonnetje werd dan ook hard gewerkt aan de presentatie voor de Security & Justice-bijeenkomst van de volgende dag.

’s Avonds behoorden wij tot de genodigden voor het welkomstdiner van de EMEA PS leadership meeting. In een gezelschap van verder enkel Deloitte partners, afkomstig uit het gehele EMEA gebied, ervoer ik zowel een ('kleine') carrière- als ook een generatiekloof. Ik was veruit de meest onervaren en jongste genodigde voor het diner… Hierdoor duurde het even voordat ik mijzelf wist te positioneren binnen dit gezelschap. Een mooie ijsbreker was de aanwezigheid van Flavio Briatore (voormalig Formule 1 teambaas van Benetton en Renault), waardoor in het bijzonder de aanwezige Italiaanse partners eenzelfde gevoel van trots kregen en er direct voldoende stof voor een goed gesprek was.

Van Nice naar Kopenhagen
Na een geslaagde bijeenkomst in Nice, lag de volgende bijeenkomst alweer in het verschiet. Tijdens de Global PS leadership meeting in Kopenhagen zou de tweede Security & Justice-bijeenkomst worden georganiseerd. Voor deze bijeenkomst waren wereldwijd alle Deloitte partners, directors en (senior) managers uitgenodigd die actief zijn in de publieke sector of in het bijzonder affectie hebben met een van de thema’s die tijdens deze meeting werden behandeld.

Hierdoor was er sprake van een enorme opkomst van collega’s. Het welkomstdiner voor deze meeting was dan ook veel grootschaliger in vergelijking met het diner in Nice en vond plaats in het beroemde pretpark ‘Tivoli’, waarbij een hele zaal voor ons was gereserveerd waarbij één wand bestond uit een aquarium vol tropische vissen. Hoewel door omstandigheden de opkomst bij de tweede Security & Justice meeting minder groot was in vergelijking met de bijeenkomst in Nice, hebben we ook nu weer goede nieuwe ideeën en initiatieven kunnen ontwikkelen voor kennisdeling en de organisatie van een internationaal veiligheidscongres.

Tot slot…
Terugkijkend hebben de bijeenkomsten in Nice en Kopenhagen mij niet alleen twee mooie trips opgeleverd, maar vooral ook mijn kennis van en Deloitte netwerk binnen het Security & Justice domein vergroot. Ik kijk er naar uit om bij te (blijven) dragen aan verdere internationale samenwerking binnen dit domein, omdat ik overtuigd ben van de meerwaarde hiervan. Niet alleen voor de verschillende Deloitte praktijken, maar ook voor andere organisaties binnen dit domein: door kennis en ervaring op wereldwijd niveau met elkaar te delen en in te zetten, kan Deloitte organisaties naar een hoger niveau tillen. Hopelijk wordt een internationaal veiligheidscongres hier het eerste concrete voorbeeld van.

Lennart Snoeijer

Business Analyst

Business Analist, Deloitte Consulting Netherlands. MA Public Administration, Utrecht University

Nog 4 dagen om kans te maken op spreektijd tijdens TEDxAmsterdam!

  • Deloitte Nederland
  • 31 augustus 2012
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven