Blog van de maand: Een jaar na de lancering van mijn carrière

  • Tom Nijsten
  • 28 oktober 2013

Voor velen is bij een eerste werkdag alles nieuw, spannend en zoek je nog een beetje naar je plek binnen het team. Zelf herinner ik mij die dag voornamelijk als een weerzien met bekenden. Na in 2010 gestart te zijn als stagiair bij Deloitte Corporate Finance, gevolgd door een 2-jarige aanstelling als werkstudent1 (op een andere afdeling binnen Deloitte), was de omgeving al enigszins vertrouwd. Nu ik na bijna een jaar terugkijk naar die dag kan ik zeggen dat mijn voorgeschiedenis bij Deloitte me, na het afronden van mijn studie, een kick-start aan mijn professionele carrière heeft gegeven.

Het eerste jaar
De focus van mijn werkzaamheden in het eerste jaar lagen voornamelijk op het gebied van Business Modelling. Hierbij werken we financiële modellen uit voor o.a. financieringen, waarderingen en business development.

Mijn eerste project was er meteen een van formaat. Op vrijdagmiddag werden we door een grote beursgenoteerde multinational gevraagd een model op te stellen in verband met een acuut financieringsvraagstuk. Het model zou zowel op business unit niveau als op geconsolideerd niveau breakdowns van de financial statements moeten laten zien voor verschillende scenario’s. En, o ja, …of het model zondag klaar kon zijn omdat de uitkomsten dan met de financierende banken besproken zouden worden.

Samen met twee collega’s reisden we zaterdagochtend in alle vroegte af naar het kantoor van de klant, om uiteindelijk zondagavond na het bespreken van het model met kleine oogjes weer huiswaarts te keren. Een heftig weekend waarbij de tijdsdruk ongekend hoog was en de vraagstelling om het uur wijzigde. Achteraf bleek echter dat het weekend vanuit verschillende opzichten zeer waardevol was. Iets waar je op dat moment door de druk niet direct bij stilstaat. De klant was namelijk erg tevreden, wat er mede toe heeft geleid dat er een langdurige samenwerking is ontstaan, waarbij er tot op heden nog steeds projecten lopen. Daarnaast werk je die dagen intensief samen met je nieuwe collega’s, kun je eindelijk je theoretische kennis en analytisch vermogen toepassen in de praktijk en ontwikkel je jezelf met de minuut.

Ontwikkeling
Bij Deloitte kun je jezelf in verschillende opzichten sterk ontwikkelen en om eerlijk te zijn leer ik nu meer dan ooit tevoren. Doordat Deloitte een project gedreven business is zie je in korte tijd veel verschillende bedrijven, casussen en heeft elk project weer zijn eigen dynamiek. Zo zit je de ene keer bij een gepassioneerde Directeur Grootaandeelhouder (DGA) die zijn zielenkindje moet verkopen bij gebrek aan opvolging. De andere keer zit je bij een grote multinational waar veel verschillende belangen een rol spelen en je bewust moet zijn van de politieke verhoudingen binnen zo’n concern. Kortom, Deloitte biedt een omgeving waarin je als starter in korte tijd veel kunt opsteken.

Daarnaast wordt er elk jaar een aangepast curriculum van cursussen aangeboden waarin je meer achtergrond en specifieke kennis opdoet die van pas komen in je dagelijkse werkzaamheden. Ook zijn er mogelijkheden om een specialisatie studie of cursus buiten Deloitte te volgen. Binnen Corporate Finance is daarnaast een roulatieprogramma van kracht waardoor je als starter binnen twee jaar bij minstens twee offerings (door Deloitte aangeboden diensten) aan de slag gaat. De offerings zijn: Lead advisory, Valuations, Debt advisory en Business Modelling. Sinds 1 september is daarnaast voor starters een roulatie met Transactions Services gestart, waarin je een half jaar op deze afdeling werkt. Transaction Services specialiseert zich in financiële due diligence. In mijn ogen genoeg mogelijkheden om je als financieel consultant te ontwikkelen2.

Nieuwe uitdaging
Sinds 1 september ben ik als onderdeel van het eerder genoemde roulatieprogramma begonnen bij Debt Advisory en werk ik mee aan een herfinanciering van een bedrijf in de olie- en gas sector. Een nieuw team, een nieuwe dynamiek en andere type projecten waar ik met mijn eerdere ervaringen hopelijk eenzelfde kick-start maak als een jaar geleden. De start was in ieder geval fantastisch. Eind september hebben we namelijk met het team in old-timers door de Alpen gereden en hebben o.a. Oostenrijk, Zwitserland en Italië aangedaan (zie ook de blog van Jeroen Verstappen over het uitje van vorig jaar).

 

1 Vraag voor de mogelijkheden voor een stage of bijbaan/werkstudentschap onze recruiter Jikke van den Bergh (M: 0610999372, E: jvandenbergh@deloitte.nl)
2 Ben je geïnteresseerd in werken bij Corporate Finance of Transaction Services? Kom naar de M&A Inhousdag

Tom Nijsten

Business Analyst - Corporate Finance

Tom Nijsten is Business Analyst bij Deloitte Corporate Finance en houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van financiële modellen ten behoeve van transacties, financieringen en waarderingen. Hij heeft een master in Finance & Investments (Rotterdam School of Management), een master in Financieel Recht (Erasmus Universiteit) en een bachelor in International Business (Maastricht University).

Business meets Arts

  • Tessa 't Hart
  • 24 oktober 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven