Een niet te missen ervaring

  • Madeleine Merkx
  • 20 april 2012

Zou het niet interessant zijn om als btw-adviseur en wetenschapper te kunnen spreken met btw-specialisten uit verschillende landen en met verschillende achtergronden? Toen ik op 29 februari in het vliegtuig stapte voor een conferentie die zou worden gehouden aan de Universiteit Wenen wist ik nog niet goed dat dit me te wachten stonden. Btw-specialisten uit 43 landen bestaande uit vertegenwoordigers van diverse universiteiten, ministeries van Financiën, de Europese Commissie, de OECD en grote bedrijven en grote adviesorganisaties hadden zich aangemeld dan wel waren op uitnodiging van de organisatie van de conferentie aanwezig. Het was een ervaring die ik niet graag had willen missen.

Weg met de unanimiteit!
Tijdens de conferentie bleek onder andere dat Nieuw-Zeeland het meest efficiënt en neutrale systeem heeft voor de heffing van General Sales Tax en dat het btw-systeem van de Europese Unie juist het minst neutrale en minst efficiënt systeem was. Het btw-systeem bestaat in Europa ook al sinds 1968 en daarmee was Europa één van de eersten om een dergelijk systeem in te voeren. Sindsdien is er (op belangrijke wijzigingen in 1992 en 2010) niet veel veranderd en de Europese Commissie kreeg dan ook veel kritiek te verduren. Telkens als dit gebeurde, veerde Donato Raponi, vertegenwoordiger van de Europese Commissie op uit zijn stoel en vroeg om de microfoon. Daarbij liet hij steeds weten dat de Commissie op het betreffende punt wel bezig was geweest, maar dat de EU-lidstaten het niet eens konden worden. De unanimiteitsregel van de EU zit hem duidelijk dwars en hij pleitte dan ook steeds voor het afschaffen hiervan en het overgaan naar een meerderheidsregel voor beslissingen in belastingzaken.

Horizontaal toezicht
Op de tweede dag van de conferentie was het aan mij om een verhaal te houden over horizontaal toezicht in Nederland. Deze fiscale uitwerking van het poldermodel, waarbij de belastingdienst en de belastingplichtige afspraken maken, wordt door andere landen nog niet breed gedragen. Het is arbeidsintensief en de belastingdienst vertrouwt de belastingplichtige niet altijd. Spanje en Slovenië hebben echter ook een vorm van horizontaal toezicht.

Schupfnudeln
Het dieptepunt van de conferentie bestond uit de lunch op donderdag. Er stonden namelijk Schupfnudeln op het programma. Dit schijnt een Zuid-Duitse en Oostenrijkse specialiteit te zijn. De Schupfnudel lijkt een beetje op een hele dikke asperge, maar bestaat volledig uit deeg. Na één Schupfnudel heb je meteen geen honger meer. Er bleven dus ook een groot aantal Schupfnudeln op de borden liggen. Deze werden geschikt bevonden om het VAT gap te dichten waarover we later die middag zouden spreken. (Voor diegenen die deze grap niet helemaal begrijpen, dit is nou btw-humor. Uniek in zijn soort en niet te begrijpen als je niet gek (van btw) bent.)

Madeleine Merkx

Knowledge manager Indirect Tax

Sinds haar afstuderen combineert Madeleine Merkx bij Deloitte dan ook de theorie van de wetenschapper met de praktijk.

Positiviteit is de mooiste tijd!

  • Ronald van Etten
  • 19 april 2012
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven