Een nieuw project: een nieuwe uitdaging

  • Deloitte Nederland
  • 02 mei 2011
Deloitte

Als consultant bestaat je werk voornamelijk uit projecten bij klanten. Afhankelijk van je vakgebied kunnen dit korte projecten van enkele weken zijn of lange projecten die zelfs meer dan een jaar kunnen duren. Een belangrijk aspect van het werk is dat je regelmatig projecten afrond en op nieuwe projecten start. De start op een nieuw project is vergelijkbaar met een nieuwe baan. Je krijgt immers te maken met nieuwe mensen, nieuwe processen, nieuwe doelen en nieuwe belangen en daar moet je mee leren omgaan. Daarnaast moet je jezelf ook weer bewijzen, men kent jou niet en weet niet wat je kunt. Een nieuw project plaatst je als het ware buiten je comfort zone. Uit ervaring weet ik dat dit nu juist de ideale omgeving is om veel te leren want werken buiten je comfort zone dwingt je snel aan te passen en een nieuwe balans te vinden. Dit is een van de leuke aspecten van de baan als consultant: aan de ene kant heb je te maken met uitdagende wisselende materie, daarnaast moet je ook snel zaken tot je nemen om goed te kunnen functioneren op een nieuw project. Wat mij betreft zit hier een groot contrast met een vaste baan bij een werkgever waar je iedere dag naar hetzelfde kantoor gaat en te maken hebt met een vaste schare collega’s en een vast takenpakket.

Op dit moment ben ik aan het voorbereiden voor een nieuw project. We nemen het werk over van een concurrent die niet aan de verwachtingen van de klant heeft weten te voldoen. Dit betekent dat er veel voorbereidingswerk aan vast zit om goed voor de dag te komen, de verwachtingen van de klant zijn namelijk hoog gespannen. Afgelopen maandag was de kick-off van het project: het moment om de eerste indruk te maken. Als team hebben we ons verdiept in de beschikbare documentatie en de benodigde materie om goed voor de dag te komen. Uiteindelijk was het een goede meeting, waarin de klant kennis heeft gemaakt met de leden van het team en waarin wij als Deloitte een goed beeld hebben kunnen neerzetten van onze aanpak en onze expertise: een goede eerste indruk dus. Volgende week zal het project daadwerkelijk van start gaan. Ik kijk er erg naar uit: ik ben erg benieuwd naar de details van hun processen en de dynamiek van dat project. Een nieuwe kans om te laten zien wat je in huis hebt en aan te tonen dat jij de juiste man bent op de juiste plaats!

Mark Hogewoning werkt voor Deloitte Consulting in Amstelveen en is actief in de Aviation and Transport Services en Manufacturing Industry. Twitter @mhogewoning

 

 

Deloitte Nederland

Consulting fabeltjes

  • Ida Sanders
  • 28 april 2011
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven