Een positiever beeld van vluchtelingen

  • Arjan van Dijk
  • 15 maart 2019
Arjan

Arjan van Dijk, director Financial Advisory, houdt zich voornamelijk bezig met strategisch advies over arbeidsvoorwaarden en pensioen aan ondernemingen en pensioenuitvoerders. Hij is voor de tweede keer werkzaam bij Deloitte en zet zich ook in voor de ToekomstAcademie.

“In 2004 kwam ik na mijn studie econometrie rechtstreeks vanuit de collegebanken naar Deloitte. Na vijf jaar vertrok ik naar PostNL waar ik manager werd van een team business controllers. Drie jaar later werd ik verantwoordelijk voor alle pensioenaangelegenheden van PostNL. Ik had nog steeds contact met Deloitte, toen ik van een oud-collega de vraag kreeg: ‘wat vind je ervan om terug te komen?’. Dat heb ik in 2015 gedaan.

Arjan van Dijk (rechts) met één van de deelnemers van de Toekomstacademie

Ik ben teruggekomen naar Deloitte omdat ik graag meer samenwerk met gelijkgestemden wat betreft denkwijze en -niveau. Ook het enthousiasme van de jonge generatie geeft een bepaalde spirit en daagt me uit om slimmer en beter te worden. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, het gaat erom dat je iets wilt en je netwerk gebruikt.

In 2016 ben ik actief geworden bij de Rotterdamse Uitdaging, een stichting die bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties matcht. Een van de projecten betrof het breder inzetten van het Geldexamen, al jaren een succesvol platform mede dankzij Deloitte. Het is vooral gericht op het onderwijzen in geld op basisscholen, maar we zagen mogelijkheden om dit ook toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld vluchtelingen. In gesprek hierover met New Dutch Connections (NDC) maakte ik kennis met de ToekomstAcademie, die (ex-)asielzoekers en vluchtelingenjongeren een alternatieve vorm van ontwikkeling biedt. Het leek mij mooi om dit ter verdere ondersteuning onder te brengen bij de Deloitte Impact Foundation.

"Wat ik vooral wilde bereiken is een positiever beeld van vluchtelingen. Het potentieel van deze groep is zoveel groter dan vaak wordt gedacht."

Ons doel was om een 20-tal in hun thuisland hoog opgeleide vluchtelingen te helpen. Minimaal hbo-niveau, Engelssprekend en maximaal ongeveer 35 jaar, aansluitend bij het profiel van Deloitte. Zij willen graag zorgen voor hun eigen toekomst. Daaraan kunnen wij een bijdrage leveren door hen een netwerk te bieden, inzicht te geven hoe het is om bij een groot (financieel) advieskantoor te werken en actief mee te denken. Ik zocht 20 collega’s die het leuk vonden om hen 1-op-1 te coachen, NDC zorgde ter aanvulling voor 20 studenten om invulling te geven aan de onderwijskant van Nederland en voor het sociale aspect.

Mustafa Tan (tweede van rechts) - één van de deelnemers van de ToekomstAcademie - met zijn coach Rosanne Goodijk (tweede van links)

Het vinden van 20 collega’s, uit alle ‘rangen en standen’, ging opvallend gemakkelijk. De bereidheid van Deloitters om een steentje bij te dragen vond ik hartverwarmend. In een programma van 10 weken volgden de vluchtelingen wekelijks een dag met een inhoudelijk programma. NDC verzorgde soft skills trainingen, ik organiseerde vanuit Deloitte vier keer een halve dag presentaties door enthousiaste Deloitters. Recruiters van Deloitte gaven hen tips en voerden sollicitatiegesprekken. Inmiddels heeft één vluchteling een baan gevonden bij Deloitte en zijn er nog vijf met Deloitte in gesprek, een mooie ‘bijvangst’ van dit project.

Wat ik vooral wilde bereiken is een positiever beeld van vluchtelingen. Het potentieel van deze groep is zoveel groter dan vaak wordt gedacht, ook al kost het iets meer investering en moeite aan de voorkant. Het zijn niet alleen slimme mensen, ze hebben ook veel meegemaakt. Ik heb ze leren kennen als mensen met een bovengemiddelde gedrevenheid en commitment, echt een toegevoegde waarde voor elk bedrijf.”

Arjan van Dijk

Director Financial Advisory

Arjan van Dijk, director Financial Advisory, houdt zich voornamelijk bezig met strategisch advies over arbeidsvoorwaarden en pensioen aan ondernemingen en pensioenuitvoerders. Hij is voor de tweede keer werkzaam bij Deloitte en zet zich ook in voor de ToekomstAcademie.

Blije en betrokken collega's met onze Time Out verlofoptie

  • 05 maart 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven