De fiscale gevolgen van de feestelijke decembermaand

  • Jori van den Bergh
  • 19 december 2016
Jori

De laatste maand van het jaar 2016 is inmiddels aangebroken en dat betekent een hoop gezellige borrels en etentjes met collega’s, vrienden en familie. Buiten het feit dat het de gezelligste maand van het jaar is, vind ik december ook altijd een goed moment om eens terug te kijken naar de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Het leven na TOP

In mei 2016 werkte ik alweer twee jaar bij Deloitte en dat betekende het einde van het TOP-programma. Het TOP-programma houdt in dat je als beginnend fiscalist drie keer een periode van acht maanden op een andere afdeling binnen Tax werkt. In mei 2014 ben ik begonnen op de afdeling Global Employer Services in Rotterdam. Een vakgebied dat binnen mijn studie Fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam niet uitgebreid aan bod was gekomen, maar wel een vakgebied dat ik op de een of andere manier meteen interessant vond. De colleges over de 30%-regeling, sociale verzekeringen en de introductie van de werkkostenregeling hebben mijn interesse voor de loonheffingen gewekt.

Alhoewel ik de colleges over vennootschapsbelasting ook leuk vond, wist ik toch zeker dat ik wilde werken bij Deloitte op de afdeling Global Employer Services (hierna: GES). Aangezien ik niet direct alle andere vakgebieden wilde uitsluiten, heb ik tijdens mijn TOP-periode een uitstapje gemaakt naar Business Tax. Vorig jaar rond deze tijd zat ik bij Business Tax en moest ik gaan nadenken over het leven na TOP. Een moeilijke keuze, want in alle teams heb ik het ontzettend leuk gehad. Uiteindelijk heb ik gekozen om terug te gaan naar GES Rotterdam, omdat ik daar de werkzaamheden toch het leukst vond.

Global Employer Services

Sinds mei 2016 ben ik terug in het team waar ik in mei 2014 ben gestart en dat bevalt nog steeds heel goed. Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn erg divers. Zo werk ik momenteel voor zowel de nationale als de internationale GES adviespraktijk. De afgelopen periode heb ik veel adviezen geschreven over de gewijzigde wet- en regelgeving omtrent de inhuur van zelfstandigen, maar schreef ik ook regelmatig adviezen over de fiscale gevolgen van een uitzending van een werknemer naar het buitenland of over het tewerkstellen van een buitenlandse werknemer in Nederland. Dat maakt mijn werk uitdagend en zorgt ervoor dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga.

Een ander leuk onderwerp blijft de Werkkostenregeling. In de maand december willen veel werkgevers hun werknemers een extraatje geven. Dit kan soms (onbedoeld) leiden tot een bevoordeling van de werknemer, wat tot gevolg heeft dat het extraatje als loon wordt aangemerkt waarover loonheffingen zijn verschuldigd. Denk hierbij aan een kerstpakket of een banketstaaf die de werkgever aan haar werknemers verstrekt. Er bestaan echter gerichte vrijstellingen en, indien er geen gerichte vrijstelling bestaat, kan de werkgever ervoor kiezen om de vergoeding of verstrekking onder te brengen in de vrije ruimte waardoor er geen loonheffingen over de vergoeding of verstrekking verschuldigd zijn. Sommige vergoedingen of verstrekkingen zijn ook niet aan te merken als loon. Tijdens ons vaktechnisch overleg vlak voor Sinterklaas, hebben wij nog een discussie gevoerd over het verstrekken van een chocoladeletter op 5 december. Is dit nou loon, loon waar een gerichte vrijstelling voor geldt, loon waar een nihil waardering voor geldt of is dit geen loon? En als het geen loon is, kunnen we dan ook iets met een kerstgeschenk in plaats van een kerstpakket? Allemaal leuke actuele vragen, waarover wij intern ook nog uitvoerig kunnen discussiëren.

Komende weken zullen er op het werk allerlei feestelijke borrels en diners plaatsvinden in het kader van Kerst en het nieuwe jaar. Ook deze festiviteiten kunnen gevolgen hebben voor de werkkostenregeling. Zelf hebben wij met GES Rotterdam een kerstdiner en met Rotterdam Tax een kerstborrel, maar denk maar niet dat we het dan hebben over de gevolgen voor de werkkostenregeling hoor. We gaan gewoon gezellig met collega’s een drankje drinken en proosten op het nieuwe jaar! Oh ja, begin januari gaan we ook nog eens skiën met GES. Kortom, het jaar 2016 wordt goed afgesloten en het jaar 2017 kan niet beter beginnen!

Jori van den Bergh

Tax Consultant Global Employer Services

Mijn naam is Jori van den Bergh en ik woon in Rotterdam. Na mijn studie fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ben ik in mei 2014 begonnen met werken bij Deloitte in Rotterdam. 

Looking back at Diversity & Inclusion Month

  • Nabeel Siddiqie
  • 01 december 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven