Een vliegende start bij Risk Advisory – IT Assurance & Advisory

  • Jasper Schenkhuizen
  • 16 september 2016
Jasper

Men zegt wel eens dat er zoiets bestaat als information overload. Een situatie waarin je meer informatie moet verwerken dan je eigenlijk aankunt. Als ik terugblik op de afgelopen week, dan begrijp ik de term information overload stukken beter! Tijdens mijn start bij Risk Advisory bij Deloitte kreeg ik meerdere trainingen. Deze blogpost geeft je een voorproefje van hoe dat in zijn werk ging.

Buddy
Beginnen bij een groot bedrijf is altijd een avontuur. Honderden nieuwe inspirerende mensen, een dozijn nieuwe systemen en procedures en tientallen dingen die je moet onthouden. Een van de uitdagingen is het bepalen aan wie je welke vraag moet stellen. Iets waar je in de eerste dagen in ieder geval veel aan hebt is je buddy die je krijgt toegewezen. Dat is een collega die al een langere tijd bij de organisatie zit, die de verantwoordelijkheid krijgt om al je vragen te beantwoorden. Een soort personal assistant dus! Hij of zij doet dit wel naast zijn bestaande werk. Het hebben van een is buddy handig, maar niet noodzakelijk. Want alle mensen die ik tot nu toe heb gesproken en gezien zijn erg open en echt bereid om alle vragen die je hebt te beantwoorden. Persoonlijk vind ik dit erg fijn, en maakt het starten erg gemakkelijk. Zo liep ik op mijn eerste dag tegen een bekende op. Hij stelde meteen voor om even een kop koffie te drinken, ondanks dat hij het heel druk had. Dat is fijn binnenkomen!

Ontbijten met een view
Ik zal je even kort vertellen hoe mijn week eruit zag. We werden landelijk geïntroduceerd op donderdag 1 september. Op vrijdagmorgen 2 september werden we - de kersverse werknemers van Risk Advisory - om 08:30 uur verwacht in ‘the Edge’. Het was een prachtige kraakheldere dag. Op de bovenste etage, met een panoramaview over heel Amsterdam, werd het ontbijt geserveerd. Terwijl de diverse gebakjes, drankjes en broodjes op het buffet geplaatst werden, dacht ik bij mezelf, ‘hier kan ik wel aan wennen’. Genietend van een glas verse jus d’orange werden we op vrijdagochtend ‘verwend’ met een aantal presentaties die het reilen en zeilen van de verschillende service lines en verschillende praktische zaken besproken. Daarna was het tijd om met je buddy aan de slag te gaan met het configureren van je laptop en telefoon. In de week erna – die van 5 september - hadden we diverse trainingen.

IT Audit training
We startten 5 september met een 3-daagse inhoudelijke training op het vlak van IT auditing. Het is wellicht leuk om even uit te leggen wat we bijvoorbeeld gaan doen bij “IT Assurance & Advisory” als starters bij Risk Advisory. Kortgezegd doet Deloitte IT audits om het IT landschap van de klant te beoordelen op betrouwbaarheid en de gevoeligheid voor risico’s. Vaak worden IT audits gedaan als ondersteuning van de financiële audit. Voor een financiële audit is data nodig, die tegenwoordig uit allerlei verschillende systemen komt. Als deze systemen tijdens de periode die je onderzoekt op een of andere manier bloot zijn gesteld aan een aantal risico’s, kunnen ze niet betrouwbaar genoeg zijn om de data aan te leveren, en zou de data voor de financiële audit op een andere manier verkregen moeten worden. Tot nu toe lijkt het me erg uitdagend en complex werk.

Terugblik
Goh, het was me wel even wennen zeg. Van een hele lange zomervakantie naar trainingen vanaf 9 uur ’s ochtends tot ’s avonds 17 uur. Gelukkig vielen de trainingen me alles mee. Het was inderdaad veel informatie, maar omdat er vaak op een leuke en interactieve manier werd gewerkt (lees: cases, vraagstukken) was het goed te volgen en werd je er ook nog eens echt wijzer van! Het was allemaal in de puntjes verzorgd, met onder andere heerlijke lunches, goede koffie, en last but not least humus met rauwkost, en huisgemaakte ice tea in de namiddag – een verwennerij voor alle hipsters onder ons!;) De trainingen zelf waren een hele leuke manier om je collega’s alvast op een informele manier te leren kennen tijdens de pauzes en gedurende de dagen. Als ik terugblik op afgelopen week, dan moet ik zeggen dat me positief opviel dat je bij Deloitte heel veel ruimte krijgt om je eigen pad te kiezen. Je moet er zelf zorg voor dragen dat je dat pad dan ook bewandelt. Dus veel vrijheid, en ook veel verantwoordelijkheid. Tot nu toe precies waar ik naar op zoek was!

Jasper Schenkhuizen

Consultant at Deloitte Risk Advisory

Jasper Schenkhuizen is per september 2016 gestart als consultant bij het team IT Assurance & Advisory. Hij heeft een master Business Informatics behaald aan de Universiteit van Utrecht. Zijn scriptie ging over inconsistentiemanagement in software architectuur, en wordt binnenkort gepubliceerd bij de 10th European Conference on Software Architecture. Onder andere door zijn scriptie ging Jasper het krachtveld tussen IT en security enorm interessant vinden.

De dag van een Go-Live (SAP implementatie)

  • Irene van Setten
  • 14 september 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven