Een week in het leven van een Strategy Consultant

  • Loek Jongen
  • 26 februari 2018
Loek

De reden waarom ik in 2016 bij Monitor Deloitte ben gaan werken is omdat ik het geweldig vind C-level cliënten (CEO,…) te adviseren. Dát is waar je volgens mij de meeste impact kan maken. Nog geen week is hetzelfde geweest, kan ik wel zeggen. Toch wil ik proberen jullie een inkijkje te geven in wat ik doe, door passages uit mijn denkbeeldige dagboek met jullie te delen.

Lief dagboek,

Ik werk nu aan interessant project voor een groot Nederlands bedrijf (genoteerd op de AEX): het opzetten van de groeistrategie van hun onderneming. Het team bestaat uit 5 strategieadviseurs, 2 (parttime) collega's van Financial Advisory Services van Deloitte, een senior manager en 2 partners. Dit toont wel aan dat het een vrij groot project is. Mijn collega's hebben verschillende (opleidings) achtergronden. Voor mij is dit geweldig, want dit zorgt voor nieuwe perspectieven. Ik heb aan de Technische Universiteit van Eindhoven gestudeerd en de analyse- & modelleringsvaardigheden die ik daar heb geleerd, leveren me veel voordelen op in mijn dagelijkse werk. Mijn week was interessant en dat wil graag met jou, lief dagboek, delen!

Maandag

Na de 'Hoe-was-je-weekend'-verhalen begon de dag met onze wekelijkse teamvergadering. Samen lopen wij ons werk van de voorgaande week nog eens door en bekijken we wat de komende week ons te bieden heeft. De teamleden geven ieder aan hoe het met ze gaat, of ze plezier hebben, het gevoel hebben dat zij betere adviseurs worden, tevreden zijn met de work-life balance, en of zij nog steeds een impact maken. Het klinkt misschien oppervlakkig, maar elke vergadering levert ons weer nieuwe inzichten op waarmee wij ons werk en onze teamgeest een boost geven. Zo bracht een collega mij in contact de Deloitte-experts in het VK en Singapore die enorm veel ervaring hebben met mijn workstream, en planden wij een avond in voor een pubquiz.

Dinsdag

De volgende dag kwam de belangrijkste stakeholder van onze cliënt op bezoek in The Edge (Amsterdam), om een presentatie te bespreken die wij hadden gemaakt voor de raad van commissarissen. Zoals gebruikelijk kregen wij sommige feedback van de cliënt laat binnen, dus moesten wij aan de bak om onze deliverable op orde te krijgen. Omdat ik tijdens de teamvergadering had aangegeven mijn presentatievaardigheden te willen verbeteren, mocht ik ons verhaal aan de cliënt presenteren. Gelukkig ging alles goed en was de cliënt tevreden over hoe het project ervoor stond.

Woensdag

Dit keer geen werk aan projecten voor cliënten, offertes, of andere aan de serviceline verbonden activiteiten. De hele (Nederlandse tak van) Monitor Deloitte bezocht de 44ste etage van de Maastoren - geweldig uitzicht! - in Rotterdam, voor de halfjaarlijkse Strategy Cooker. Het thema was ‘Strategy in times of exponential change’ en deelnemers van Monitor Deloitte Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland, en IJsland waren erbij betrokken. Experts op het gebied van Digital Strategy, Platforms en Blockchain deden mee aan het programma. Wij bespraken hoe wij ons teamwork konden verbeteren en ook nog een goede work-life balance konden onderhouden, en wij oefenden met de nieuw opgedane kennis door dit op een echte business case toe te passen. Onze groep werd gevraagd hun case te presenteren aan een fictieve directie, in dit geval allen bestaande uit MD-partners. De dag eindigde natuurlijk met een paar biertjes en een aangenaam etentje met het team…

Donderdag

De volgende ochtend was er echter weer werk aan de winkel - wij waren dinsdag met de cliënt overeengekomen dat wij aan het eind van de dag een nieuwe versie zouden sturen. Wij liepen tijdens de lunch naar een broodjeszaak in de buurt, het weer was simpelweg te mooi om de hele dag binnen te blijven. De rest van de dag werkten we aan onze deliverables, en bestelden we sushi om met een volle maag en nieuwe energie alles 's avonds af te hebben.

Vrijdag

De vrijdagen vind ik altijd geweldig (wie kijkt er niet uit haar naar het weekend?). Alle collega’s werken zoals gebruikelijk op vrijdag in The Edge (Amsterdam), wat het vinden van een plek soms moeilijk maakt. Maar het is leuk om je collega's weer te zien en ze te horen vertellen over de impact die zij bij hun cliënten maken. Vandaag heb ik contact gehad met mijn coach met wie ik regelmatig overleg heb over mijn leerdoelen. Monitor Deloitte had verder een ‘crack-the-case event’ georganiseerd (kan ik zeer aanraden, het is een uitgelezen kans ons te leren kennen!) en daarna ging ik naar de recruitment-borrel. Altijd leuk om kennis te maken met enthousiaste studenten!

Lief dagboek, het was een productieve, leerzame, en vooral leuke week. Schrijf je later!

Loek Jongen

Strategy Consultant at Monitor Deloitte

Loek is a Strategy Consultant at Monitor Deloitte Netherlands, Deloitte’s strategy consulting practice. He studied Industrial Engineering (BSc) and Operations Management & Logistics (MSc) at the Eindhoven University of Technology. In 2013 he participated in the Netherlands-Asia Honours Summer School and studied at the Chinese University of Hong Kong. In his free time he enjoys cooking, dining with friends, and listening to all kinds of music

Financial Crime Analytics blijft afwisselend

  • Jaap Nieland
  • 23 februari 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven